Tavira

Tavira wandelroutes

Tavira biedt die authentieke Portugese sfeer, een ruime keuze uit restaurants, prachtige zandstranden en maar liefst 23 officiële en zelf uitgezette wandelroutes. Het is een uiterst charmant stadje in het oosten van de Algarve dat een bezoek meer dan waard is.

De rivier de Gilão stroomt dwars door het dorp, zoekt een pad door het natuurgebied van de Ria Formosa en mondt uit in zee.  De verschillende bruggen die het water overspannen, maken de plaats extra pittoresk. Vanwege zijn ligging is het in de middeleeuwen een belangrijke havenstad. De eerste havens op het grondgebied zijn al in de 8e eeuw v.Chr. gebouwd door de Feniciërs. Ook de Romeinen hebben op de plek van Tavira gebivakkeerd. De meeste sporen uit de geschiedenis hebben de Moren achtergelaten. Zij bewoonden het gebied van de 8e tot de 13e eeuw. Hoewel de stad in 1755 volledig is verwoest door een aardbeving, is de invloed van de Moren bewaard gebleven in de bouwstijl. Witte huizen, vierzijdige puntdaken, deuren met houtvlechtwerk en de betegelde muren geven Tavira een oosterse sfeer.

Geschiedenis

Wie op zoek gaat naar sporen uit de geschiedenis vindt er genoeg. In het midden van de stad staan op een heuvel de resten van een vervallen kasteel. Vanaf deze plek is het uitzicht over de omgeving magnifiek. Ook vanuit de Torre de Tavira is het uitzicht adembenemend. Hier kan je door een camera obscura 360 graden over de stad uitkijken. Vakmanschap uit het verleden is te bewonderen in één van de 37 kerken. De invloeden uit de renaissance zijn terug te vinden in de Igreja Misericórdia. Deze kerk is ook versierd met mooie tegeltableaus.  Wandelend kom je de de islamitische stadsmuren tegen. Ongetwijfeld de meeste gefotografeerde plek in de stad is  de oude Romeinse brug.  Hier kan je rustig slenteren, want de brug is alleen toegankelijk voor voetgangers.

Tavira strand

De stranden grenzen niet direct aan de stad. Neem de veerboot vanuit het stadscentrum of vanaf de punt van de haven bij Quatros Águas. Je vaart in respectievelijk 20 of 5 minuten naar het eiland voor de kust. Hier staat het langgerekte zandstrand Praia da Ilha de Tavira tot je beschikking.Je kunt hier eindeloos wandelen, zonnebaden of in een restaurant heerlijk lunchen met uitzicht op zee.

Wandelen

Gemeente Tavira biedt een grote keuze aan wandelroutes. Vijf van deze officiële routes zijn gegroepeerd rond het dorp Santa Catarina da Fonte do Bispo. In totaal kan je in dit gebied 10 gps wandelroutes vinden. Een ander centraal punt voor wandelroutes in de gemeente is rond het dorp Cachopo, zo’n 40 km ten Noorden van Tavira. Dat zijn de routes die door het gebergte van de Serra do Caldeirão lopen.

Fonte da Zorra

Fonte da Zorra

4 km

Fonte da Zorra (TAV PR2) is een eenvoudige 4 km. lange gps rondwandeling van gemeente Tavira, startend in Casas Baixas, Algarve Portugal.

Carvalhoso

Carvalhoso

5.3 km

Carvalhoso wandelroute is een korte rondwandeling van een kilometer of vijf, rondom het dorp Porto Carvalhoso – Tavira Algarve

Asseca vallei

Asseca vallei

6.1 km

Asseca vallei wandeling is een eenvoudige ruim 6 kilometer lange gps rondwandeling ten noorden van Tavira, Algarve, Portugal.

Curral da Pedra

Curral da Pedra

6.4 km

Wandelroute Curral da Pedra (TAV PR12) is een mooie en rustige rondwandeling langs de rivier de Alportel vanuit Porto Carvalhoso met veel bijzondere vogels.

×