+351 916894616 bnb@casalcubo.nl

De Algarve

De Algarve heeft op een betrekkelijk kleine oppervlakte zeer veel variatie. Het bestaat landschappelijk gezien uit drie delen. HET LITORAL, een smalle zandstrook langs de kust met de voornaamste toeristische gebieden. Hier is ook veel fruit zoals de sinaasappelbomen, citroenen en druiven.

Het traditionele landbouwgebied DE BARROCAL ligt hier vlak achter. Dit gebied bestaat grotendeels uit kalkgrond. Hier zie je de voornamelijk Middellandse Zee producten, zoals Johannesbroodboom- peulen, amandelen, olijven en vijgen. Deze vorm van landbouw is voor veel Portugezen niet meer economisch. Veel bewoners zijn naar dorpen en steden getrokken en de vrijkomende boerderijtjes zijn overgenomen door buitenlanders.

Noordelijker hiervan kom je in DE SERRA. Het hoogste deel van de Algarve. Kurk- en steeneiken, eucalyptus- en dennenbomen is overwegend de vegetatie. Het gebied is zeer dun bevolkt. Je kunt vooral hier eindeloos wandelen zonder veel mensen tegen te komen.

De Monchique is met de Foia (902 m) het hoogste punt van de Algarve. Oostelijker is het Alcaria gebergte ca 500 m hoog. Verder is het overwegend heuvelachtig (gemiddeld 250 m) en aflopend naar de kust. Elk gebied is  verschillend en heeft een diverse flora en  fauna. Dat maakt wandelen in de Algarve tot een ware beleving.

 

Speciaal zijn nog de natuurgebieden Ria Formosa (tussen Faro en de Spaanse kust) en de Costa Vincentina (de kaap en de westkust).  Steile rotsen en kliffen, mooie baaien en vooral in de Ria Formosa veel vogels.

Wandelen kun je vrijwel in de gehele Algarve, zowel in de kuststroken als in het achterland. De oostelijke Algarve (richting Spaanse kust) is wat minder hoog dan het Monchique gebergte.

De natuur

De flora en fauna van de Algarve is zeer veelzijdig. De hierboven beschreven gebieden hebben allen hun eigen karakter en eigen flora en fauna. De kuststrook is meer in cultuur gebracht en staat vol met fruitbomen. In het achterland kom je vooral de kurk- en steeneik tegen, de rozemarijn, oleander en de aardbeiboom. Vanaf januari zie je bloesems (amandelbomen) en kleurige bloemen in de velden al verschijnen. Zeker tot mei staan de velden vol met een grote diversiteit aan wilde bloemen.

Wat niet iedereen weet is dat de Algarve ook een aantal gebieden heeft dat zeer belangrijk is voor de broedplaatsen van vogels en voor de vogeltrek. De Ria Formosa, Ria de Alvor, de mondingen van de Araderivier en de Guadiana herbergen belangrijke visgemeenschappen en dat trekt diverse soorten vogels aan. Meer dan 300 soorten zijn er gespot. Ook voor wandelaars die van vogels houden zijn er wandelingen door of in de nabijheid van vogelgebieden.

Beste tijd om te wandelen in de Algarve

In de Algarve kun je bijna het hele jaar door perfect wandelen. Alleen in de maanden juli en augustus is het vaak te warm. Er heerst een Middellands zeeklimaat waardoor de winters mild zijn en de zomers door het zeebriesje zeer aangenaam. Portugal heeft de meeste zonuren van Europa en heeft in vergelijking met Nederland en België weinig regen.

Eind januari begint de amandelbloesem te bloeien en tot medio mei kun je genieten van  prachtige bloemen. Daarna wordt het land droger maar dan wordt het landschap weer gekenmerkt door prachtige kleuren. In het najaar,  september, oktober, is mooi en rustig nazomerweer. November en zelfs december is het vaak erg mild en rustig weer. In de wintermaanden wordt het vaak niet kouder dan 14 graden. Het risico op regen is het grootst in de periode november tot april, maar het regent vrijwel zelden dagen achter elkaar.

Niveau wandelingen

Wandelen in de Algarve is een genot. Iedereen met een normale conditie kan de wandelingen lopen. De lengte van de wandelingen zijn wisselend. De meeste aangeboden wandelingen zitten tussen 5 en 20 kilometer. Vaak kunnen de wandelingen langer gemaakt worden of ingekort worden.

De lange afstandsroutes zoals de Via Alvergiana en de Rota Vincentina kennen langere dagroutes en zijn daardoor ook wat pittiger.

Hoogteverschillen zijn er wel maar niet extreem groot. Het Monchique gebergte is het hoogst met ca 900 meter. In de oostelijke Algarve is het Alcaria gebergte ca 500 meter.  Daar tussenin is het gemiddeld 250 meter.

Alleen bij de kliffen aan de zuid- en westkust moeten mensen met hoogtevrees opletten.

De meeste wandelingen gaan over onverharde, in de regel, goed begaanbare paden. De markering is soms wel een punt. Deze ontbreekt  wel eens. Met behulp van kaart, een GPS waar dat kan en een beetje creativiteit, kom je er altijd wel uit.

Kortom, voor de meeste wandelaars een ideaal wandelgebied !

Pin It on Pinterest

Share This
×