+351 916894616 bnb@casalcubo.nl

Wandelvakantie – Informatie & Tips

GPS wandelroute’s Algarve

wandelen in de algarve

De Algarve

De Algarve heeft op een betrekkelijk kleine oppervlakte zeer veel variatie. Het bestaat landschappelijk gezien uit drie delen.

Litoral

HET LITORAL, een smalle zandstrook langs de kust met de voornaamste toeristische gebieden. Hier is ook veel fruit zoals de sinaasappelbomen, citroenen en druiven.

Barrocal

Het traditionele landbouwgebied DE BARROCAL ligt hier vlak achter. Dit gebied bestaat grotendeels uit kalkgrond. Hier zie je de voornamelijk Middellandse Zee producten, zoals Johannesbroodboom- peulen, amandelen, olijven en vijgen. Deze vorm van landbouw is voor veel Portugezen niet meer economisch. Veel bewoners zijn naar dorpen en steden getrokken en de vrijkomende boerderijtjes zijn overgenomen door buitenlanders.

Serra

Noordelijker hiervan kom je in DE SERRA. Het hoogste deel van de Algarve. Kurk- en steeneiken, eucalyptus- en dennenbomen is overwegend de vegetatie. Het gebied is zeer dun bevolkt. Je kunt vooral hier eindeloos wandelen zonder veel mensen tegen te komen.
De Monchique is met de Foia (902 m) het hoogste punt van de Algarve. Oostelijker is het Alcaria gebergte ca 500 m hoog. Verder is het overwegend heuvelachtig (gemiddeld 250 m) en aflopend naar de kust. Elk gebied is verschillend en heeft een diverse flora en fauna. Dat maakt wandelen in de Algarve tot een ware beleving.

Natuurparken

Speciaal zijn nog de natuurgebieden Ria Formosa (tussen Faro en de Spaanse kust). Of de Costa Vincentina aan de westkust en het Nationale park Park of the Guadiana aan de oostelijke grens met Spanje. Steile rotsen en kliffen, mooie baaien, prachtige vergezichten over de rivier de Guadiana en vooral in de Ria Formosa veel vogels.
Wandelen kun je vrijwel in de gehele Algarve, zowel in de kuststroken als in het achterland. De oostelijke Algarve (richting Spaanse kust) is wat minder hoog dan het Monchique gebergte.

Vogels spotten

The Algarve also has a number of areas that are very important for birds and bird migration. The Ria Formosa wetlands, the Castro Marim Salt Pans, the Ria de Alvor and the estuary of the Arade River are home to important fishing communities which attracts a variety of birds. More than 300 species have been spotted.

Walkers generally are nature lovers who also love birds. Walking-in-Algarve offers information on walks through or in the vicinity of important birding areas.

Wandel seizoen

In de Algarve kun je bijna het hele jaar door perfect wandelen. Alleen in de maanden juli en augustus is het vaak te warm. Er heerst een Middellands zeeklimaat waardoor de winters mild zijn en de zomers door het zeebriesje zeer aangenaam. Portugal heeft de meeste zonuren van Europa en heeft in vergelijking met Nederland en België weinig regen.
Eind januari begint de amandelbloesem te bloeien en tot medio mei kun je genieten van prachtige bloemen. Daarna wordt het land droger maar dan wordt het landschap weer gekenmerkt door prachtige kleuren. In het najaar, september, oktober, is mooi en rustig nazomerweer. November en zelfs december is het vaak erg mild en rustig weer. In de wintermaanden wordt het vaak niet kouder dan 14 graden. Het risico op regen is het grootst in de periode november tot april, maar het regent vrijwel zelden dagen achter elkaar.

Niveau van wandelingen

Wandelen in de Algarve is een genot. Iedereen met een normale conditie kan de wandelingen lopen. De lengte van de wandelingen zijn wisselend. De meeste aangeboden wandelingen zitten tussen 5 en 20 kilometer. Vaak kunnen de wandelingen langer gemaakt worden of ingekort worden.
De lange afstandsroutes zoals de Via Algarviana (GR13) en de Rota Vincentina kennen langere dagroutes en zijn daardoor ook wat pittiger.
Hoogteverschillen zijn er wel maar niet extreem groot. Het Monchique gebergte is het hoogst met ca 900 meter. In de oostelijke Algarve is het Alcaria gebergte ca 500 meter. Daar tussenin is het gemiddeld 250 meter.
Alleen bij de kliffen aan de zuid- en westkust moeten mensen met hoogtevrees opletten.
De meeste wandelingen gaan over onverharde, in de regel, goed begaanbare paden. De markering is soms wel een punt. Deze ontbreekt wel eens. Met behulp van kaart, een GPS waar dat kan en een beetje creativiteit, kom je er altijd wel uit.
Kortom, voor de meeste wandelaars een ideaal wandelgebied !

Wandelen
Santa Catarina Fte Bispo
Meer wandelweerweeronline.nl Altijd jouw weer

Op de hoogte blijven?

Pin It on Pinterest

Share This
×