Wandelen – Informatie & Tips

GPS wandelroutes Algarve

Wandelen Algarve

plan een fantastische wandelvakantie

Waarom de Algarve?

Een (winterse) wandelvakantie in de Portugese Algarve biedt een unieke en betoverende ervaring. Het mediterrane klimaat van de regio maakt het een ideale bestemming, zelfs in de wintermaanden. Met milde temperaturen en overvloedige zonneschijn kunnen wandelaars genieten van aangename dagen terwijl ze de prachtige landschappen verkennen.

Wat de Algarve in de winter extra aantrekkelijk maakt, is de serene rust die het gebied kenmerkt. Weg van het zomerse toeristische hoogseizoen biedt de winter een vredige ontsnapping. Wandelaars kunnen ongestoord genieten van de natuurlijke schoonheid, perfect voor diegenen die op zoek zijn naar een kalme en ontspannen ervaring.

Een ander voordeel van een winterse wandelvakantie in de Algarve is de mogelijkheid om de minder ontdekte paden te verkennen. Terwijl de populaire zomerbestemmingen druk kunnen zijn, kunnen wandelaars in de winter genieten van de ongerepte natuur en rustige paden. Dit zorgt voor een authentieke ervaring, waarbij je het ware karakter van de regio kunt ontdekken.

Wanneer kan je wandelen in de Algarve?

In de Algarve kun je bijna het hele jaar door wandelen. Alleen in de maanden juli en augustus is het te warm. Er heerst een Middellands zeeklimaat. Hierdoor zijn de winters mild zijn en de zomers aangenaam doordat er altijd een zeebriesje waait. Portugal heeft de meeste zonuren van Europa. In vergelijking met Nederland en België valt er weinig regen.

Eind januari begint de amandelbloesem te bloeien en tot half mei kan je genieten van prachtige bloemen. Daarna wordt het land droger. Het landschap wordt dan gekenmerkt door prachtige kleuren. In het najaar, september en oktober, is mooi en rustig nazomerweer. November en zelfs december zijn vaak mild en rustig. In de wintermaanden wordt het niet kouder dan 14 graden. Het risico op regen is het grootst in de periode november tot april. Het regent zelden dagen achter elkaar.

Welk niveau hebben de wandelingen?

Wandelen in de Algarve is een genot. Iedereen met een normale conditie kan hier lopen. De lengte van de wandelingen ligt tussen de 5 en de 20 kilometer. Vaak kunnen de wandelingen verlengd of ingekort worden.
Lange afstandsroutes zoals de Via Algarviana (GR13) en de Rota Vincentina hebben langere dagtochten. Ze zijn daardoor ook wat pittiger.
Hoogteverschillen zijn er wel, maar niet extreem groot. Het Monchique gebergte is het hoogst. In de oostelijke Algarve is het Alcaria gebergte maximaal 500 meter. Daar tussenin is het gemiddeld 250 meter. Langs de kliffen aan de zuid- en westkust moeten mensen met hoogtevrees opletten.

De meeste wandelingen gaan over onverharde en meestal goed begaanbare paden. De markering is soms wel een punt. Deze ontbreekt wel eens. Met behulp van kaart en een GPS kom je er altijd wel uit.

Kortom: Zuid-Portugal is voor elke wandelaar een ideaal wandelgebied !

Landschappen in de Algarve

Het landschap van de Portugese Algarve is gevarieerd en verrassend. Tijdens een wandeltocht in de winter kun je genieten van afwisselende uitzichten, variërend van glooiende heuvels tot schilderachtige kustlijnen. De Algarve onthult zijn ware pracht wanneer je te voet de verborgen juweeltjes van de regio verkent.

De Algarve kan je onderverdelen in drie soorten landschappen.  Je hebt de kust, het landbouwgebied boven de kust en de bergen. Die drie gebieden hebben hun eigen specifieke kenmerken en dieren- en plantenleven.

Litoral

De LITORAL is de smalle zandstrook langs de kust. Hier liggen de belangrijkste toeristische gebieden. Het bekende Portugese fruit, zoals sinaasappels, citroenen en druiven, wordt hier verbouwd.

Barrocal

De BARROCAL begint direct boven de Litoral. Dit is het traditionele landbouwgebied. De bodem bestaat grotendeels uit kalkgrond. Hier worden de traditionele producten verbouwd. Dat zijn bijvoorbeeld Johannesbroodboom- peulen, amandelen, olijven en vijgen. Helaas is met deze vorm van landbouw niet veel meer te verdienen. Bewoners trekken van het platteland naar de dorpen en steden. De vrij gekomen quintas worden gekocht door buitenlanders. Die maken er tweede huizen van. Wandelen-Algarve heeft in de gemeenten Tavira en Olhão wandelroutes in de Barrocal.

Serra

Ten noorden van de Barrocal beginnen de SERRA. Dit zijn de bergen van de Algarve. Kurk- en steeneiken, eucalyptus- en dennenbomen zijn de vegetatie. De Serra zijn dun bevolkt. Je kunt hier eindeloos wandelen zonder iemand tegen te komen. Wandelen-Algarve heeft wandelingen in de Serra in de gemeentes Loulé, São Brás de Alportel en Tavira.
De Monchique, in de West-Algarve,  is hoogste punt. De berg Foia meet maar liefst 902 meter. Het hoogste punt van het Alcaria gebergte is iets meer dan 500 m hoog. Verder is het vooral heuvelachtig, gemiddeld 250 m. Alle landschappen hebben een eigen flora en fauna. Dat maakt wandelen in de Algarve tot een verrassende belevenis.

Natuurparken

De Algarve heeft drie nationale parken. Het nationaal park van de Ria Formosa is een waddengebied tussen Faro en de Spaanse kust. Het staat bekend om zijn vogelrijkdom. De Costa Vincentina aan de westkust,  is een gebied met steile kliffen. Het Nationale Park van de Guadiana is het natuurreservaat aan de grens met Spanje.
Wandelen kan je in de hele Algarve, zowel aan de kust als in het achterland. De oostelijke Algarve (richting Spaanse kust) is wat minder in hoog dan het Monchique gebergte.

Vogels spotten

De Algarve, gelegen tussen belangrijke vogeltrekroutes, vormt een cruciaal gebied voor trekvogels. Onze kust en diverse natuurgebieden dienen als rustplaatsen voor talloze vogels. Op de trekroutes zijn het Nationaal Park van de Ria Formosa en de Sapal bij Castro Marim bekende plekken. In oktober biedt Sagres een spectaculair schouwspel met grote aantallen roofvogels. Een jaarlijks vogelfestival trekt liefhebbers van over de hele wereld aan. Naast deze hotspots zijn ook de brede riviermondingen van de Rio Arade en Ria de Alvor bij Portimão essentiële stopplaatsen. Ontdek de biodiversiteit van de Algarve, waar al meer dan 300 vogelsoorten zijn waargenomen. De ideale bestemming om vogels te spotten.

×