Flores Primavera

Flores Primavera

GPS wandelroute met natuurgids Algarve – Tavira

 4.4 km  Makkelijk   99m Porto Carvalhoso

Flores Primavera wandelroute heeft eigenlijk een onjuiste naam. Het is op het moment (februari) nog winter in de Algarve. Maar de temperatuur, het zonnetje en de flora die overal om ons heen ontluikt geven een echt lente-gevoel. Dus we noemen deze wandeling toch een lente wandeling.
Lees meer ...
We zijn zelf geen bloemen experts dus we lopen wandelroute Flores Primavera met Luís. Luís is een wandelgids in de Algarve die met zijn bedrijf PerNatur wandelingen aanbiedt in de hele Algarve. Het bedrijf is gevestigd in Olhão maar de hele Algarve is voor Luís gesneden koek. In een bont gezelschap van Duitsers, Zwitsers en Britten Starten we de wandelroute Flores Primavera in een prachtige amandelboomgaard waar een familie schaap (vader, moeder en een pasgeboren lam) rustig graast onder de bloeiende bomen.

Wandelgids PerNatur

Luís is een expert op het gebied van de flora, de fauna en, als geboren en getogen inwoner van Olhão, cultuur van de Algarve. Onderweg zien we de Lithodora Prostata, een schitterende hemelsblauwe bloem; voorjaars krokussen (Romulea Bulbocodium), amandelbloesem en de Catapereiro (Iberische peer). Die laatste is verwant aan de rozenfamilie en geeft kleine vruchtjes die ook wanneer ze rijp zijn echt oneetbaar (want vies) zijn.

Kurkeiken

Wandeling Flores Primavera voert ons een klein stukje door de heuvels van de Serra do Caldeirão achter het dorp Porto Carvalhoso. Dit gebied wordt nog gedomineerd door verspreid staande Kurkeiken. Kurkeiken staan zelden in groepen bij elkaar. De reden daarvoor is, dat een kurkeik wordt geplant voor het nageslacht. Voordat de boom opbrengst geeft, is hij minimaal 40 jaar oud. Dat betekent, dat je de boom plant voor de kleinkinderen. Economisch gezien, levert een kurkeik voor degene die hem plant dus niets op. Omdat zeker de vorige generaties het land bebouwden voor de opbrengst, werd dus wel eens een eik neergezet, maar niet in groten getale. Daar was immers geen korte termijn opbrengst van te verwachten.

Wandelroute Flores Primavera is een korte en eenvoudige wandeling door de groene heuvels van de Algarve. Met een wandelgids zie je zoveel meer van de omgeving en krijg je zoveel informatie, dat je desondanks een aantal uur heerlijk loopt en ongelofelijk veel informatie krijgt. Dat maakt een wandeling met wandelgids Luís een echte aanrader.

Download file: flores-primavera.gpx
×