São Brás de Alportel

GPS wandelroutes – WandelenAlgarve – Sao Bras de Alportel

Gemeente São Brás de Alportel ligt aan het begin van de rustige heuvels van de Oost-Algarve. De gemeente beslaat ongeveer 153 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 11.000 mensen. Het is een kalm en vredig stadje met een gastvrije bevolking. Tussen de straten met witte huizen torent het silhouet van de klokkentoren van de kerk. Het stadje wordt aan alle kanten omringd door verschillende heuvels.

De lage en witte huizen hebben populaire architectonische kenmerken. Er zijn verschillende gebouwen die versierd zijn met tegelpanelen, natuursteen en ijzeren veranda’s, die de welvaart tonen van de kurk-industriëlen van weleer.

Geschiedenis

São Brás de Alportel was een nederzetting in de Romeinse tijd. Later werd het bewoond door de Moren. De beroemde Moorse dichter Ibn Ammar is hier in de 11de eeuw geboren. In de 17de eeuw was het een populaire zomerresidentie voor de bisschoppen van de Algarve. Niet zo vreemd want hier konden ze ontsnappen aan de hitte van de stad tijdens de hete zomermaanden. Uit deze tijd resteert het bisschoppelijk paleis. Dat is niet meer in gebruik, maar een bezoek is zeker de moeite waard. In de 19de eeuw werd de stad het kruispunt van de routes tussen Loulé naar Tavira en Faro en Almodôvar.

Mede vanwege het klimaat en de gunstige ligging werd São Brás in de jaren 70 van de 20ste eeuw een pleisterplaats voor kunstenaars en creatieven. Dat is nog steeds te merken aan het actieve culturele leven.
De oorspronkelijke rijkdom van de stad is terug te voeren op de kurkproductie. São Brás de Alportel was lange tijd de belangrijkste en grootste kurk producerende regio in Portugal en zelfs van de wereld. Door de jaren heen heeft de kurkindustrie zich verplaatst naar het centrum en het noorden van Portugal. Economisch heeft São Brás de Alportel nu zijn focus verlegd naar toerisme en ambachten. Er hebben zich veel steenhouwers gevestigd die er fraaie kunst produceren zoals hand vervaardigde tegels en bakstenen.

Wandelen

Door de ligging is São Brás de Alportel een prachtige uitvalsbasis voor wandelaars. Het landschap is afwisselend. Ten Noorden van de stad loop je in een heel ander landschap dan in het Zuiden, Oosten of Westen. Dat maakt het gebied heel aantrekkelijk. Bovendien biedt de uitvalsbasis zelf een keur aan restaurants en verschillende supermarkten. Op deze website zijn inmiddels 10 wandelingen opgenomen binnen de grenzen van de gemeente, en dat zullen er in de loop van de tijd zeker meer worden. 

Fonte Férrea

Fonte Férrea

6.6 km

Fonte Férrea is een korte maar lastige wandeling die begint in het kleine natuurpark boven Alportel. De route kenmerkt zich door steile hellingen.

×