Olhão

Olhão wandelingen

GPS wandelroutes – AlgarveWandelen

Het oude Vissersdorp

Olhão wandelingen geeft een overzicht van de zes officiële wandelingen. Daarnaast hebben we zelf verschillende wandelroutes uitgezet. De meeste routes hebben we ook zelf gelopen. Waar dat niet het geval is, zijn de gegevens zo goed mogelijk verzameld. Gemeente Olhão geeft zelf nog weinig informatie. (d.d. januari 2021).

Olhão is een typisch vissersdorp in de Oost-Algarve. Een goed uitgangspunt voor het verkennen van de stad, is de toren van de Onze Lieve Vrouwe van de Rozenkrans. Dit is de barokke kerk in het centrum, aan het begin van de Avenida. Vanaf hier zie je honderden typisch Noord-Afrikaanse dakterrassen. Deze terrassen liggen bovenop het huis. De bouwstijl is door vissers meegenomen van de overkant van de zee.  Vanaf het terras bovenop het huis, konden de vrouwen de vissersboten zien aankomen. Het heet ook wel de kubus-stad. Deze vorm is uniek voor deze stad.

Maak een wandeling door een doolhof van straatjes en witte huizen in de visserswijk. Hier vind je het het echte Portugal. Het is een unieke plaats door zijn geschiedenis en cultuur. Vergeet ook niet de prachtige eilanden en stranden. Die zijn ook een natuurreservaat.  Door al dat water, zou je bijna het achterland vergeten. Ook dat is meer dan de moeite waard. Langzaam wordt dit dorp ook een vakantiebestemming voor uitgaanspubliek. Het stadje wordt opgestuwd in de vaart der volkeren.

Toerisme in Olhão

Wij wonen al meer dan 10 jaar in de Algarve en vinden het één van de leukste steden langs de kust. Veel kustplaatsen leven voornamelijk van het toerisme. Olhão functioneert nog altijd als de belangrijkste vissershaven in de Algarve. Daardoor is de stad het hele jaar door levendig. Het oorspronkelijke karakter met sterk Moorse invloeden is niet verloren gegaan. Het spreekt al uit de bekende markthallen. De beroemde rode gebouwen met groene koepels met dagelijks ( behalve op zondag) verse vis, groenten en fruit zijn op zijn minst opvallend te noemen. Ze zijn overigens pas een eeuw oud dus er is weinig Moors aan.  De bijna anderhalve kilometer lange boulevard is één van de mooiste in de Algarve. Hij wordt geflankeerd door groene parken en kinderspeelplaatsen. Op zaterdag is er een lokale produkten / zigeunermarkt.

Ook zijn er vele uitstekende cafés, koffietentjes, winkels, bars en restaurants. De keuze aan restaurants is heel groot. Je kunt er vooral terecht voor kakelverse vis, schelpen, inktvissen, krabben en garnalen. Alles momt zo uit zee op je bord. Aan de boulevard zijn twee aanlegplaatsen voor veerboten naar de strand-eilanden Armona, Culatra en Farol.  Eén daarvan isspeciaal voor toeristen, gelegen tegenover het Real Marine Hotel & Spa. De andere (openbaar) ligt aan de oostkant van de boulevard.

 

Alcaria Cova

Alcaria Cova

6.4 km

Alcaria Cova wandeling is een pittige 6,4 kilometer lange gps rondwandeling op de grens van Olhão en Faro, Algarve, Portugal.

Quatrim Norte

Quatrim Norte

8 km

Santo Estevão is een makkelijke, 8 kilometer lange GPS rondwandeling moet weinig hoogteverschil in de Barrocal, in Tavira, Algarve, Portugal

×