Vogels spotten

Vogels kijken in de Algarve

 

Sapal – Castro Marim

Natuurgebied Sapal in Castro Marim biedt een idyllische omgeving voor vogelliefhebbers om hun passie te omarmen. Met een overvloed aan diverse habitats, van zoutpannen tot moerassen, trekt dit Portugese paradijs een indrukwekkende verscheidenheid aan vogelsoorten aan. Je loopt over vlakke paden, langs al dan niet droog liggende zoutpannen. De Sapal is een getijdengebied en de beste tijd van de dag om hier te gaan wandelen, is met laagtij.

Vogels kijken in Sapal is een betoverende ervaring waarbij elke stap door de weelderige natuur nieuwe ontdekkingen met zich meebrengt. De lagunes huisvesten flamingo’s die statig door het water waden, terwijl visarenden hoog boven de hemel cirkelen. Zeldzame trekvogels maken regelmatig een tussenstop, waardoor elke excursie naar Sapal een uniek avontuur wordt.

Grote Biodiversiteit

Het natuurgebied staat bekend om zijn inspanningen op het gebied van natuurbehoud, wat bijdraagt aan de prachtige biodiversiteit. Het is een toevluchtsoord voor ornithologen en natuurliefhebbers die de schoonheid van ongerepte natuur waarderen.
Ontdek de magie van vogels kijken in Sapal, Castro Marim, en laat je betoveren door de harmonie van het lokale ecosysteem. Maak kennis met de vleugels van de natuur in dit adembenemende stukje Portugal. In het gebied zijn verschillende kortere en langere wandelroutes uitgezet.

Zoutpannen van Tavira

In de zoutpannen van Tavira, Portugal, wordt vogels kijken een betoverende ervaring te midden van een uniek landschap. De zoutpannen, met hun glinsterende wateroppervlakken en uitgestrekte zoutbedden, vormen een oase voor vogelliefhebbers.
Terwijl je over de houten loopbruggen wandelt, omringt het weidse panorama je met een serene rust. De zon werpt haar stralen op het kalme water, waardoor de zoutkristallen schitteren als diamanten. Het is een schilderachtig tafereel dat de perfecte achtergrond vormt voor het observeren van vogels.

Wat deze locatie echt bijzonder maakt, is de diverse vogelpopulatie die er te vinden is. Flamingo’s waden door ondiepe poelen, hun felroze verenpracht contrasteert prachtig met het zoutwitte landschap. Visarenden cirkelen hoog boven, op zoek naar een prooi in het heldere water. Kleurrijke ijsvogels rusten op de takken langs de rand van de pannen, terwijl kluten, oeverlopers, plevieren en andere steltlopers druk foerageren langs de oevers.

Of je nu een doorgewinterde vogelaar bent of gewoon op zoek bent naar een rustige ontsnapping aan de dagelijkse drukte, de zoutpannen van Tavira bieden een onvergetelijke ervaring. Het is een plek waar de natuurlijke pracht van het landschap harmonieus samengaat met de diverse vogelsoorten, waardoor elke observatie een moment van puur genot wordt. De mooiste wandelroute door de zoutpannen, vind je onder de link.

Parque Natural da Ria Formosa

Ontdek de wonderen van vogels kijken in het Parque Natural da Ria Formosa, een betoverend moeras- en zoutpannengebied gelegen in de schilderachtige Oost-Algarve. Dit unieke nationale park, doordrenkt met de geschiedenis van de zoutindustrie, strekt zich uit over meer dan 60 kilometer van Quinta do Lago in het westen tot Manta Rota in het oosten. Hier komen de zandbanken die het waddengebied scheiden van de Atlantische oceaan weer bij de kust.

Het Parque Natural da Ria Formosa is niet alleen een visueel feest voor natuurliefhebbers, maar ook een cruciale broedplaats voor diverse watervogels. Het park speelt tevens een essentiële rol in de jaarlijkse zangvogelmigratie. Bewonder het schouwspel van grote groepen flamingo’s die het hele jaar door de zoutpannen sieren, waardoor een schilderachtige roze waas over het water ontstaat.

Verschillende landschappen

Verken de drogere gebieden en laat je verrassen door het diverse vogelleven, waaronder boomkruipers, blauwe eksters, wielewalen, bijeneters, zwartkoppen, de hop en nachtzwaluwen. Het gebied biedt een unieke gelegenheid om in harmonie met de natuur te genieten van het kleurrijke palet van aviaire pracht.

Een waar vogelparadijs!

Kortom, het Parque Natural da Ria Formosa is een paradijs voor vogelliefhebbers, waar de unieke combinatie van natuurlijke schoonheid en diverse vogelsoorten een onvergetelijke ervaring biedt. Plan vandaag nog je reis en ontdek de betoverende wereld van vogels in dit buitengewone nationale park. De mooiste vogelwandeling langs alle habitats vind je hier! 

Quinta do Ludo

Vogels spotten bij Quinta do Lago biedt een onvergetelijke ervaring te midden van het prachtige landschap van de Algarve. Onze favoriete plek om vogels te observeren is rondom de idyllische Ludo boerderij, waar we niet alleen worden getrakteerd op een overvloed aan vogelsoorten, maar ook kunnen genieten van schilderachtige wandelingen.

Langs kwelders, slenken en ….Golfbanen

Terwijl we langs de wadden dwalen, worden we omringd door een gevarieerd landschap dat bestaat uit meren, vennen, zoutpannen, moerassen en zelfs een golfbaan. Deze golfbaan blijkt een favoriete voederplek voor veel vogels, die profiteren van het goed onderhouden gras. Hier kunnen we nieuwsgierige hoppen observeren terwijl ze hun lange snavels in de grond boren op zoek naar voedsel, zoals insecten en pieren die gedijen in de losse, vochtige grond.

Vogels kijken: een keur aan watervogels

Verschillende vogelsoorten verfraaien de omgeving. Purperkoeten dompelen zich onder in de vennen, terwijl wevervogels, blauwborsten en Sint Helena fazantjes elegant door de rietkragen vliegen. Dit gebied herbergt een indrukwekkende verscheidenheid van meer dan 200 vogelsoorten, vooral tijdens het voor- en najaar.
Ontdek de wonderen van de Algarve en laat je verrekijker je leiden door de rijke diversiteit van dit adembenemende landschap, waar elke vogel een verhaal vertelt en elke stap een nieuwe ontdekking is.

We hebben zelf verschillende tochten gemaakt door dit gebied en we zagen onder andere Bijeneters, Ooievaars, Wevervogels, Dodaarzen, Slobeenden, Wilde Eenden, Zwarte Ibissen, een Ralreiger, Dwergsterns, Tafeleenden, verschillende Hoppen en Spechten soorten. Teveel om op te noemen!

Ria de Alvor en Monding Rio Arade

Vogels spotten bij de monding van de Arade rivier en langs de Ria Alvor, vlakbij Portimão, biedt een boeiende en ontspannende ervaring voor natuurliefhebbers. Het moerasgebied in de riviermonding dient als een essentiële plek voor overwinterende en migrerende watervogels, waardoor elke dag hier een nieuw avontuur is voor vogelenthousiastelingen.
Dit unieke gebied is niet eens zo groot. Ongeveer een kilometer breed en een kilometer of acht lang. De maximale diepte van het water is zes meter. Het zoete water wordt voornamelijk aan gevoerd door twee rivieren; de Odelouca en de Boina. Dit natuurreservaat ligt tussen de Atlantische oceaan en het duingebied in het zuiden. Het herbergt een verscheidenheid aan ecologische zones binnen een betrekkelijk klein gebied. Wanneer het zoete water zich mengt met het oceaanwater, ontstaan er zoutpannen met brak water, omringd door modderige wadden, zandbanken, en moerassen.

Vogels in alle kleuren en maten

De plas-dras zone, rijk aan diversiteit, biedt een vruchtbare omgeving voor talloze vogelsoorten. Van kleurrijke watervogels tot elegante trekvogels, dit natuurlijke paradijs trekt vogels van allerlei pluimage aan. Het is een uitgelezen kans om te genieten van de serene schoonheid van de natuur terwijl je wandelt langs de oevers en de lucht vult zich met het rustgevende gekwetter van de verschillende vogels die hier hun thuis vinden. Ervaar de harmonie tussen mens en natuur terwijl je de prachtige vogels bewondert die dit unieke ecosysteem bewonen.

Vogels die je hier bijvoorbeeld kunt spotten zijn veel waadvogels: Lepelaar, Flamingo, Kluut, Steltkluut, Groenpootruiter, Goudplevier,Ooievaar, Torenvalk, (Kleine) Zilverreiger, Koereiger, Wulp, Grutto, maar ook de Witte en Gele Kwikstaart, Kuifleeuwerik, Blauwborst en als je heel veel geluk hebt, een IJsvogel.

Castro Verde

In het betoverende natuurgebied tussen Castro Verde en Mertola, ontvouwt zich een paradijs voor vogelsportliefhebbers. Dit reservaat, doordrenkt met de pracht van ongerepte natuur, biedt een unieke ervaring voor ornithologen en natuurliefhebbers. Het gebied staat bekend als een toevluchtsoord voor majestueuze roofvogels en de indrukwekkende grote trappen.

Elk bezoek aan Castro Verde moet beginnen met een stop bij het informatiecentrum van de LPN, de Liga Papa Natureza. Daar hebben ze niet alleen wandelroutes paraat. Daar weet men ook waar de Grote Trappen het laatst zijn gespot in het gebied. Je kunt er een routekaart en route ontvangen. Ze organiseren ook begeleide vogelspot tours. Met alle informatiue gewapend, kan je vervolgens gericht op pad.

Het betoverende landschap, doorkruist met wandelpaden, geeft je de kans om deze majestueuze wezens in hun natuurlijke habitat te aanschouwen. Van majestueuze haviken tot de gracieuze dans van grote trappen, elke hoek onthult een nieuw hoofdstuk in de wereld van de vogelsport. Geniet van het rustgevende geluid van fladderende vleugels terwijl je jezelf onderdompelt in de serene ambiance van dit reservaat. Of je nu een doorgewinterde vogelkenner bent of gewoon wilt genieten van de natuurlijke pracht, dit gebied biedt een onvergetelijke ervaring.
Laat je zintuigen ontwaken temidden van de ongerepte natuur en ontdek de verbazingwekkende biodiversiteit van het natuurgebied tussen Castro Verde en Mertola. Een waar paradijs voor vogelsport, waar elke stap een ontdekking is en elke blik een moment van verwondering.

Wij spotten er veel roofvogels met als hoogtepunt Bonelli´s Adelaar. Daarnaast slechtvalken, Wouwen, Troenvalken en Buizerds. In het latere voorjaar (april) zijn de Bijeneters en de Scharrelaars terug van winterreces en verder is een veelheid aan veldvogels te vinden. Van Hoppen en Patrijzen, tot Tapuiten, Klauwieren en Eksters. Je kijkt in dit gebied je ogen uit! 

Vogels spotten vanaf je terras.

Wakker worden van een Grote Bonte Specht die fanatiek zijn ontbijt uit een boombast hamert.
Verken de betoverende wereld van vogels in de Algarve, direct vanaf je eigen terras in de Algarve. Of je nu logeert in het hart van de Barrocal, de overgangszone tussen de kustvlaktes en de heuvels ten noorden, midden in de bergen (de Serra) of in een hotel aan het strand (Litoral), overal vind je vogels. Het unieke landschap biedt een thuis aan meer dan 50 vogelsoorten en diverse inheemse dieren, waaronder hazen, konijnen, mangoesten, kameleons en wilde zwijnen.

Vogels in elk seizoen

In de winter en lente transformeert een deel van de Algarve in een boeiend moeras, waar regenplassen ontstaan en verschillende amfibieën gedijen. Over de afgelopen tien jaar hebben we talloze foto’s verzameld van een indrukwekkende reeks vogels en ook andere dieren, variërend van Merels en Zwarte spreeuwen tot Wielewalen, Bijeneters, Tapuiten tot Valken en Uilen. We zullen een aantal van die dieren apart in een fotogalerij tonen.

De foto´s onder deze tekst zijn allemaal door ons zelf genomen. We gingen er niet speciaal voor op pad. Deze soorten kwamen “gewoon” overvliegen bij ons huidige huis in Olhão. Dat betekent, dat je voor de meest prachtige soorten eigenlijk niet heel ver weg hoeft in de Algarve. Maar heb je toch zin in een dagje uitgebreid vogels kijken en ben je het terras van je eigen hotel of appartement wel zat, laat ons je dan leiden naar de meest betoverende vogelgebieden van de Algarve. Wandelend, al dan niet met verrekijker en/of fotocamera, beleef je de natuur op zijn best.

Kleine dieren in de Algarve

In de adembenemende Algarve schuilt, naast de fantastische vogelwereld, nog een wereld van onopgemerkte schoonheid. Dat zijn de kleine dieren die vaak over het hoofd worden gezien. Van sierlijke slangen tot intrigerende insecten, van mysterieuze reptielen tot kleurrijke kameleonnen en bedachtzame padden, het dierenrijk in deze regio is werkelijk divers en fascinerend.

Slangen en insecten

De Algarve herbergt verschillende slangensoorten, waaronder de onopvallende maar elegante aderringslang. De insectenwereld hier is een spektakel op zich, met een overvloed aan soorten die het ecosysteem in stand houden. Denk aan de vele vlindersoorten en Ciccaden die de Algarve bevolken. Ontdek de verbazingwekkende camouflagevaardigheden van de lokale reptielen, zoals hagedissen en gekko’s, die perfect zijn aangepast aan hun omgeving.

Biodiversiteit 

Misschien wel een van de meest opmerkelijke bewoners is de kameleon, wiens vermogen om van kleur te veranderen en zich aan te passen aan de omgeving een waar wonder is. Ten slotte zijn er de bedaarde padden, die een belangrijke rol spelen in het ecologische evenwicht van de regio.
De verborgen pracht van deze kleine dieren draagt bij aan de unieke biodiversiteit van de Algarve. Ontdek en waardeer de rijkdom van het dierenleven dat vaak over het hoofd wordt gezien in deze betoverende Portugese regio.

×