Castro Marim

Castro Marim wandelingen

GPS wandelroute’s – WandelenAlgarve – Castro Marim

Castro Marim wandelingen geeft een overzicht van officiële wandelroutes van de gemeente. Daarnaast staan hier rondwandelingen die we zelf hebben uitgezet.

Castro Marim is een dorp aan de rivier de Guadiana in de Oost-Algarve. Het heeft een rijke geschiedenis. In wandelroute Passando ao Presente wordt hierover een tip van de sluier opgelicht. De witte huizen met hun gekleurde randen, dakterrassen en versierde schoorstenen liggen tussen twee heuvels. Die randen zijn beschilderd met geometrische motieven. Ze hebben een speciale naam: platibandas. Op de ene heuvel ligt het kasteel en op de andere een stervormig fort. In de straten die de kerk, het kasteel en het fort met elkaar verbinden, staan huizen. Door hun eenvoud zijn ze een mooi voorbeeld van de architectuur van de Algarve. Het wit is altijd overheersend en wordt onderbroken door stralende oker- en blauwtinten.

Wie het kasteel beklimt, ziet aan één kant de zee en aan de andere kant de bergen die zich uitstrekken tot aan de horizon. Aan de voet van de heuvel liggen de zoutpannen langs de Guadiana. Er zweven altijd ooievaars rond het kasteel. Aan de overkant van de rivier ligt Spanje. Dit buurland is belangrijkste reden van het bestaan van dit enorme fort. Het gebied trekt veel natuurliefhebbers. Mensen die graag planten en dieren observeren, mensen van wandelen of fietsen houden en mensen die in nauw contact met de natuur willen staan. Door het gevarieerde landschap zijn de wandelmogelijkheden ook legio.

Tempeliers – een beetje geschiedenis

De geschiedenis van de burcht is nauw verbonden met het lot van de Tempeliers in dit deel van Europa. De Tempeliersorde werd opgericht in 1119. De volgers waren berucht vanwege de manier waarop hun toewijding aan de christelijke kerk wisten te combineren met zelf-verrijking. Ze verstrekten namelijk krediet te tegen rente. De meeste andere Christelijke ordes deden dat niet.
De Tempeliers orde werd in minder dan twee eeuwen tijd buitengewoon rijk en machtig. Geen wonder dat ze er moeiteloos in slaagden veel vijanden te maken. In 1312 zag de paus zich gedwongen om de orde helemaal te verbieden. De bezittingen werden verbeurd verklaard.

Overal in Europa verdwenen de Tempeliers van het toneel, behalve in het zuiden van Portugal aan de Algarve. Koning Dom Dinis wist het met de paus op een akkoordje te gooien. Zijn Tempeliers kregen in 1319 de burcht van Castro Marim tot hun beschikking. De tempelridders hadden hun naam veranderd in de ‘Ridders van Christus’. Ze waren voortaan gehoorzaamheid schuldig aan de Portugese kroon.
Vanuit Castro Marim hoopten de ridders het christelijke geloof naar Noord-Afrika te brengen, zoals de koning indertijd aan de paus had beloofd. De ridders zijn er nooit aan toe gekomen. De burcht staat er nog maar is niet te bezoeken, in tegenstelling tot het oude fort.

×