+351 916894616 bnb@casalcubo.nl

Santa Catarina da Fonte do Bispo

 

Santa Catarina

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Santa Catarina da Fonte do Bispo

Santa Catarina wandelingen geeft een overzicht van de vijf officiële wandelroutes van gemeente Tavira rondom Santa Catarina da Fonte do Bispo. Dit kleine dorp ligt aan de rand van de gemeente Tavira, zo’n twaalf kilometer naar het westen en eigenlijk halverwege Tavira en São Brás de Alportel. Het is één van de twee wandelcentra van de gemeente. Naast de officiële routes, zijn in deze omgeving nog verschillende alternatieve wandelingen uitgezet. Deze website is opgebouwd met de officiële gemeentes als uitgangspunt. We wonen en hebben ons bed en breakfast Cas al Cubo in het dorp. Daarom zijn we vanuit dat centrum begonnen met wandelen en zelf routes maken. Deze parochie is dus de uitzondering op de regel van deze website.

Santa Catarina tegels

Naast wandelroutes, is Santa Catarina da Fonte do Bispo vooral bekend om de tegelfabriekjes. Hier bakt men de bekende Santa Catarina tegels. Die tegels heten ook heel toepasselijk Santa Catarina’s.

Van Sagres tot in Spanje bevindt zich een strook grond tussen de Barrocal en de Serra met vruchtbare klei-achtige aarde: Filhão de barro vermelho. Voornamelijk roodbruin gekleurd, soms wat gelig. Deze zgn. barro hoeft in feite slechts met water gemengd te worden en er ontstaat een kleimassa die gevormd en gebakken kan worden.

Het proces begint met het storten van de barro. Die haalt men lokaal uit de grond. De klei wordt gestort op de eerste lopende band.  Een aantal korte lopende banden met maal- en zeefapparaten transporteert de grove klei-aarde. Een magneet trekt op het laatst de ijzerdeeltjes eruit. Uiteindelijk ontstaat een fijnstof (argila).  Dat wordt vermengd en gemorteld  met water tot klei. Dit wordt vervolgens op een grote hoop gestort. Dan begint het echte handwerk.

Ladrilha´s

Een van de meest geproduceerde tegels is de  ladrilha. Dit is een eenvoudige handgemaakte vloertegel die in geheel Portugal wordt verkocht. Een medewerker bestrooit een bakvorm voor twee tegels even met roet bestrooid, als een bakplaat met meel, om vastkleven te voorkomen. Twee kwakken klei worden in de vorm geduwd en afgestreken met een plankje.

Ze worden er direct weer uitgewipt en door een volgende persoon met de vingers bestreken met een geelachtige vloeibare klei. Hierdoor ontstaan de markante lichte strepen. Dan gaan ze de droogrekken in waar de tegels een rustperiode krijgen voordat ze de kokende oven ingaan. In de zomer duurt het buiten drogen slechts vijf dagen, in de winter echter 30 tot 40 dagen.

Traditioneel handwerk

Zeven mannen stapelen alle tegels middels een menselijke lopende band vakkundig in de oven. Ze sluiten vervolgens de ingang van de oven volledig af met afvaltegels en klei. De “deur” wordt als het ware mee dicht-gebakken. Het vereist ervaring om het vuur goed gereguleerd te houden om kromtrekken en scheuren van de tegels te voorkomen. Het gehele stookproces neemt zo’n dertig uur in beslag. Daarna moet de oven twee dagen afkoelen.

Met eenzelfde menselijke keten worden de ladrilha’s er weer uitgehaald en op pallets gestapeld. Er is een voortdurende bedrijvigheid op het terrein. Een JCB schept de eerste vracht barro vanuit de grote berg voorraad.  Mannen fabriceren in een rustig tempo de ladrilha’s. Anderen zijn bezig met de droogrekken en het stoken. Uiteindelijk worden vrachtwagentjes volgeladen voor transport. Bij de droogte van deze dag is het er een stoffige boel. Niemand draagt een stofmasker en de tijd lijkt er stilgestaan te hebben.

Telheiros do Barro wandeling loopt in de vallei onder het gehucht Hortas langs verschillende van deze tegelfabriekjes waar je het proces zelf kunt aanschouwen. In Santa Catarina kan je bij onze lokale bakker, Madeira´s Pão Quente na de wandeling lekker uitpuffen op het terras. Wanneer je op tijd bent, is een lunch bij Taberna Barriga ook echt een aanrader.

{{pluginSettings.generalSettings.writing.no_results}}
of {{actionSettings.pagesCount}}

×