Fonte Férrea

 6.6 km  Moeilijk   109m Fonte Férrea

Fonte Férrea laat zich als wandeling niet makkelijk omschrijven. Het is een relatief korte (6,6 km) lroute, een heel uitdagende wandeling en een uiterst verrassende wandelroute. Fonte Férrea is een klein park net ten noorden van Alportel. In de vallei loopt een klein beekje dat eigenlijk in de winter helemaal vol hoort te staan. Nu kabbelt een klein beetje water over de stenen.
Lees meer ...

De wandelroute kan op verschillende plaatsen beginnen. Wij startten bij het Avalanche Café, in de vallei. We hadden de rugzakken nog niet omgehangen, of we werden verrast door twee luidkeels zingende Boomklevers die elkaar achterna jaagden door de bloeiende Eucalyptusbomen. Verrekijker mee dus, op deze wandeling! We lopen de route op de GPS, want het is geen officiële wandelroute van de gemeente São Brás de Alportel.

Klimmen en klauteren
De wandeling wordt gekenmerkt door moeilijk vindbare paden en paadjes en vooral door veel steile hellingen met losliggend gesteente die je moet beklimmen en, soms achterstevoren, moet afdalen. Wandelstokken zijn hier zéker geen overbodige luxe!!
Vanuit de vallei is de klim naar het hoogste punt van de wandeling, ongeveer 120 meter. Dan sta je naast een hoogspanningsmast. Daar tegenover ligt een pad rechts naar beneden, maar dat moet je echt zoeken! In totaal klim je ongeveer 220 meter tijdens deze wandelroute en die daal je ook weer af. De klimmetjes zijn niet geleidelijk, maar steil! Dat moet je echt willen en kunnen.

Vogels
De vegetatie van wandeling Fonte Férrea bestaat uit veel Parasoldennen en Eucalyptus. Spechten voelen zich hier kennelijk goed thuis, want we horen ze los hameren op de boomstammen om ons heen. Zowel de Iberische Groene Specht, als de Grote en Kleine Bonte Specht laten zich niet onbetuigd. Het is ook een roofvogel-gebied. De mooiste is wel de Havikarend (Bonelli´s Arend) die hoog boven ons hoofd zweeft op de thermiek. Het gebied staat erom bekend om dat deze vogelsoort veel voorkomt.

Deze wandeling heeft een café in Alportel, op driekwart van de route. Het Avalanche café in de vallei serveert ook een prima lunch.

Download file: fonte-ferrea-sao-bras-alportel.gpx
×