Bico Alto

Bico Alto

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – São Brás de Alportel

 8.4 km  Makkelijk   106m Bico Alto

Bico Alto wandeling is een middelzware 8,4 kilometer lange gps-rondwandeling door de vallei van de Alportel rivier. De start is in de gelijknamige wijk van het dorp São Brás de Alportel. Voor een deel volgt deze route de officiële wandeling “Vale de Alportel” (SBA PR5) die is uitgezet door de gemeente.
Lees meer ...

De wandeling start niet heel spannend. De eerste kilometer loop je over een stille asfaltweg met hier en daar een prachtig huis. De weg daalt de vallei in en het uitzicht op de witte bebouwing met daar achter de bergen van de Serra do Caldeirão is prachtig. Een van de opvallende kenmerken van deze route is, dat hij je langs verschillende gerestaureerde Fontes of waterbronnen leidt. Je passeert onder andere Fonte da Tareja en Fonte do Bico Alto

Eenmaal in de vallei, verandert het landschap volledig. De rivier laat zijn invloed gelden en het is vooral groen. Kurkeiken en steeneiken domineren het landschap. De geschilde kurkeiken zijn het meest opvallend met hun oranje stammen. Het getal dat erop staat, is het jaar dat de boom is “geschild”. Een kurkboom kan elke negen jaar worden geschild.

Ribeira do Alportel

Het stuk langs de rivier geeft weer een heel ander beeld, met ruisende rietkragen en een keur aan vogels die voor ons weg schieten. In de lente, wanneer de kikkers en schildpadden weer uit de modder zijn gekropen, moet het hier een gekwaak van belang zijn. In de openingen tussen het riet staan de heuvels van de Serra te stralen in de zon.

Na een kilometer of zes gaat het weer heuvelop. De laatste twee kilometer zijn goed voor een hoogteverschil van ongeveer 90 meter. Dat hebben wij niet ervaren als erg zwaar. Dit rondje om Bico Alto is een mooie wandeling, afwisselend en vooral bijna meditatief rustig. Wij vinden het echt een aanrader.

Download file: bico-alto.gpx
×