Pechão e Historia

Pechão e Historia

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Olhão (OLH PR5)

 7.4 km  Makkelijk   32m Pechão

Wandelroute FPechao e Historia (OLH PR5) is een officiële wandelroute, uitgezet door gemeente Olhão.
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden. De Gemeente heeft nog geen document online gezet met de route informatie.

Pechao e Historia wandeling is een makkelijke, 7,4 km lange gps-rondwandeling van gemeente Olhão rondom Pechão. Je zou eigenlijk wel kunnen zeggen dat het een “rondje dorp” is. De wandelroute loopt in een wijde cirkel oostwaarts rondom de dorpskern van Pechão.De belangrijkste historische elementen in het landschap zijn de traditionele Nora´s of waterbronnen. In een gebied met weinig regen, zoals de Algarve, wordt het type landbouw in hoge mate bepaald door de mogelijkheid om het land te irrigeren.

Water in de Algarve

De mogelijkheid tot irrigatie bepaalt niet alleen de variëteit aan gewassen die kunnen worden verbouwd, maar ook de commerciële waarde van het land. Traditioneel zou vijftien hectare goed, geïrrigeerd land welvaart hebben betekend voor een boer in de Algarve. Als het land niet bewaterd kan worden, zou bijna vijftig hectare nodig zijn. Met grillige en lage regenval (de meeste maanden is het minder dan een paar centimeter) is het nodig om een methode te bedenken om water uit de grond te halen. Vóór de komst van de moderne dompelpomp werd het water meestal opgepompt door Picôtas of Noras. Van die laatste bouwwerken zie je er verschillende rondom Pechão.

De Nora is een geavanceerd systeem dat bestaat uit een eindeloze ketting van emmers die rond de omtrek van een verticaal wiel wordt gehangen. Dit wiel of waterrad wordt direct boven de put is geplaatst. Het onderste uiteinde van de emmerketting is ondergedompeld in de put en wordt opgetild door een eenvoudig overbrengingsmechanisme. Het mechanisme wordt op zijn beurt weer aangedreven door een ezel of muilezel. Opeenvolgende volle emmers water worden opgetild en geleegd in een waterkanaal. Vanuit de put wordt het water ofwel direct naar de velden of naar een opslagtank vervoerd.

Wij vinden persoonlijk het gebied rondom Pechão niet zo erg interessant om te wandelen. Het is redelijk “verstedelijkt”, als je dat in de Algarve al kunt zeggen. De natuur is hier een beetje verloren gegaan. Maar als je niet op zoek bent naar absolute stilte en 100% natuur, is dit best een aardige wandelroute.

×