Circuito do Beliche

Circuito do Beliche

GPS wandelroute – Wandelen-Algarve – Castro Marim (CAS PR02)

 5.9 km  Makkelijk   83m Beliche

Wandelroute Circuito do Beliche (CAS PR2) is een officiële wandelroute, uitgezet door gemeente Castro Marim.
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden net als het PDF document dat door de gemeente wordt aangeboden met daarin de route informatie.

Wandelroute Circuito do Beliche CAS PR02

Wandelroute Circuito do Beliche CAS PR02 is een korte rondwandeling van ongeveer 6 kilometer rondom het stuwmeer van Beliche . De route loopt door twee soorten landschap. Enerzijds een heuvelachtig gebied waar cistus rozen overheersen en anderzijds het laagland langs de rivier de Beliche. Hier overheersen citrus boomgaarden en wuivende rietkragen. Omdat de wandeling circulair is, kan op elk punt langs de route worden gestart.

Gedurende de wandelroute kan je op verschillende plaatsen genieten van een geweldig uitzicht over het stuwmeer van Beliche. Je passeert het dorp Cerro de San Antonio,een gehucht  dat de naam “dorp” bijna niet kan waarmaken. Het pad richting dit plaatsje leidt door het meest heuvelachtige deel van de wandeling. Het pad wordt gekenmerkt door de typisch mediterrane flora aan weerszijden van het spoor. Je moet dan denken aan cistus, rozemarijn, brem, tijm en andere wilde bloemen. Bij het dorp Horta do Vinagre (2 inwoners) passeer je een bron waaruit een vijgenboom groeit; een bijzonder gezicht.

Water in de Algarve

Vlak voor je het dorp Beliche in loopt, zie je een oude waterbron (Nora), die welliswaar niet meer in gebruik is, maar waar je nog goed kunt zien dat hier in vroeger tijden de muilezels in de tredmolen liepen om het waterwiel in beweging te zetten, waarna de emmers water voor de dorpsbewoners naar boven kwamen. Het water werd vervolgens via een systeem naar de opslagtanks gevoerd. Het laatste stuk van de route loopt langs de oevers van de Beliche rivier waar je omgeven bent door citroen- en sinaasappelbomen. Je passeert ook de waterzuivering.

Het stuwmeer van Beliche maakt deel uit van een systeem van stuwmeren in de Algarve. Samen met de stuw van Odeleite zijn zij een van de levensaders van Zuid- Portgal.  In het hoogseizoen ontvangen meer dan 500.000 inwoners van de Algarve hun water vanuit deze stuwmeren. De verdeling van het water wordt geregeld via een geavanceerd hydraulisch systeem waarmee jaarlijks meer dan 44 miljoen kubieke meter water wordt geleverd.  Zonder deze stuwmeren zou de bevolking van de Oostelijke Algarve “uitdrogen”. Dat is misschien iets om bij stil te staan wanneer je langs de meren loopt.

Pin It on Pinterest

Share This
×