Wandelweek Algarve

 

Wandelweek Algarve

wandelvakanties – B&B Cas al Cubo

Wandelweek, georganiseerd door B&B Cas al Cubo Tavira.

Wandelweek Algarve is een individuele week met zes wandelingen, samengesteld uit afwisselende routes in de Oost-Algarve. Samen zorgen ze voor een compleet beeld van dit bijzondere gebied. De Algarve staat in Europa vooral bekend als strandbestemming. Weinig mensen weten, dat in het achterland van die stranden een complete schatkamer aan paden, paadjes, sporen en een netwerk aan wandelpaden schuilgaat. Het milde klimaat, de bijzondere natuur en de vele zonuren, zorgen ervoor dat de Algarve bij uitstek een wandelbestemming is.

Rust, Ruimte, Relaxen!

Op 2500 kilometer van het gejaagde West-Europa vind je een oase van rust waar je gedurende een week de hectiek achter je laat. Aan dat laatste wordt niet in de minst bijgedragen door de rust in het gebied. Dat komt ook door de vogelrijkdom en overdonderende flora en fauna. Dat houdt je ook “in de wandeling” en daarmee “in de Algarve” met je hoofd. Zo vergeet je al wandelend thuis en het normale drukke bestaan van gezin, werk en bijkomende zaken. Een volle week genieten, kijken, relaxen omdat je er echt helemaal even uit bent!

Heeft u nog vragen over de individuele wandelvakantie in de Algarve of wilt u boeken: stuur ons een mail.

Wandelweek – Dag 1
Cerro de Cabeça
Vergezicht vanaf de groene hevel naar de blauwe zee

Wandelweek Algarve begint met een route vlak bij huis. Route Cerro de Cabeça loopt vanuit het dorp Moncarapacho rondom de gelijknamige kalkzandsteen heuvel en natuurgebied.  Ruim 10 kilometer, beginnend bij de oude Romeinse brug in het dorp, die naar het olijfbomen landgoed van Monte Rosa leidt. Vanuit het dorp loop je eigenlijk meteen de natuur in. Langs smalle ommuurde paadjes door de typisch lokale begroeiing. De route is inmiddels goed aangegeven dus we hebben onze GPS eigenlijk niet nodig.

Miradouro

Het verschil tussen onze eigen GPS route en die van Olhão is, dat wij niet de Miradouro, of het uitzichtpunt, op de Cerro de Cabeça aandoen. Dat heeft twee redenen. Ten eerste vinden we het naar beneden klauteren over de trappen vervelend. En ten tweede is de Cerro de Cabeça op zich het méér dan waard om een aparte wandeling aan te weiden. Dan zou je er voor kunnen kiezen om helemaal naar de top te klimmen. We kiezen een wat lagergelegen pad. Het is een fijne route om te wandelen. Afwisselend door de vegetatie, de verrassende vergezichten en de verschillende ondergronden waar je op loopt. De flora en fauna zijn verrassend. Let in op de bijzondere kleine bloemen en planten langs het pad. Als je goed kijkt, zie je zelfs de oude kalkputten liggen.

Wandelweek – Dag 2
Zoutpannen van Fuzeta
Dijkjes in de Ria Formosa, verdamping, zoutwinning

Wandelweek dag 2 begint in Fuseta, op de punt van de haven bij café Borda d´Água. Langs de kade loop je in westelijke richting langzaam de Ria Formosa zoutpannen in. Aan de rechterkant loopt de spoorlijn van de Linha do Algarve. Dat is het boemeltreintje dat een paar keer per dag van Lagos in het westen naar Vila Real de Santo Antonio in het oosten van de Algarve rijdt.
Via de Ecovia Algarviana, het door de overheid aangelegde fietspad dat van west naar oost door de hele Algarve loopt, lopen we het Ria Formosa natuurreservaat in.

Parque Natural da Ria Formosa

Aan de linkerkant strekt een bijna eindeloze rij schilderachtige zoutpannen zich uit. In het water weerspiegelen de wolken en het groen omlijst dit schilderij. De vele vogelsoorten zijn de levende versiering van dit typerende landschap. Voor ons vormen de zoutpannen, hun begroeiing en bewoners zelf de grootste aantrekkingskracht van deze route. Het meest imponerend zijn de zwermen Flamingo’s die af en toe neerstrijken in dit waddengebied. In het voorjaar zijn het de paargronden, in het najaar zie je de grijzige jongen tussen de volwassen vogels staan. Ook plevieren, strandlopers, steltlopers, sterns en zelfs een ijsvogel hebben we er al eens gespot.

Ter hoogte van het gehucht Bias do Sul gaat een klein paadje onder het spoor door en over kleine landweggetjes loop je tussen gehuchten en verspreid liggende huizen terug naar Fuseta. Af en toe heb je tussen de duinen en huizen door nog een panoramisch uitzicht over het nationaal park van de Ria Formosa. na iets meer dan 11 kilometer ben je terug in het dorp. Heb je honger, dan raden we een lunch aan bij het heerlijke restaurant Mó de Cima.

Wandelweek – Dag 3
Barranco do Velho
In het eucalyptusbos van het Mata da Conceicao

Wandeling drie is een lekkere uitdaging. Barranco do Velho is een dorp in het berggebied in de Serra do Daldeirão. Er zijn verschillende routes in dit gebied en we kunnen redelijk inschatten wat goed kan worden gelopen. Afhankelijk van het weer en de begaanbaarheid van de verschillende paden, maken we een keuze. Eén ding is echter zeker in dit gebied: het wordt klimmen en dalen.

Het voordeel van een klim is, dat je onderweg verschillende keren stil staat om uit te puffen. Op de hellingen is het uitzicht over de omgeving naar het zuiden fenomenaal. Bergruggen en valleien met daarin mini-dorpen schitteren tegen een af en toe dreigende en soms opeens blauwe lucht. Heel in de verte zien we zelfs de zee.

Biodiversiteit

Dit deel van het Serra do Caldeirão gebergte is uitgeroepen tot gebied van grote biodiversiteit. Dat geldt zowel voor de flora als ook voor de fauna. Op het deel van Barranco do Velho wandeling kort dat de GR13 – Via Algarviana overlapt, staan grote informatieborden over planten, insecten, vlinders, etc. De omgeving is groen en overvloedig. In groten getale staan kurkeiken in al hun grillige vormen op de hellingen. We maken een uitstapje naar Fonte Ferrea, een weinig voorstellende waterbron waar wel weer hele gezellige picknicktafels staan.

Wij vonden het een wandeling om echt van te genieten. Wanneer het zonnetje schijnt, loop je op een deel van de route lekker een beetje in de schaduw. Dat kan nuttig zijn om in de gaten te houden. Aan het einde van de wandeling kan je heerlijk eten bij restaurant  aTia Bia in Barranco do Velho.

Wandelweek – Dag 4
Rondwandeling naar Santa Catarina da Fonte do Bispo
Rivier wandelroute Barrocal Algarve Tavira

Wandeling 4 is een 8 kilometer lange makkelijke gps rondwandeling vanuit Bed en Breakfast Cas al Cubo. Deze route in de Portugese Algarve en biedt alles wat het gebied rondom het B&B typeert. Het is de eerste wandelroute die de meeste gasten van B&B Algarve lopen en waar ze positief verrast van terug komen.

Deze route is een rondwandeling naar het dorp Santa Catarina da Fonte do Bispo. Halverwege vind je de warme bakker annex lunchroom, Madeira’s Pão Quente. We lopen de hele weg over kleine onverharde paadjes en door een (meestal droge) rivierbedding. De eerste verrassende ontdekking is het slaperig gehucht, Cerro do Leiria. Hier bevindt zich een heuse Engelse bowlingbaan, waar fanatiek het “lawnbowling” wordt beoefend. Ga eens kijken als er een wedstrijd plaatsvindt. Daarna passeer je fruitboomgaarden, kurkeiken, velden vol bloeiende bloemen in het voorjaar.

Kurkeiken

Na de rivier oversteek loop je langs de voor onze streek zo typerend kurkeiken en een abrikozenboomgaard. In de winter kan dit nog wel eens een paar natte voeten kan opleveren, dus handdoek mee. In juni hangen de abrikozenbomen vol rijpe vruchten. Via wat verspreid liggende huizen en boerderijen loop je uiteindelijk na bijna vijf kilometer Santa Catarina da Fonte do Bispo in. We raden iedereen aan een bezoek te brengen aan onze lokale bakkerij, annex lunchroom, Madeira’s Pão Quente.

Sinaasappelgaarden

Vervolgens loop je voor de tweede etappe van zuidwaarts Santa Catarina weer uit en via de olijven perserij van Alberto Rocha. Deze is open vanaf 1 november tot half februari. kijk er dan eens binnen! Vervolgens wandel je door een schitterende sinaasappel plantage waar in het seizoen de ‘appeltjes van oranje’ voor het oprapen zijn. Door de meestal droog staande rivier kom je weer in de buurt van Bed en Breakfast Algarve Cas al Cubo en is het rondje bijna ten einde.
Deze route is ongeveer 8 km lang en kan voor de kilometer vreters ook worden gecombineerd met ‘Alquevinhos’ of met ‘ Moinhos e Hortas’.

Wandelweek – Dag 5
Ontdek Umbria
Tavira wandelroutes door de heuvels

Wandelweek dag vijf brengt ons in Umbria. De wandeling is een middelmatig zware 9,5 kilometer lange circulaire gps-route vanuit Umbria (Tavira). De start is op de brug van Umbria. We lopen de wandeling met de klok mee. Dat betekent dat we de grote klim van meteen in het begin aanvangen.

Klimmen naar de heuvelkam

Wanneer we, na 2 kilometer klimmen, zwaar hijgend boven komen, zijn alle inspanningen in één klap vergeten. Voor ons ontvouwt zich een geweldig uitzicht van 360 graden. Of we nu naar de heuvels kijken in het noorden en oosten, of naar de dalen met hun minidorpen en de schitterend blauwe zee in het zuiden en westen. We komen ogen te kort. Op de heuvelrug loopt het ook nog heerlijk. Een prachtig zonnetje begeleidt ons op 30 december 2020 en er is weinig wind. De verschillende kleuren groen steken fel af tegen het knalblauw van de lucht. Na ongeveer 4,5 kilometer zetten we de daling in en zeggen we het zeezicht vaarwel.

In de vallei aangekomen volgt het pad de loop van de rivier de Alportel. Langs de gehuchten Morenos en Umbria en na een laatste venijnige klim, komen we terug op de brug waar we zijn gestart. Dit is absoluut een van onze favoriete wandelingen. Mocht je nu liever een lange versie van deze wandeling lopen, dan kan je de officiële route Morenos (13 kilometer) lopen.

Wandelweek – Dag 6
Cerro de São Miguel
Wandelroutes monte São Miguel - Faro / Olhão

Alcaria Cova wandeling is een pittige 6,4 kilometer lange gps rondwandeling startend in het gelijknamig dorp. Parkeer de auto langs de asfalt weg in het dal, vlak voorbij het dorp en loop terug naar beneden, het gehuchtje door. Neem de eerste weg naar links. Heel even is hij nog verhard, maar al snel wordt het een zandpad.

In het dal heb je aan je linkerhand steeds die enorme heuvel die vol staat met telecommunicatie masten. De Cerro de São Miguel, want zo heet deze berg, is een van de vijf heuvels die samen de Serra de Monte Figo range vormen. “De Miguel”, zoals hij hier in de volksmond heet, is 411 meter hoog dus het is behoorlijk klimmen. Over de flanken van de heuvel loopt ook een aantal mountainbike tracks en hij is populair bij wielrenners. Die laatste categorie sportievelingen noemt deze heuvel overigens “de kuitenbijter”.

Panoramisch uitzicht

Dat laatste zullen wij nog gaan ervaren als we een klein track in staan, linksaf de berg op. We starten de 301 meter lange klim richting de masten. Al klimmend wordt het uitzicht steeds weidser. De Atlantische Oceaan glinstert in het zonnetje en we zien Faro, Olhão, Fuzeta, Tavira liggen aan de kust. Ook onze wadden eilanden van Culatra, Armona en Tavira zijn goed te onderscheiden.

Eenmaal boven op de Monte São Miguel wordt de GPS helemaal ontregeld. Waarschijnlijk komt dat door alle communicatie antennes die er staan. We zien de routeborden van de gemeentelijke wandelingen van Olhão staan. Die volgen we niet. Wij lopen de berg weer af richting het westen. Na een paar honderd meter asfalt, slaan we wederom linksaf en over een licht glooiend geitenpad dalen we weer af de vallei in. Het wordt nog even kruip-door-sluip-door achter een paar huizen langs, maar heel snel staan we weer op de weg. Honderd meter naar rechts wacht de auto. Draai je nu voor ruim 6 kilometer je hand niet om en wil je graag de laatste dag een ultieme inspanning leveren, dan hebben we ook nog een 16,5 kilometer lange route rondom de São Miguel voor je. Die kan je als alternatief ook lopen. 

DE WANDELINGEN

(o.v.v. wijzigingen)

Onze omgeving biedt een ruime keuze aan wandelpaden en routes. We hebben hier een pakket wandelingen samengesteld dat u zou kunnen lopen. Natuurlijk hebben we nog een heleboel andere mogelijke wandelingen voor u beschikbaar. Dit voorstel is dus in geen geval uitputtend. Het is ook mogelijk een pakket met pure bergwandelingen te maken, zes lekkere wandelingen zonder al te veel stijging van een kilometer of 9, of zes flinke strandwandelingen. Vraag het ons en we helpen u graag verder! 

Dag 1

Aankomst

Dag 2

U begint “in de buurt” met een wandeling vanuit Moncarapacho rondom het natuurgebied van de Cerro de Cabeça (ongeveer 12 km)

Dag 3

Zoutpannen van Fuzeta: Een prachtige rondwandeling door het kustgebied rondom het vissersdorp Fuzeta. Geniet van de vogelsoorten, het ruisende riet in de pannen en ontdek het licht glooiende achterland en haar bewoners.  De wandeling is ongeveer 10 kilometer lang. Hij start en eindigt in Fuzeta, waar u kunt kiezen uit een keur van cafés en restaurants om na te genieten van een mooie wandeling.

Dag 4

Vandaag wandelt u vanuit het dorp Barranco do Velho ongeveer 14 kilometer over de prachtige heuvels in het achterland van de Algarve. U maakt kennis met de typische begroeiing in dit gebied en met een beetje geluk spotten we wat grote roofvogels.

Dag 5

De benen krijgen een dagje relatieve rust. ´s Morgens loopt u optioneel een rondwandeling naar het dorp, Sta. Catarina da Fonte do Bispo. Daar drinkt u een kop koffie bij de bakker, met een heerlijk vers´ gebakken taartje en vervolgens loopt u door de sinaasappelgaarden terug. Dat is een rondje van 8 kilometer. ´s Middags is vrij. Dan kruipt u met een boek op een stoel, of rijdt u naar Tavira. In deze “parel van de Algarve”  kan je heerlijk door de straatjes kunt struinen en ´s avonds eten.

Dag 6

Vandaag rijdt u iets verder weg, naar Rocha da Pena. Rocha da Pena mag nooit worden overgeslagen wanneer je wandelt in de Algarve. De route is heel bekend, maar hij blijft altijd schitterend. Natuurlijk loopt u de “lange” route van ongeveer 12 kilometer en onderschat die niet!

Dag 7

Vandaag de afsluiter. U bent inmiddels goed getraind en daarom loopt u als afsluiter “de kuitenbijtert” ofwel onze Cerro de São Miguel. Route Alcaria Cova (naar het dorp waar de wandeling start) is niet zo lang. In slechts 6,4 kilometer brengt je wel 300 hoogtemeters binnen 2 kilometer. De beloning is een geweldig overzicht over onze hele kust en de eilanden. Er is overigens ook een lange route deze berg op; 16,5 kilometer maar liefst. ´s Middags is er tijd voor een lunch in Olhão, de laatste boodschappen en wat sightseeing.

Dag 8

Vertrek naar huis

Het wandelseizoen in de Algarve loopt van tweede helft september tot eerste helft mei. In de zomermaanden is het te warm om stevige wandelingen te maken.

Prijzen
Prijs per persoon, op basis van 2 personen per kamer

September 2021:  € 650,00

Oktober 2021: € 585,00

November 2021: € 530,00

Inclusief:

 • 7 Overnachtingen (op basis van 2 ppk)
 • 7 dagen autohuur, categorie A/B + transponder
 • GPS apparaat + routes
 • 6 x lunchpakket
 • 1 x driegangen maaltijd in het B&B
 • 2x tweegangen maaltijd in het B&B

 

Exclusief:

 • Vliegtickets
 • Consumpties en overige maaltijden
 • Verreden snelweg kilometers buiten transponder kosten

Wandelweek Algarve

De Algarve kent geen hooggebergte met smalle paadjes en diepe afgronden. Toch moet je tijdens wandelingen in het binnenland, bijvoorbeeld in de Serra do Caldeirão, soms wel een hoogteverschil van 300 meter overbruggen. Hoe dichter je naar de kust toe komt, hoe vlakker de wandelingen worden. Op de losse ondergronden of op een steile helling, kan een wandelstok dan vaak fijne ondersteuning zijn.
Vergis je nooit in de weersomstandigheden in de heuvels. Natuurlijk let iedereen die gaat wandelen op het weer, maar soms word je ook gewoon overvallen door een bui. Zorg dat je bent voorbereid want vaak valt er echt niets te schuilen in de Serra.

Voorbereiding van een wandeling:
 • Laat iemand weten dat je gaat lopen en welke route je plant te gaan lopen
 • Kijk naar het weerbericht op de plek waar je je route plant
 • Goede kleding en schoenen. Loop altijd op stevige schoenen en niet op gympies of teenslippers. Denk in de winter aan een regenjack, al staat het zonnetje ´s morgens nóg zo mooi aan de hemel en
 • Pak een fleece in, al lijkt het nog zo warm.
 • Neem een hoed of pet mee
 • Vergeet je zonnebril niet
 • Gebruik een wandelstok (2 sets beschikbaar bij B&B Cas al Cubo). Soms is dat heel handig op de rotsige paadjes.
 • GPS apparaat. 3 Garmin GPS apparaten beschikbaar bij het B&B.
 • Zorg als alternatief voor een (digitale) kaart. In het geval dat je een GPS route loopt op je mobiele telefoon, raden we een powerbank aan om de telefoon als dat nodig is, op te kunnen laden.
Inhoud van de wandel-rugzak
 • Iets te eten
 • Water ( minimaal 1,5 liter)
 • Geld & Identificatie bewijs
 • Zakmes
 • Papieren zakdoeken
 • Klein handdoekje (als je een rivier moet oversteken)
 • Zonnebrandcrème
 • AFVAL ZAKJE! (en vind je afval in de natuur dat is verloren door een mede wandelaar, neem dat dan gewoon mee)
EHBO set
 • Pleisters
 • Blaren pleisters
 • Steriele naald (om blaren door te prikken)
 • Paracetamol
 • Anti histamine
 • Tekentangetje
 • Desinfecterend doekje

Met een aantal kleine voorbereidingen is het succes van jouw dag verzekerd!

Wandelweek Reviews

super, een plek om terug te komen

24-03-2020

Kathleen en Nicole, jullie zijn echt top-gastvrouwen! We zijn helemaal tot rust gekomen in jullie prachtige tot in de puntjes verzorgde B&B. Wat een heerlijk verrassend verwen ontbijt mochten we iedere ochtend aantreffen. De kamer was groot, ruim, heel schoon, heerlijke bedden én een prachtig terras. Wij kwamen om te wandelen. Jullie advies was, huur een auto en zo kwamen we overal makkelijk naar toe. Iedere dag namen jullie de tijd om een wandeling met ons door te nemen en met de door jullie ingestelde gps en kaarten op zak hebben we alles goed kunnen vinden. Eén dag met Luis, een door jullie geadviseerde gids, was óók een top belevenis. Kortom jullie B&B is een aanrader en een plek om graag terug te komen

Astrid

Heerlijke wandelweek bij fijne gastvrije locatie

23-03-2020

Cas al Cubo is een superfijne plek. De 5 kamers in het prachtige pand zijn ruim, bieden veel privacy, hebben allen een eigen groot terras en zijn van alle gemakken voorzien. De gastvrouwen doen er alles aan om het de gasten naar de zin te maken. Zo zorgen zij voor een heerlijk ontbijt met verse producten en wisselende lekkernijen en bieden ze advies bij het verkennen van de omgeving. Zo weten ze waar je prachtige wandelingen kan maken , vogels kunt spotten of het fijnste strand kunt vinden. Ze regelen fijne adresjes om te eten en op enkele avonden kan er deelgenomen worden aan een gezamenlijke maaltijd. Het fijnste van deze plek zijn de warme persoonlijke ontvangst, de mogelijkheid om tot rust te komen en de perfecte locatie als uitvalsbasis om de Algarve te ontdekken. En luieren bij het mooie zwembad is natuurlijk ook heerlijk.

Karen

Wow, topverblijf!

11-05-2020

Wow, wat hebben we weer genoten: de gastvrijheid, het thuisgevoel, de natuurlijke omgeving met zijn prachtige diversiteit, de deskundige en aangename gids in de persoon van de aimabele Luis, de culinaire verwennerij. En last but not least: jullie beider hartverwarmende aanwezigheid in woord en daad. Het was memorabel. Een must have ervaring, die we iedereen zouden toewensen. Wij wensen jullie goede moed in deze bizarre tijd, en een succesvolle doorstart voor daarna.

Ien

×