Morenos

Morenos

GPS route – Wandelen Algarve – Tavira (TAV PR13)

 12.9 km  Moeilijk   158m Umbria

Morenos (TAV PR13) is voor ons de dichtstbijzijnde wandeling in de ‘bergen’ van de Oost-Algarve. De wandelroute bestrijkt een gebied tussen de dorpen Umbria en Fornalha. Morenos is een officiële wandelroute, oorspronkelijk uitgezet in opdracht van de gemeente Tavira en  begint op ongeveer 10 kilometer van bed en breakfast Cas al Cubo op de brug over de rivier de Alportel in het dorp Umbria.

Lees meer ...

Morenos wandeling volgt in het begin de rivier de Alportel en geeft een mooi beeld van oeverbegroeiing en kleine stukjes landbouwgrond (hortas) van de dorpsbewoners. Het ‘serieuzere werk’ volgt snel daarna. In het parcours van Morenos zijn twee flinke heuvels opgenomen. die stellen de klim-spieren aardig op de proef. De beloning is er natuurlijk in de vorm van prachtige vergezichten. Je kijkt zowel naar de kust als ook over de heuvels in het binnenland. De uitslaande bosbranden van juli 2012 hebben de begroeiing op wandeling Morenos voor een deel in de as gelegd. Nu, bijna 9 jaar later, is de flexibiliteit van de natuur prachtig te zien. De heuvels zijn weer groen en van de hele brand is nog weinig terug te zien.

Gehuchten op de route

Onderweg loop je langs verschillende gehuchten; Carcavaia, Casas Altas en Malhada do Rico, waar je misschien een slaperige bewoner zult aantreffen die je altijd groet en wat vriendelijk-meewarig aankijkt; weer zo’n gekke wandelaar! Je krijgt tijdens wandelroute Morenos een echt beeld van de traditionele Algarve en de manier waarop de bevolking in het achterland nog steeds overleeft op bijna dezelfde wijze als honderd jaar geleden. Zonder veel voorzieningen en geregeerd door de wetten en grillen van de natuur.

Na het beëindigen van de wandeling, raden wij aan om verrassend te gaan eten in het kleine restaurant van Ana Lidia; O Monte Velho, dat iets verderop langs de weg. De wildspecialiteiten (gevangen door de echtgenoot van..) hier zijn watertandend lekker en op het terras met uitzicht over de vallei van Morenos, kan je heerlijk een lunch-middag doorbrengen. Zorg wel dat je ruim van tevoren reserveert.

Download file: TAV-PR13 Morenos.gpx
×