Zoutpannen van Tavira

GPS route – Wandelen Algarve – Tavira

Zoutpannen Tavira

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Tavira

 7 km  Makkelijk   10m Tavira

De zoutpannen van Tavira is een wandeling voor vogelliefhebbers.

Al sinds mensenheugenis wordt rondom Tavira zout gewonnen. Het zeezout werd al uit Oost-Algarve geëxporteerd over het hele Romeinse rijk. Toen reeds sprak men van het ‘witte goud’ uit Algarve. In het natuurgebied “Nationaal Park van de Ria Formosa”  liggen ontelbare kleine zoutbekkens (salinas). Tot op de dag van vandaag zorgen niets anders dan zee, zon, wind en mensenhanden voor een fantastische zuivere kwaliteit van zeezout, “Flor de Sal” genoemd. Het water in deze uithoek van de Atlantische Oceaan is namelijk het zuiverste van heel Europa. Door dit zoutbekken gebied loopt onze wandeling.

Lees meer ...

Doordat de Ria Formosa een getijdengebied is, lopen de zoutbekkens of Salinas met vloed vol water en legen die zich weer als het eb wordt. De aanvoer van fris zeewater in de zoutpannen zorgt voor een rijk voedselgebied wat op zijn beurt weer zorgt voor een b(l)oeiende flora en fauna. Het startpunt van de wandeling bevindt zich min of meer achter het gezondheidscentrum in Tavira waar je makkelijk de auto kwijt kunt. De gehele route loop je op de kleine dijkjes rondom de zoutbekkens. Een hoed of pet is hier geen overbodige luxe, zeker in de vroege herfst of in het late voorjaar wanneer de zon al aardig zijn best kan doen. De wandelroute leidt je vanaf Tavira richting Santa Luzia, wat je aan de overkant van de vaargeul bijna kunt aanraken.

Zoutproductie

Vervolgens loop je langs de zoutbergen van één van de lokale zoutwinning bedrijven naar de vaargeul tussen het Nationaal Park van de Ria Formosa en het Ilha de Tavira. Hier zie je de steiger van het strand vanTerra Estreita aan de overkant van het water. Vervolgens slinger je over de dijkjes terug naar het gezondheidscentrum. De hele weg loop je in het zonnetje met een lekker zeebriesje ter verkoeling. De wandeling telt “maar” zeven kilometer zonder enige stijging. Wij slaagden er in om daar meer dan vier en een half uur over te doen, zoveel vogels (en planten) kom je tegen die een nadere bestudering wel waard zijn.

Als vogelliefhebbers konden we ons hart ophalen aan zilverreigers, ooievaars, lepelaars, wulpen, aalscholvers, fitissen, Europese kanaries; te veel om op te noemen. Wandelroute Zoutpannen van Tavira is niet ingewikkeld, niet heel vermoeiend, maar gewoon een heerlijke wandeling door het natuurgebied van de Ria Formosa.

Download file: Salinas Tavira.gpx
×