+351 916894616 bnb@casalcubo.nl

Cerro do Leiria

GPS route – Wandelen Algarve – Tavira

 8,7 km  Makkelijk   93m Santa Catarina

Cerro do Leiria is een eenvoudige wandelroute vanuit B&B Cas al Cubo van ongeveer negen kilometer. Ten westen van bed en breakfast Cas al Cubo bevindt zich het gebied ‘Cerro do Leiria’. Een ´Cerro´ is een steengroeve.

Lees meer ...

In dit geval wordt het typisch Algarviaanse lokale marmer: “Moleanos” gewonnen. Het grootste deel van deze kalksteen wordt gewonnen in de buurt van Lissabon maar ook in de Algarve bevinden zich kleine groeven. Vanuit het bed en breakfast steek je de weg over en na het passeren van de typisch Engelse bowling van Cerro do Leiria, bevind je je in het stilte landschap van de Algarve. Je klimt de heuvels in en passeert nog een enkel geïsoleerd huis. Het uitzicht wordt elke stap adembenemender en halverwege de heuvel kijk je uit op B&B Cas al Cubo in de vallei van de Barrocalen de glinsterende oceaan in de verte.

Dit schaars bevolkte deel van de traditionele Algarve wordt gedomineerd door de typische begroeiing van de Barrocal, het gebied tussen het laagland van de zee en de bergen. Dit gebied wordt ook wel de ´boomgaard van de Algarve´ genoemd met zijn vele fruitbomen die in verschillende seizoenen bloeien en vrucht dragen. Dit ruige landschap is bekend om zijn grillig gevormde kalksteen formaties met verrassende vergezichten. Hier groeien de typische soorten die door de eerste bewoners van de streek zijn geplant: Olijfbomen, Amandelbomen, Vijgen en Johannesbroodbomen, maar ook de sinaasappelgaarden die van recentere aanleg zijn.

Eenmaal over de heuvel loop je langs wat schaarse boerderijen waar de nooit ontbrekende hond(en) je met geblaf begroeten. Ze begeleiden je grommend tot je hun territorium weer hebt verlaten. Verder hoor je alleen het ruisen van de wind, vogels en stilte. De weg terug loop je door de vallei van Cerro do Leiria waar in het voorjaar de bloemenvelden uitbundig wit, geel, paars en rood bloeien.  We raden aan iets te eten mee te nemen; zeker wanneer de zon schijnt, biedt Cerro do Leiria verschillende plekjes die uitnodigen om even te gaan zitten en te genieten van de natuur.

Deze wandelroute kan tevens gebruikt worden als aansluiting op de Fonte Mesquita wandelroute, SBA-PR1.

Download file: CAC04 - Cerro do Leiria, aansluiting SBA-PR01 Mesquita.gpx

Pin It on Pinterest

Share This
×