Cerro do Leiria

GPS route – Wandelen Algarve – Tavira

Cerro do Leiria

GPS route – WandelenAlgarve – Tavira

 8.7 km  Makkelijk   93m Kubushuis

Cerro do Leiria wandelroute is een makkelijke 8,7 kilometer lange gps rondwandeling in de barrocal, die start bij een opvallend een rood-wit kubus huis.Ten westen van dit moderne gebouw in de Barrocal bevindt zich het gebied ‘Cerro do Leiria’. Een ´Cerro´ is een steengroeve.

Lees meer ...

In dit geval wordt het typisch Algarviaanse lokale marmer: “Moleanos” gewonnen. Het grootste deel van deze kalksteen wordt gewonnen in de buurt van Lissabon. In de Algarve bevinden zich kleine groeven. Vanuit het bed en breakfast steek je de weg over en na het passeren van de typisch Engelse bowling, bevind je je in het stilte landschap van de Algarve. Je klimt de heuvels in en passeert nog een enkel geïsoleerd huis. Het uitzicht wordt elke stap adembenemender. Halverwege de heuvel kijk je uit op het huis waar je startte in de vallei van de Barrocal en de glinsterende oceaan in de verte.

Barrocal

Dit schaars bevolkte deel van de traditionele Algarve wordt gedomineerd door de typische begroeiing van de Barrocal. Dat is het gebied tussen het laagland van de zee en de bergen. Dit gebied wordt ook wel de ´boomgaard van de Algarve´ genoemd met zijn vele fruitbomen die in verschillende seizoenen bloeien en vrucht dragen. Dit ruige landschap is bekend om zijn grillig gevormde kalksteen formaties met verrassende vergezichten. Hier groeien de typische soorten die door de eerste bewoners van de streek zijn geplant: Olijfbomen, Amandelbomen, Vijgen en Johannesbrood bomen. De sinaasappelgaarden zijn van recentere aanleg.

Eenmaal over de heuvel loop je langs wat schaarse boerderijen waar de nooit ontbrekende hond(en) je met geblaf begroeten. Ze begeleiden je grommend tot je hun territorium weer hebt verlaten. Verder hoor je alleen het ruisen van de wind, vogels en stilte. De weg terug loop je door de vallei waar in het voorjaar de bloemenvelden uitbundig wit, geel, paars en rood bloeien.  We raden aan iets te eten mee te nemen. Zeker wanneer de zon schijnt, biedt Cerro do Leiria verschillende plekjes die uitnodigen om even te gaan zitten en te genieten van de natuur.

Deze wandelroute kan tevens gebruikt worden als aansluiting op de Fonte Mesquita wandelroute, SBA-PR1.

Download file: CAC04 - Cerro do Leiria, aansluiting SBA-PR01 Mesquita.gpx
×