+351 916894616 bnb@casalcubo.nl

Vale de Alportel

 14,1 km  Middelmatig   102m Alportel

Wandelroute Vale das Hortas (SBA PR5) is een officiële wandelroute, uitgezet door gemeente São Brás de Alportel.
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden net als het PDF document dat door de gemeente wordt aangeboden met daarin de route informatie.

Download file: sba-pr5-vale-de-alportel_rtw.gpx

 

Wandelroute SBA PR5 Vale de Alportel

Wandelroute SBA PR5 Vale de Alportel is een wandeling die is uitgezet door gemeente São Brás de Alportel. Je kunt deze wandeling op drie verschillende manieren lopen. De route bestaat uit een volledige rondwandeling van ruim 14 kilometer met twee kleinere wandelroutes daarin.  De wandelroute van 14 kilometer is optisch niet zo inspannend. Het maximale hoogteverschil is 102 meter. Gedurende de 14 kilometer echter, stijg je wel 629 meter en daal jje die ook weer. Het is dus behoorlijk “heuvel op – heuvel af”.

In het noordwestelijk deel en in het zuidoostelijk deel zijn nog twee aparte wandelroutes van respectievelijk 6,6 kilometer (de Alcaria track) en 8 kilometer (de Várzea de Cova track) rondwandelingen uitgezet. Samen vormen ze de volledige Vale de Alportel wandelroutes.

Wandelroutes SBA PR5, PR5a (Trilho de Alcaria) en PR5b (Trilho Varzea da Cova) zijn uitgezet in het gebied rondom Alportel. De wandelpaden lopen enerzijds door een bergachtig gebied en als contrast, ook door liefelijk boerenland. Het is een wandeling vol tegenstellingen. In het cultuurlandschap heeft elke quinta (kleine boerderij) zijn eigen bron met het daarvoor zo typerende rad met bakken om het water uit de put omhoog te krijgen. Vanuit dit cultuurland wandel je weer, schijnbaar zonder waarschuwing, het berglandschap in. Hier domineren kurkeiken, steeneiken en ook eucalyptus ontbreekt niet. In het rivierdal van de Alportel loop je langs ruisende rietkragen van waaruit onder andere gorzen, goudvinken, merels en blauwborsten de passerende wandelaars toezingen.

Trilho da Alcaria

Deze wandelroute van 6,6 kilometer maakt deel uit van de Vale de Alportel route maar kan zeker ook onafhankelijk worden gelopen. De wandeling start in Alportel en is maar 6,6 kilometer lang. Het hoogteverschil is 65 meter. Deze wandeling loopt echt door valleien en bergen waar bijna niemand woont. In de bijgevoegde PDF wordt duidelijk waar deze wandeling loopt. De gpx is wel te downloaden.

Trilho da Várzea da Cova

Deze wandelroute is iets langer; 8 kilometer, met een maximaal hoogteverschil van 67 meter. De wandeling loopt door gebied dat wat dichter bevolkt en dus gecultiveerder is. Je komt hier meer in aanraking met de Portugese architectuur (let eens op de typische schoorstenen!) en met de manier waarop de boerenbevolking vandaag leeft. In de bijgevoegde PDF is duidelijk waar dit gedeelte van de route loopt. De gpx kan separaat worden gedownload.

Pin It on Pinterest

Share This
×