Torres de Apra

Torres de Apra

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Loulé

 7.4 km  Makkelijk   121m Torres de Apra

Torres de Apra is een gemiddeld moeilijke, 7,4 kilometer lange rondwandeling ten Noord-Oosten van Loulé. Het is geen officiele wandelroute van de gemeente en er is dan ook geen bewegwijzering. We hebben op een paar punten wel even moeten zoeken om het juiste pad te vinden. De gps-track die we hebben geplaatst, moet voor de volgende wandelaars dat probleem verhelpen.

 

We zetten de auto neer langs de weg bij een schijnbaar verlaten huis. Na tien stappen gaan we de fout in, door de doorgaande weg naar het noorden te gaan volgen. Eigenlijk moet je direct links een nauwelijks zichtbaar geitenspoor nemen dat je langzaam om de heuvel leidt. (Zie foto 1 in de galerij.) Aan wandelroute Torres de Apra vallen een paar dingen op.

Lees meer ...

Stilte en vogelzang

Het gebied waar we doorheen lopen is vooral stil. We verlaten al snel het asfalt en verruilen dat voor een stenig, langzaam stijgend pad. Het is vroeg in januari, maar de eerste amandelbloesem verschijnt al aan de voor onze streek zo typerende bomen langs de route. Een Boomleeuwerik zingt zijn longen uit zijn lijf voor ons. We moeten er gewoon even naar luisteren.

Torre de Apra

Op de eerste heuvelrug kommen we langs een oude windmolen. Bovenop staat een geodetisch punt. In de vallei waar we op neer kijken, heeft duidelijk een brand gewoed. Dat is één van de gevaren in de droge zomers van de Algarve. De typische begroeiing van de streek, bestaand uit veel Cistusroos, werkt door de kleverige substantie in de stammen en bladeren, als brandversneller. De natuur herstelt zich overigens ook wonderwel snel na zo´n aanval door vuur.

Afwisselend landschap

In de vallei lopen we tussen bossages, over een geitenspoortje langs dichte begroeiing. Bij het dorp Carvalhal, ongeveer halverwege, komen we terug op het asfalt en na een paar honderd meter slaan we linksaf een breed zandpad op. Het pad blijft breed en slingert weer de heuvelrug op. Boven aangekomen nemen we afscheid van het uitzicht op de vallei en komt de kust weer in beeld. Torres de Apra is echt een leuke wandeling door een verrassend afwisselend landschap. We kunnen hem iedereen aanraden

Download file: torres-de-apra.gpx
×