Torre de Aspa

Torre de Aspa

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Vila do Bispo

 15.7 km  Moeilijk   153m Vila do Bispo

Torre de Aspa wandelroute is over het algemeen een gemiddeld moeilijke rondwandeling van bijna 16 km door het nationaal park van de Costa Vicentina aan de westkust van de Algarve. In deze wandeling zijn wel een paar steile hellingen die de route voor minder geoefende wandelaars moeilijk kan maken. Daarom classificeren we de route als moeilijk. Je kunt deze wandeling ook vinden in de Rother wandelgids.

Lees meer ...

Let op eb en vloed!

De wandeling begint op een parkeerplaats, een paar kilometer buiten het dorp Vila do Bispo. Torre de Aspa is een rondwandeling, onderdeel van de langeafstandswandeling Rota Vicentina en onafhankelijk van deze route te wandelen. We raden aan, deze wandeling met de klok mee te lopen. Let voor je begint ook heel goed op het getij! Bij hoogtij zijn twee van de drie in de wandeling opgenomen standen niet bereikbaar en moet je -soms halsbrekende- toeren uithalen om de hele route op alternatieve wijze te kunnen afmaken.

Dat gezegd hebbend, is dit een werkelijk schitterende wandeling door de rust en natuurschoon van het natuurgebied Costa Vicentina. Het begin van de wandeling voert je over brede zandpaden in de richting van het geodetisch punt Torre de Aspa. Dit is met 152 meter het hoogste punt van de wandeling. Hierna mak je een uitstapje je richting de Ponte de Aspa. Dit is een uitzichtpunt, beter bekend onder de naam Miradouro da Grota. Vanaf de 125 meter hoge, steil aflopende rotswand heb je kilometers vergezicht langs de kust.  

Afdalen naar het strand

Laat dit fantastische uitzicht achter je en loop terug. Via een bijna niet zichtbaar, dicht begroeid spoor en een moeilijke, steile afdaling kom je op het strand van Castelejo. Hier vind je een klein restaurant dat niet het hele jaar is geopend. De route voert je nu kilometerslang langs het strand naar het noorden. Bij laag water is het geen probleem om de stranden van Cordoama en het Praia da Barriga. Wanneer je niet genoeg op het getij ebt gelet, moet je voor Praia da Cordama al naar boven klauteren tegen de steile rotswand op, om de route bovenop de kliffen te vervolgen.

Terug naar Vila do Bispo

Eenmaal bovenop de kliffen loop je wandelroute Torre de Aspa uit via de dennenbossen en heidelandschap terug in de richting van Vila do Bispo. In de verschillende seizoenen word je omgeven door de geuren van de kruiden en bloemen die op dat moment in bloei staan. Op de wind en de vogels na hoor je alleen het ruisen van de zee op de achtergrond.

Percebes

Voor de liefhebbers van zeevruchten hebben we nog een tip. Verwen jezelf na deze stevige wandeling Bij restaurant Ribeira do Poço in Vila do Bispo met een specialiteit van de streek die je verder in de Algarve maar op weinig plaatsen op het menu zult zien staan: Percebes of Eendenmosselen.

Download file: torre-de-aspa.gpx
×