Telheiros do Barro

Telheiros do Barro

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Tavira

 13.2 km  Middelmatig   134m Santa Catarina da Fonte do Bispo

 20.7 km  Moeilijk   134m Kubushuis

Telheiros do Barro (TAV Pr11) is een middelzware 13,2 kilometer lange gps rondwandeling van Tavira. Deze route geeft een beeld van  de traditionele tegel industrie rondom Santa Catarina da Fonte do Bispo. In de verzengende hitte van de Algarviaanse zomer staan mannen met een ontbloot bovenlijf in de telheiros, krakkemikkige gebouwtjes met meestal een klei-afgraving er achter, tegels te bakken. In ovens kan de temperatuur oplopen tot wel 1000 graden. Hert eindproduct is de beroemde Santa Catarina tegel, de Tijolo Burro. De typerende strepen over de tegel worden gemaakt met de onbedekte vingers.

Lees meer ...

Teçlheiros do Barro wandeling is oorspronkelijk ruim 13 kilometer. Voor de die-hard wandelaars hebben we de route uitgebreid. Het wordt dan een dagvullend programma van 20,7 kilometer.  je start dan bij een rood-wit kubus huis in de Barrocal ten zuiden van Santa Catarina da Fonte do Bispo. Loop dan eerst door de vallei richting de EN270 en vervolgens ten noorden van de weg naar de verspreid liggende huizen van Corte Peso. Telheiros do Barro kruist de weg naar Umbria om daarna de heuvels weer in te gaan richting Hortas.

Tegelfabriekjes

In de vallei onder Hortas bevinden zich twee tegelfabriekjes waar je met enig geluk de ovens kunt zien loeien. Naast de geur van de ovens is de lucht bezwangerd van wilde rozemarijn, tijm en natuurlijk de cistus rozen die alom tegenwoordig zijn in dit droge en toch groene landschap. De officiële wandelroute van gemeente Tavira loopt dan ongeveer een kilometer langs de druk bereden EN270.

\Wij hebben er voor gekozen om het stuk asfalt zo veel mogelijk in te korten en onzeroute loopt daar waar TAV PR11 naar de weg gaat, terug omhoog richting Hortas om vlak voor het dorp af te buigen en sinaasappelgaard in. Uiteindelijk komen ook wij uit op de EN 270, die we na 400 meter oversteken om het pad naar Boa Vista (mooi uitzicht) te nemen.  De laatste paar kilometers zijn gevuld met vergezichten en na een dikke 20 kilometer heb je een drankje verdiend op het terras van bakkerij Madeira Pão Quente in Santa Catarina da Fonte do Bispo.

Download file: tav-pr11-telheiros-do-barro-origineel.gpx
Download file: CAC05 Telheiros do Barro TAV-PR11.gpx
×