Serra e Montes

Serra e Montes

GPS route – Wandelen Algarve – Loulé (LLE PR13)

 10.4 km  Middelmatig   427m Corte Garcia

Serra e Montes (LLE PR13) is een middelzware 10,4 km. lange gps wandeling in de bergen rondom Querença. De wandeling begint in het dorpje Corte Garçia. Oficieel is de start bij het dorpsrestaurant maar wij hebben de route omgedraaid en zijn iets verderop aan de weg begonnen. De reden is, dat tijdens wandeling Serra e Montes de optie bestaat om de bergtop van de Cerro dos Negros (404 m.) te beklimmen. Die klim lopen wij graag in het begin van de wandeling en niet aan het einde. We lopen de route dus tegen de klok in. 

Lees meer ...

Op veel plaatsen zijn de markeringstekens verdwenen. Het is dus raadzaam om Serra e Montes te lopen met een GPS.
Wij zijn direct de weelderige vallei aan de overkant van de weg van Corte Garçia in gelopen. Na een kilometer hebben we al de eerste rivier oversteek en omdat het aardig geregend heeft de afgelopen tijd, zijn we blij dat het water niet onze schoenen in loopt. Het water maakt de omgeving heerlijk groen, geurig en vriendelijk. Vanuit de vallei (op ongeveer 120 meter) klimt Serra e Montes langzaam omhoog. Op een gegeven moment loop je door een kurkeiken bos dat bij ons een bijna surrealistisch gevoel geeft. De donkere onderkanten van de geschilde stammen en de bijna spookachtig witte takken in het scheerlicht van de zon geven ons het gevoel dat we door ‘ Hobbit-land’ lopen.

Cerro dos Negros

Hoe verder Serra en Montes stijgt, hoe mooier het panorama wordt. Op de zonnige 17e december dat wij de wandeling lopen, bloeiden de eerste Lithodora Diffusa’s (Heavenly Blue) alweer en zijn de bijen volop bezig de bloemen van de Medronho (boomaardbei) bomen leeg te drinken. Wij kunnen ons zelf onderweg ook te goed doen aan de rijpe rode boomaardbeien.
Na een kilometer of vier mag je kiezen om al dan niet het ‘ uitstapje’ te maken naar de top van de Cerro dos Negros. Dat betekent wel extra klim van 1,5 kilometer, maar de beloning is er! Het uitzicht vanaf de top is fantastisch, je kunt tot aan Rocha da Pena kijken.

Het pad terug naar beneden is steil en glad. Een echte uitdaging, zeker wanneer het net heeft geregend. De laatste kilometers van Serra e Montes zijn vlakker. De wandeling leidt je door de slaperige gehuchten Adega en Corte Garçia waar wandelaars vooral voor de honden in de verschillende tuinen en verzetje zijn. Het is mooi om te zien hoe de tijd op sommige plaatsen stil lijkt te staan. De weg door het dorp Corte Garçia leidt je uiteindelijk rechtstreeks terug naar de auto. Natuurlijk is deze wandelroute beschikbaar op GPS.

In Corte Garcia kan je vervolgens heerlijk lunchen bij Restaurante Sol e Serra

Download file: LLE PR13 - Serra e Montes.gpx
×