+351 916894616 bnb@casalcubo.nl

Serra e Montes

GPS route – Wandelen Algarve – Loulé (LLE PR13)

 10,4 km  Middelmatig   427m Corte Garçia

Serra e Montes (LLE PR13) is een wandeling in de bergen rondom Querença. Serra e Montes begint in het dorpje Corte Garçia. Oficieel is de start bij het dorpscafé maar wij hebben de route omgedraaid en zijn iets verderop aan de weg begonnen. De reden is, dat tijdens wandeling Serra e Montes de optie bestaat om de bergtop van de Cerro dos Negros te beklimmen van 404 meter hoogte. Die klim hadden wij graag in het begin van de wandeling en niet aan het einde. We liepen de route dus ‘ verkeerd om’.

Lees meer ...

Op veel plaatsen zijn de markeringstekens verdwenen. Het is dus raadzaam om Serra e Montes te lopen met een GPS.
Wij zijn direct de weelderige vallei aan de overkant van de weg van Corte Garçia in gelopen. Na een kilometer hadden we al de eerste rivier oversteek en na de regens van het afgelopen weekend waren we blij dat het water niet onze schoenen in liep! Het water maakt de omgeving heerlijk groen, geurig en vriendelijk. Vanuit de vallei (op ongeveer 120 meter) klimt Serra e Montes langzaam omhoog. Op een gegeven moment loop je door een kurkeikenbos dat bij ons een bijna surrealistisch gevoel gaf. De donkere onderkanten van de geschilde stammen en de bijna spookachtig witte takken in het scheerlicht van de zon gaven ons het gevoel dat we door ‘ Hobbit-land’ liepen.

Hoe verder Serra en Montes stijgt, hoe mooier het panorama wordt. Op de zonnige 17e december dat wij de wandeling liepen, bloeiden de eerste Lithodora Diffusa’s (Heavenly Blue) alweer en waren de bijen volop bezig de bloemen van de Medronho (boomaardbei) bomen leeg te drinken. Wij konden ons onderweg ook te goed doen aan de rijpe rode boomaardbeien.
Na een kilometer of vier mag je kiezen om al dan niet het ‘ uitstapje’ te maken naar de top van de Cerro dos Negros. Dat betekent wel extra klim van 1,5 kilometer, maar de beloning is er! Het uitzicht vanaf de top is fantastisch, je kunt tot aan Rocha da Pena kijken. Dat is ook een bekend wandelgebied en het lijkt net Tafelberg in de verte achter Querença.

Het pad terug naar beneden is steil en glad. Een echte uitdaging, zeker wanneer het net heeft geregend. De laatste kilometers van Serra e Montes zijn vlakker. De wandeling leidt je door de slaperige dorpen Adega en Corte Garçia waar wandelaars vooral voor de honden in de verschillende tuinen en verzetje zijn. Het is mooi om te zien hoe de tijd op sommige plaatsen stil lijkt te staan. De weg door het dorp Corte Garçia leidt je uiteindelijk rechtstreeks terug naar de auto. Natuurlijk is deze wandelroute beschikbaar op GPS.

Download file: LLE PR13 - Serra e Montes.gpx

Pin It on Pinterest

Share This
×