Rota Rural

GPS Route – Wandelen Algarve – Olhão

 16.8 km  Middelmatig   243m Pechão

Wandelroute Olhão OLH PR6 – Rota Rural lopen we, zonder dat we enig idee hebben hoe ver de wandeling is. De wandelroutes van gemeente Olhão zijn helemaal niet; de bewegwijzering lijkt aangebracht (herfst 2019), maar verdere informatie ontbreekt. We starten we bij café O Fernando, waar we beginnen met een kop koffie en een broodje kaas.

Lees meer ...

Wandelroute OLH PR6 van Olhão heet “Rota Rural” maar eerste paar kilometer zijn weinig “ruraal”. We lopen langs drukke asfaltwegen en wat ons opvalt, is de enorme hoeveelheid zwerfafval langs de weg en rondom de officiële vuilophaal plaatsen. De boventoon wordt gevoerd door plastic. Het is een ware plaag! Daar is duidelijk nog wat bewustwordings-werk te verzetten voor Olhão.

Op een gegeven moment laten we het asfalt toch achter ons en lopen we over een zandpad een gebied in met aan de ene kant oude pijnbomen en aan de andere kant vlak grasland, dat waarschijnlijk in de winter vol bloemen staat. Het afval laten we nog steeds niet achter ons maar het verandert van veel plastic in veel bouwpuin. Wat opvalt is dat we verschillende ruïnes passeren. Landbouw voert de hoofdtoon als we verder lopen en sinaasappel plantages worden afgewisseld met velden vol avocado aanplant; de nieuwe monocultuur in de Algarve. Natuurlijk wordt rondom de verschillende huizen hard gewerkt in de moestuinen. Zodra je de dorpen achter je laat, lijkt iedere Portugees wel een moestuin te hebben.

Door de villawijk

Nadat we de landbouw ook weer achter ons hebben gelaten, na een kilometer of zes, lopen we een gebied binnen met verspreid staande prachtige huizen. Langs onverharde paden kijken we onze ogen uit. Dit is een heel leuk stuk van deze route. Na een kilometer of negen zakken we weer af het dorp Pechão in. Volgens de bewegwijzering zouden we naar links moeten, maar op onze eigen GPS zien we dat de auto 300 meter verderop naar rechts geparkeerd staat. We kiezen er voor de route af te steken. Bij 27 graden Celsius en voor een eerste wandeling (spieren vinden t niet leuk meer) van het nieuwe wandelseizoen, vinden we het wel weer eens genoeg.  Na 9,43 kilometer zitten we weer in de bolide. 

Achteraf ontdekken we dat de officiële route van de PR6 ons nog bijna 6 kilometer verder zou hebben laten lopen. Blij toe dat we daarvoor op dit moment niet hebben gekozen! Tevreden rijden we huiswaarts en nu eerst even met de benen omhoog. 

Download file: olh-pr6-rota-rural.gpx
×