+351 916894616 bnb@casalcubo.nl

Ria Formosa – Fuzeta

Ria Formosa – Fuzeta

GPS wandelroute Algarve – Olhão

 10.3 km  Makkelijk   63m Fuzeta

In het hart van het waddengebied Ria Formosa ligt het slaperige badplaatsje Fuzeta. Aan de haven van Fuzeta begint onze wandeling westwaarts over de dijkjes die door de Ria Formosa zijn aangelegd om lokaal zoutpannen te creëren. De wandeling van 10 kilometer is vlak en vergt niet veel inspanning. Daarom is het des te verrassender dat wij er in slagen om er drie uur over te doen.
Lees meer ...
Nadat we de bebouwde kom achter ons laten, lopen we een gebied in waar de stilte alleen wordt doorbroken door het geluid van de talloze vogelsoorten die de Ria Formosa herbergt. We hebben meteen spijt dat we niet onze grote camera hebben meegenomen. De verschillende kleuren die zich in de vergezichten verdringen in ons beeld. Van helderwit tot okerkleurig zand, van diepgroene tot helderrode wieren en zoutwater planten, wisselen zich af met wuivend riet en ambachtelijk getimmerde sluizen. Het is bijna sprookjesachtig in een stralend zonnetje.

Wij beginnen te lopen met opkomend tij. Het water neemt langzaam weer bezit van de wadden. Het eerste deel van de route volgt de Ecovia Algarviana, een fiets- en wandelroute aangelegd van west naar oost langs de zuidelijke kust. Af en toe passeert een zwoegende fietser en wij kunnen ons niet bedwingen om de gebaande paden te verlaten en de kleine dijkjes op te lopen om de daar aanwezige vogelsoorten te bekijken. Futen, Kluten, Steltkluten, Wulpen, een Zwarte Ruiter, Ooievaars, Flamingo’s en natuurlijk talloze kleine vogelsoorten zoals het Kleine Zwartkopje, Putters, Kuifleeuweriken, Europese Kanaries, Slobeenden en Amerikaanse Smienten en dan hebben we het nog niet over de soorten die we niet konden identificeren. Het is druk op de winterse wadden!

Bij Fonte Santa loopt een tunnel onder het spoor door en voert de route terug door slaperige kleine gehuchtjes, nèt in het achterland van de Ria Formosa. Af en toe biedt een doorkijkje nog en vergezicht op zee. Ria Formosa bij Fuzeta is een wandeling die echt voor iedereen haalbaar is en waar je het waddengebied op haar mooist kunt aanschouwen.

Download file: Ria Formosa Fuzeta.gpx

Pin It on Pinterest

Share This
×