Ria Formosa – Fuzeta

Ria Formosa – Fuzeta

GPS wandelroute –  WandelenAlgarve – Olhão

 13.3 km  Makkelijk   51m Fuzeta

Ria Formosa Fuseta is een  makkelijke 10,3 lange circulaire gps wandeling rondom de badplaats Fuzeta. Aan de haven begint onze wandeling en we lopen westwaarts over de dijkjes die door de Ria Formosa zijn aangelegd om lokaal zoutpannen te creëren. De wandeling van 10 kilometer is vlak en vergt niet veel inspanning. Daarom is het des te verrassender dat wij er in slagen om er drie uur over te doen.

Lees meer ...

Nadat we de bebouwde kom achter ons laten, lopen we een wadden gebied in. Stilte wordt hier alleen doorbroken door het geluid van de talloze vogelsoorten. We hebben meteen spijt dat we niet onze grote camera hebben meegenomen. De verschillende kleuren die zich in de vergezichten verdringen in ons beeld. Zand in schakeringen van helderwit tot okerkleurig. Diepgroene en helderrode wieren en zoutwaterplanten worden afgewisseld door wuivend riet en ambachtelijk getimmerde sluizen. Sprookjesland onder een stralend zonnetje.

Wij beginnen te lopen met opkomend tij. Water neemt langzaam weer bezit van de wadden. Het eerste deel van de route volgt de Ecovia Algarviana. Deze fiets- en wandelroute is aangelegd van west naar oost langs de zuidelijke kust. Af en toe passeert een zwoegende fietser. Wij kunnen ons niet bedwingen om de gebaande paden te verlaten en de kleine dijkjes op te lopen om  de vogels in de zoutpannen te bekijken. Futen, Kluten, Steltkluten, Wulpen, een Zwarte Ruiter, Ooievaars, Flamingo’s spatteren in het zilte water. Ook talloze kleine soorten poseren voor de camera, zoals het Kleine Zwartkopje, Putters, Kuifleeuweriken en Europese Kanaries. natuurlijk zijn er ook altijd vogels die we niet kunnen identificeren. Het is druk op de winterse wadden!

Bij Fonte Santa loopt een tunnel onder het spoor door. De route loopt terug door slaperige kleine gehuchtjes in het achterland van de Ria Formosa. Af en toe biedt een doorkijkje nog en vergezicht op zee. Ria Formosa bij Fuzeta is een wandeling die voor iedereen haalbaar is en waar je het waddengebied op haar mooist ziet.

Download file: Ria Formosa Fuzeta.gpx
×