Planalto do Escarpao

Planalto do Escarpao

GPS route – Wandelen Algarve – Albufeira (ABF PR04)

 8 km  Makkelijk   91m Weg nabij Paderne

Planalto do Escarpao wandelroute (ABF PR04) is een 8 kilometer lange, makkelijke rondwandeling over de noordoostelijke kant van het Escarpao plateau.
Dit is de enige plaats in de Algarve waar het mogelijk is om de stapeling van sedimenten te zien die zich in de Tethys Oceaan hebben opgehoopt gedurende het Boven-Jura tijdperk (161,2 tot 145,5 miljoen jaar geleden). Hieruit is uiteindelijk de Midden-Atlantische Oceaan ontstaan. Onderweg zit het gesteente vol prachtige fossielen van zeedieren, zoals ammonieten, belemnieten en koralen.

Lees meer ...

Water infiltratie

De laatste kilometers van wandelroute Planalto do Escarpao lopen langs de bedding van de Ribeira de Quarteira, in een vallei die diep in het Escarpao-plateau is uitgeslepen. De schaduw van de inheemse vegetatie biedt ’s morgens koelte, zelfs in de zomer. De bodem bestaat voornamelijk uit terra rossa, een zware kleigrond. Generatie na generatie is de grond bewerkt, waardoor vruchtbaar akkerland is ontstaan. Het Planalto do Escarpao is een typisch karstgebied waar het water via zinkgaten en dolines infiltreert om de onderaardse waterstromen (aquafiers) te vullen.

Planalto do Escarpao

In dit hoofdzakelijk agrarisch gebied is omvang van de stenen muren naast de paden opvallend. Om de aarde te bewerken als landbouwgrond, is het noodzakelijk alle stenen te verwijderen. Die stenen zijn weer gebruikt in de stapelmuren die de grenzen van het bezit aangeven en die ook een natuurlijke functie hebben om bodemerosie tegen te gaan. Het gebied kent een grote biodiversiteit. Op borden die langs de verschillende wandelroutes zijn geplaatst wordt hierover iets uitgelegd.

In de Vale da Ribeira staan verschillende ruïnes van oude watermolens. In de uiterwaarden wordt de bodem gevormd door alluvium (los materiaal dat als sediment door een rivier is afgezet) van de Ribeira de Quarteira. Dit is de basis voor de zeldzame natuurlijk vruchtbare gronden van de Planalto do Escarpao. De typische “noras” (waterputten) met levada (irrigatiekanaal) zijn de overblijfselen van oude bewateringssystemen. Dat toont aan dat dit gebied al sinds de oudheid een belangrijke agrarische betekenis heeft.

Download file: pr4-abf-planalto-do-escarpao.gpx

Pin It on Pinterest

Share This
×