Pero de Amigos

Pero de Amigos

GPS Route – Wandelen Algarve – Tavira (André Wolff)

 10.2 km  Middelmatig   230m São Brás de Alportel

Pero de Amigos is 10,3 kilometer lange middelmatig zware circulaire wandelroute bij São Brás de Alportel. Hij start ten noordoosten van São Brás de Alportel. Het gebied rondom dit dorp verrast ons elke keer weer. Deze wandeling is zeer afwisselend en verveelt geen moment.

Lees meer ...

Voor het startpunt van Pero de Amigos rijd je door Mealhas en volg je de weg de heuvels in. Langs een stroompje, een zijtak van de rivier de Alportel, parkeren we de bolide en beginnen we de wandeling. Het stijgingspercentage is behoorlijk en we besluiten de grootste inspanning maar in het begin te plannen. Langs de kabbelende beek en tussen de ruisende bomen voelen we ons in een soort sprookjesland. Wat een rust heerst hier! Het enige dat je hoort zijn de wind en de vogels. Het terrein stijgt langzaam, maar het lopen is nog heerlijk ontspannen.

Even later is het gedaan met die ontspanning, wanneer we aan een gedeelte van de route beginnen dat gelijk loopt met de Via Algarviana. Dit is de GR13, een meer dan 200 kilometer lange wandelroute die de Algarve van oost naar west doorkruist. Hier beginnen we aan een steile klim die een kilometer of twee zal aanhouden. De regens van de afgelopen weken hebben het pad geen goed gedaan en het is uitkijken voor de losse stenen.

Panorama

Boven aangekomen is het uitzicht de beloning. Dat is de inspanning meer dan waard. Van Olhão tot Tavira kunnen we de kust zien. De zon schittert op de zee en zelfs de contouren van de Ria Formosa zijn goed zichtbaar. Het is echt genieten! Over de heuvelrug, op een hoogten van bijna 500 meter, lopen we naar het oosten. Na een kilometer of zes staat midden op de berg een gloednieuw plaatsnaambord: Pero de Amigos. We zien er twee ruïnes staan.

Hierna gaat het pad langzaam weer dalen. We laten Pero de Amigos achter ons en slaan bij de jachtvereniging rechtsaf. De laatste paar honderd meter van de route lopen we over asfalt, maar dat kan de pret van deze wandelroute niet drukken. Wij hebben er van genoten. Pero de Amigos is een nieuwe topper in ons wandelingen overzicht.

Download file: CAC14 - Pero de Amigos.gpx
×