Percurso do Castelo

Percurso do Castelo

GPS route – Wandelen Algarve – Albufeira (ABF PR01)

 12 km  Middelmatig   121m Paderne

Percurso do Castelo wandelroute (ABF PR01) is een middelzware rondwandeling van gemeente Albufeira naar het kasteel van Paderne. De wandeling begint in Paderne en loopt naar het zuiden. Onderweg zie je landschapselementen van de Barrocal, bewoonde landelijke gebieden, struikgewas, landbouwgebieden en objecten cultureel erfgoed.

Lees meer ...

Kasteel Paderne

Het kasteel van Paderne is gebouwd tijdens de laatste fase van de moslimbezetting. De burcht en de kasteelbrug behoren zonder twijfel tot het belangrijkste culturele erfgoed in het gebied. Het pad loopt langs de helling van Cerro do Leitão, waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht over de uiterwaarden van de Ribeira de Quarteira.

In de uiterwaarden loop je door een overwegend agrarisch landschap met akkers die worden begrensd door heggen die de uiteinden van het land afbakenen. In sommige gevallen bestaan deze heggen uit rijen olijf- of granaatappelbomen, in andere uit sloten of houten staketsels.

Landbouw

Er zijn citrusboomgaarden, wijngaarden en geïrrigeerde plantages. Het water komt uit enkele putten, waterraderen en andere irrigatiemiddelen. Als we de uiterwaarden verlaten, loop je door een landschap met mediterraan struikgewas en verschillende soorten bloemen en kruiden. Na het passeren van de watermolen van het kasteel, waar de stuw opvalt, bereik je een schitterend gebied. Niet alleen omdat hier het belangrijkste cultureel erfgoed van de gemeente Paderne staat, zoals het kasteel en de oude brug, maar ook omdat dit gebied een prachtige kloof heeft, waar de Ribeira de Quarteira doorheen stroomt. Na het kasteel loopt de route door een landbouw gebied waar amandel-, vijgen- en johannesbrood bomen de boventoon voeren.

Cerro do Leitão

Op de top van Cerro do Leitão vind je Moinho do Leitão. Een leitão is overigens een speenvarken.
Tot de eerste helft van de vorige eeuw werden deze molens volop gebruikt en van groot economisch belang. Inmiddels is dit exemplaar volledig gerestaureerd en hij dient als cultuurhistorisch erfgoed.

Download file: pr01-abf-rota-do-castelo.gpx
×