Pe do Coelho

 9.3 km  Makkelijk   301m Pé do Coelho

Wandelroute Pé do Coelho (LLE PR6, ook bekend als LLE PR21) is een officiële wandelroute, uitgezet door gemeente Loulé.
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden net als het PDF document dat door de gemeente wordt aangeboden met daarin de route informatie.

Wandelroute Pe do Coelho LLE PR6, soms ook LLR PR21 genoemd

Wandelroute Pe do Coelho is een zware wandeling met veel hoogtemeters. De route is uitgezet aan de noordelijke grens van gemeente Loulé. Het is een bijzonder mooie wandelroute met twee soorten landschappen; de rivier en de bergen. Op deze rondwandeling kan je vaak genieten van d meest fantastische panoramische vergezichten.  Tussen de bergen door, slingert zich door de vallei de rivier de Arade. Deze rivier, die bij Alvor aan de kust van de Algarve in zee uitmondt, heeft het hele jaar water.De wandelroute doorkruist verschillende keren de rivier waarbij je bij uitstek de flora kunt bekijken die hoort bij een gebied waar het water eens niet schaars is. Datzelfde geldt natuurlijk voor het dierenleven.

In dit gebied vind je de traditionele horta´s, ofwel volkstuinen, die dienden om de bewoners van de streek van vers voedsel te voorzien. Het water om de akkers te bevloeien werd omhooggehaald met traditionele donkey´s waarbij paarden of ezels moesten rondlopen in een tredmolen. Daarmee werd een wiel in beweging gebracht waar bakjes aan hingen die het water opdiepten uit de putten. Dat water werd in een goot (levada) gekiept en die levada´s liepen strategisch over de tuinen en akkers. Deze praktijk is inmiddels in onbruik geraakt, maar de resten van de putten vind je nog overal, net Taipa muren. Deze bouwtechniek is van islamitische oorsprong. De afscheidingsmuren zijn dan opgebouwd uit gedroogde klei. In de vorige eeuwen werden daarvan ook huizen gebouwd. Zolang je zorgde dat aan de bovenkant van de muren geen water kon binnendringen, waren ze ijzersterk.

Panorama

De top van de heuvel Malhão is één van de hoogste punten van het Serra do Caldeirão-gebergte. Het panoramisch uitzicht is hier enorm; je kunt kijken tot aan zee. Kurkeiken domineren het landschap en het schillen van de kurk op de traditionele manier; met kapmessen; is nog steeds een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de bergbevolking. Hier worden ook de medronho´s of boomaardbeien geplukt. Dis is het belangrijkste ingrediënt van de sterke drank Aguardente; een soort Portugese Jenever. De worsten, en met name de ham, uit deze streek zijn van hoge kwaliteit. Ook op traditionele wijze bereide wildgerechten (everzwijn, haas en wilde konijn) kunnen worden geproefd in lokale cafés. Vanaf het moment dat in dit gebied een verbindingsweg met de Alentejo werd aangelegd, heeft zich de handel in deze producten sterk ontwikkeld.

×