Parizes

Parizes

GPS route – Wandelen Algarve – São Bras de Alportel (SBA PR2)

 10.3 km  Makkelijk   149m Parizes

 21.2 km  Moeilijk   215m Parizes

Parizes is een 10,3 of 21,2 km lange (gemiddeld) zware gps rondwandeling van gemeente São Brás de Alportel. De wandeling heet officieel ‘Entre Vales, Fontes en Mémorias da Serra do Caldeirão’  (SBA PR2) en begint in het dorp Parizes. Het is een echte bergwandeling die je in één stuk (21 kilometer!) of in twee delen kunt lopen. Het is één van onze favorieten. In Parizes zitten een paar mooie afdalingen en daardoor ook stevige klimmetjes in, en dat is de inspanning zeer de moeite waard!

Lees meer ...

De wandeling wordt gekenmerkt door enorme afwisseling in landschappen. Doordat de wandelaar een groot deel van de route over de heuvelkammen van de Serra do Caldeirão loopt, zijn de vergezichten adembenemend. Op 450 meter boven zeeniveau is het uitzicht op de omringende heuveltoppen, valleien en dalen niet te beschrijven. Je voelt je werkelijk alleen op de wereld.

Dit gebied stond tussen de 370 en 280 miljoen jaar geleden onder water, waardoor nu in het schist soms nog overblijfselen van oer-organismen terug te vinden zijn. In 2012 woedde een enorme natuurbrand waardoor 20.000 hectaren natuurgebied in de as werd gelegd. De streek is zwaar getroffen. De veerkracht van diezelfde natuur is hier ook overduidelijk. Eigenlijk is zo´n brand voor de natuur niet eens slecht.

Veerkracht van de natuur

De verbrande krukbomen staan weer fris in het groene blad en alleen de zwartige stammen herinneren aan het inferno, de Medronho bomen (boomaardbei) staan er alweer weelderig bij en de rivier valleien zijn fris en groen. De bewoners van zee streek betreden slechts langzaam de 21e eeuw. Het leven in Parizes vindt nog grotendeels plaats zoals 100 jaar geleden. Het belangrijkste product van de streek is kurk, waarvan het eindproduct onder andere terug is te vinden op flessen Portugese kwaliteitswijnen en –port. De bewoners zelf echter houden het bij de huisgemaakte Aguardente (en soort Portugese jenever) dat ze zelf stoken uit de vruchten van de Medronho boom.

Of je nu de korte, of de lange route loopt: Parizes is één van de aanraders van deze site. Natuurlijk zijn de GPS tracks van beide opties beschikbaar.

 

Download file: SBA-PR2 Parizes.gpx
Download file: sba-pr2-entre-vales-fontes-e-memorias-da-serra-do-caldeirao.gpx
×