Odeleite de Perto e de Longe 

Odeleite de Perto e de Longe

GPS wandelroute – Wandelen-Algarve – Castro Marim (CAS PR04)

 10.3 km  Middelmatig   100m Odeleite

Ontdek de prachtige wandelroute Odeleite de Perto e de Longe (CAS PR4). Deze officiële wandelroute is zorgvuldig uitgezet door de gemeente Castro Marim. Hoewel we zelf nog niet de kans hebben gehad om deze route te bewandelen, kunnen we u wel voorzien van de belangrijkste informatie. Download eenvoudig de GPS track en het PDF document met gedetailleerde routebeschrijving, aangeboden door de gemeente. Geniet van deze geweldige wandelervaring!

Wandelroute Odeleite de Perto e de Longe CAS PR4

Wandelroute Odeleite de Perto e de Longe CAS PR4 is een middelmatig zware rondwandeling vanuit het dorp Odeleite met een lengte van ruim 10 kilometer. Omdat het een circulaire wandeling is, kan je hem overal starten. Het officiele beginpiunt is naast het kerkhof van het dorp. De wandelroute leidt de wandelaar langs de dorpen Odeleite, Fonte do Penedo, Alcaria en Assador. Ook de oude watermolen van Pernadas ligt op de route.

Neem voordat je gaat wandelen, of wanneer je terugkomt, even de moeite om ook het dorp Odeleite zelf te ontdekken. In dit historische dorp, ligt aan de ribeira de Odeleite, een imposante kerk uit de 16e eeuw, gewijd aan de Nossa Senhora da Visitação. Als de deur open staat, aarzel dan niet om binnen te lopen en bekijk het imposante orgel, de schilderingen en de antieke sieraden die binnen in de kerk tentoongesteld liggen.

Begin de wandeling op de tegenoverliggende rivieroever en volg de onverharde weg naar Almada d´Ouro en vervolgens naar Fonte de Penedo. Onderweg zie je fantastische panoramische vergezichten over het dorp en het gelijknamige stuwmeer.

Lokale ambachten

Aangekomen in Fonte Penedo, raden we aan om even een rustpauze in te lassen en om die te gebruiken voor een bezoek aan mevrouw Maria Francisca de Brito, een van de weinige ambachtslieden in de Baixo-Guadiana die nog steeds de kunst van het weven beoefent. Bezoek deze dame en vraag haar om je haar traditionele weefgetouw en haar kunstwerken te laten zien. Ze woont in een huisje achter de gemeentelijke wateropslag. Vervolg wandelroute CAS PR4 Odeleite de Perto e de Longe via Alcaria en Assador. Het landschap is nu, op hier en daar een oude quinta (boerderij) na, verlaten. Geniet van de stilte en de natuur.

Watermolen

In Assador (km 6,5) gaat de CAS PR4 naar Odeleite langs de oever van de Ribeira de Odeleite, die, in de buurt van het dorp Pernadas, samengaat met de Ribeira da Foupana. Hierdoor ontstaat een enkel stroomgebied, dat 3 verder uitmondt in de Ribeira Guadiana. Stap voor stap komt de  Pernadas-molen in zicht. Hoewel die tegenwoordig niet meer in gebruik is, was hij oin het verleden heel belangrijk voor de bewoners van de streek. Met ezels werd het graan aangevoerd wat met behulp van waterkracht in deze molen werd vermalen tot bloem.  Wandelroute CAS PR4 – Odeleite de Perto e de Longe volgt nu de loop van de rivier terug naar het dorp.

×