O Vicoso

O Vicoso

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Alcoutim (ALC PR5)

 11.7 km  Makkelijk   54m Giões

O Vicoso wandelroute (ALC PR5) is een officiële makkelijke 11,7 km lange gps rondwandeling van gemeente Alcoutim.
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden net als het PDF document dat door de gemeente wordt aangeboden met daarin de route informatie.

Wandelroute O Vicoso is, met een deftig woord, vooral een architectuur wandeling. Hij voert langs de gehuchten Clarines, Farelos, Viçoso en Giões. Hetbgrootste deel van de huizen mag eigenlijk die titel niet meer voeren. Maar wanneer je naar de tot ruine vervallen bouwwerken kijkt, zie je toch nog de typische bouwstijl met schist, adobe en Taipa. Ondanks de vervallen staat van de bouwsels, geven ze een een duidelijk beeld van de culturele erfenis van het gebied.

Taipa

Het Portugese woord taipa betekent stamp-leem en vindt zijn oorsprong in het Arabische tâbiya. Stampleem, ook wel bekend als rammed earth, is een eeuwenoude bouwtechniek die gebruikt werd door klassieke beschavingen in de hele wereld: van China tot Afrika en van de Mediterraanse wereld tot het Midden-Oosten.

In de stampleem-bouw creëer je een bouwwerk door in een mal telkens een laag aarde uit te spreiden van zo’n 30 centimeter dik. Vervolgens stamp je deze aarde zo stevig aan dat het leem indikt tot ongeveer 15 centimeter hoogte. Door op deze manier laag op laag te stapelen en aan te stampen krijg je een krachtige, compacte wand die jaren- of eeuwenlang meegaat. Als het gebouw is opgedroogd kun je de mal verwijderen. Wat overblijft is een oersterk en bijzonder ogend gebouw.
 

Vroeger gebruikte men niet alleen aarde om op deze manier te bouwen, maar alles wat voorhanden was werd toegevoegd aan het leem: stukken baksteen, scherven porselein en mest. De mal werd ook niet altijd verwijderd: zo bestaat de Chinese muur – net als vele oude stadsmuren – van binnen uit stampleem. Dat was goedkoop en makkelijk.

Voor- en nadelen van Taipa bouw

Voordelen van Taipa bouw zijn dat het een geweldige vocht- en hitte buffer vormt. Dat is heel comfortabel in de hete zomers in de Algarve. Daarnaast zijn Taipa huizen heel stil. Weinig geluid van buiten dringt door tot binnen. De kanttekeningen echter zijn, dat deze bouw niet aardbevingsbestendig is en dat er vaak problemen ontstaan in de winter met optrekkend vocht in de muren.

DOWNLOAD

 

ALC-PR5-O-Vicoso

 

×