Montes Novos

 9.4 km  Middelmatig   149m Montes Novos

Ontdek de officiële wandelroute van Wandelroute Fonte da Zorra (TAV PR2), zorgvuldig uitgestippeld door de gemeente Tavira. Hoewel we deze route zelf nog niet hebben verkend, bieden we u de spannende mogelijkheid om de GPS-track en het PDF-document te downloaden die door de gemeente worden aangeboden, met alle benodigde route-informatie. Ga vandaag nog op een onvergetelijk avontuur!
Wandelroute Montes Novos – LLE PR5

Wandelroute Montes Novos (bekend onder zowel LLE PR5 als PR7) begint in het dorp Montes Novos, in het hart van Serra do Caldeirão. De wandeling loopt over onverharde wegen en voetpaden, die vaak bijna verdwijnen in de weelderige vegetatie. De schoonheid van de Serra do Caldeirão is hier overal om de wandelaar heen. De flora is veelzijdig, en alhoewel kurkeik, (esteva) steenroos en estevão (meelbes) de boventoon voeren, staan er ook dennen, eucalyptus, medronho (boomaardbei), heide en rozemarijn.

Kurk

Van deze bomen en planten is de kurkeik van het grootste economisch belang. De kurkeiken in deze streek produceren een kurk van hoge kwaliteit; men zegt zelfs de beste ter wereld. Daarnaast wordt honing geproduceerd in de talloze bijenkasten langs de wandelroute. De medronho (fruit), wordt gebruikt voor de productie van een brandewijn (zeer sterk) met de dezelfde naam, en van de heide en rozemarijn produceren de bijen honing.

In het dorp Montes Novos, waar de route begint, wonen ongeveer honderdvijftig mensen in huizen die verspreid liggen over de hellingen van twee heuvels. Hier stonden vroeger windmolens. In Besteirinhos, een gehucht met kleine moestuinen eromheen, zie je de oorsprong van de Ribeira de Odeleite. Deze rivier ontspringt hier aan de heuvels en zoekt door de valleien haar weg tot ze uitmondt in de rivier de Guadiana. In Pego Escuro kan je de Odeleite voor het eerst zien, in de buurt van de monding van Vale Formoso. Het is een plek met een grote landschappelijke schoonheid, waar u essen, wilgen, oleander en ander inheems struikgewas kunt observeren. In de schemering verschijnt de otter op zoek naar vis voor voedsel. Al met al is deze wandelroute meer dan de moeite waard!

DOWNLOAD
Download file: lle-pr05-montes-novos_rtw.gpx
×