Marmelete

Marmelete

kj

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Monchique

 9 km  Makkelijk   432m Marmelete

Schatten van Marmelete

Een Prachtige Wandeling door Geschiedenis en Natuur

Marmelete, MCQ PR06, is een 9 kilometer lange vrij eenvoudige rondwandeling vanuit het gelijknamige dorp. De route begint in de buurt van de kerk van Marmelete en volgt de Rua Francisco Furtado, samen met de GR13 – Via Algarviana – Marmelete naar Aljezur. Sla verderop rechtsaf, in afwijking van de GR13, in de richting van de EM 267 en het Marmelete Welcome Centre.

Steek de straat over en volg een geplaveid pad tussen weelderige moestuinen door, dat je leidt naar de serene kapel van Sint Antonius. Laat je verrassen door de majestueuze kurkeiken die het landschap sieren, een herinnering aan de eeuwenoude tradities die nog steeds bloeien in dit gebied.

Wandel door het betoverende landschap, langs de Monte de Santo António en Covão, omringd door statige kastanjebomen, en volg de loop van de Barranco do Passil, waar je wordt verwelkomd door de weelderige groene vegetatie langs de oevers.

Beklim vervolgens door een schilderachtig eucalyptusbos naar het adembenemende uitkijkpunt van Miradouro dos Picos. Je wordt beloond met een panoramisch uitzicht op de glinsterende kustlijn. Sluit je ontdekkingsreis af met een ontspannen afdaling naar Marmelete, waar je avontuur begon.

Lees meer ...

Wat kan je verwachten?

Culturele en Natuurlijke Schatten van Marmelete

Religieus Erfgoed

CAPELA DE SANTO ANTÓNIO (N37°18’43.90″ W8°39’54.61″)

Ontdek dit 18e-eeuwse monument, gebouwd op de legendarische plek waar Sint Antonius verscheen aan een herder. Bewonder het eeuwenoude beeld van de heilige tijdens de jaarlijkse processie in juli.

IGREJA DA NOSSA SENHORA DA ENCARNAÇÃO

Betreed deze historische kerk, die zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw, en bewonder de mix van traditionele en moderne architectuur die het karakteriseert.

ASANTINHA (N37°18’21.87″ W8°39’51.33″)

Breng een bezoek aan dit monument ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Reis, gelegen net buiten Marmelete, langs de pittoreske EM 267.

Cultureel Erfgoed

FONTANÁRIO (N37°18’36.18″ W8°40’00.19″)

Kom tot rust bij de gerestaureerde fontein in de Rua Francisco Furtado, die dienst doet als een bron van verfrissing voor zowel reizigers als lokale bewoners.

FONTE VELHA OU FONTE DOS NAMORADOS (N37°18’39.07″ W8°40’07.69″)

Ontdek de romantische oorsprong van deze historische fontein, waar geliefden elkaar ontmoetten na de zondagsmis, en proef van het zuivere water dat uit de oude mijn stroomt.

CASA DO MEDRONHO (N37°18’43.2″ W8°40’09.9″)

Stap binnen in deze authentieke distilleerderij en leer alles over het ambachtelijke proces van het maken van medronho brandewijn, terwijl je geniet van heerlijke lokale producten.

Natuurlijk Erfgoed

BARRANCOS

FLORA

De vegetatie bestaat voornamelijk uit cistus en heide, die de habitat delen met arbutusbomen, kurkeiken en enkele pijnbomen. In de tweede helft van de route verandert het landschap en worden eucalyptusbomen dominant.

FAUNA

Zeer divers, je kunt enkele zoogdieren of hun sporen (uitwerpselen of voetafdrukken bijvoorbeeld) zien, zoals wilde zwijnen, genetkatten, mangoesten en konijnen. Tot de vogels behoren de slangenarend (Circaetus gallicus), die overal in de bergen te vinden is, en enkele zangvogels zoals de kwikstaart (Saxicola torquatus) en de Iberische wouw (Phylloscopus ibericus).
.

GASTRONOMIE

De gastronomische attracties van Marmelete zijn talrijk. We moeten de beroemde worsten uitlichten. Ze worden op traditionele wijze gemaakt en het zijn bijvoorbeeld: chouriça, morcela, morcela de farinha of farinheira en bucho. Eet ze samen met het heerlijke brood dat in een houtoven wordt gebakken.
Aguardente de Medronho is gemaakt van de vrucht van de aardbeiboom (Arbutus unedo). Dit is de beroemdste alcoholische drank in de Serra de Monchique en in de parochie Marmelete vind je enkele distilleerderijen van deze echte nectar! Vanwege het economische n cultureel belang van deze drank is het “Casa do Medronho” gebouwd. Je vindt het naast het gebouw van de parochieraad van Marmelete.

Melosa, alleen geproduceerd in de Serra de Monchique, is ook erg populair. Het heeft een likeurachtige smaak en wordt gemaakt van medronho brandewijn en honing.

Honing is ook een typisch streekproduct, gemaakt van de bloemen van rozemarijn, aardbeiboom, cistus, etc. Bij dit product horen honingraten, honingwater en traditionele zoetigheden zoals honingcake en honingpudding.

Maak van de gelegenheid gebruik om enkele van de meer typische gerechten te proberen:
bonen met rijst, bloedworst en buikspek, geroosterd varkensvlees in de oven, Tuinbonen met gebakken chorizo, Assadura, Milhos, Cabidela of Galo de Molho.

Als je Marmelete in mei bezoekt, vraag dan naar de beroemde Bolo de Maio of Bolo do Tacho. Die mag je echt niet missen!

Download file: mcq-pr06-marmelete-gr13-via-algarviana.gpx
×