Ladreiras do Pontal

Ladreiras do Pontal

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Alcoutim (ALC PR2)

 14.3 km  Moeilijk   241m Pontal

Ladreiras do Pontal wandelroute is een officiële, moeilijke 14,3 km. lange gps wandeling van gemeente Alcoutim.
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden net als het PDF document dat door de gemeente wordt aangeboden met daarin de route informatie.

Ladreiras do Pontal wandeling start in Pontal. De route gaat meteen het binnenland in langs landweggetjes die vroeger werden gebruikt door smokkelaars.

Pontal stijgt over een bocht van de Guadiana, van waaruit je het kasteel van Sanlúcar in het noorden kunt zien. Het landschap is prachtig, en u zult genieten van de vegetatie van de hellingen die naar de rivier leiden, bestaande uit uitbundige steeneikenbossen en, aan de oever, oevergalerijen.

Op weg naar Torneio, zie je tot aan de horizon heuvels en dalen, bedekt met een mozaïek van parasoldennen, kurkeiken en mediterraan struikgewas. Dat laatste bestaat uit cistus en bedden van Spaanse lavendel en gaspeldoorn. De aanwezigheid van beken en riviertjes in het gebied, zoals Barranco das Fontaínhas,  zorgt voor een veelzijdige vegetatie langs de oevers van onder andere oleanders, tamarisk, wilgen en braamstruiken.

Het pad slingert zich halverwege de hellingen van de heuvels met diepe ravijnen vol steeneiken. Rondom de dorpen groeien in kleine boomgaarden olijfbonen, joannesbroodbomen en vijgenbomen. Op de geitenpaden vind je sporen van wild, zoals konijn, haas, wild zwijn en patrijs. 

Smokkelaarspaden

Het tweede deel van de wandelroute voert langs de oude smokkelroutes. Dit deel van de Algarve is van oudsher een arm gebied. De illegale handel was een lucratieve manier om het karige loon van een boer wat aan te vullen. Smokkel vond plaats met Spanje. Zwemmend of met kleine boten werd de Guadiana rivier overgestoken om goederen op te halen. Langs de rivier was een netwerk van fiscale wachtposten. De wachters woonden in de dorpen naast de smokkelaars en onderling begrip zorgde er voor dat deze inwoners met tegengestelde doelen in vrede konden samenleven. 

Het pad in de bocht van de rivier, doorkruist de honderdjarige olijfgaard van Pontal. Dit is een van de meest productieve in de gemeente. Veel vogels, vooral zangvogels, zijn te zien in de velden. Roodborstjes, tjiftjafs, spreeuwen, lijsters, merels bevolken de oevers. Op hoger gelegen terrein bevindt zich een voormalige post van de Fiscale Garde 

Begin van het parcours 37º 25 ‘21.59’ ‘N 7º 27’ 17.59 ” W

 

×