Fonte Benemola

Fonte Benemola

GPS wandelroute – Wandelen Algarve – Loulé (LLE PR16)

 4 km  Makkelijk   43m Fonte Benemola parking

Wandelroute Fonte Benémola is vanuit een wandel oogpunt niet de meest uitdagende wandeling. De route start ten noorden van Loulé en loopt door het beekdal van de rivier Menalva. Het is een gebied, rijk aan bloemen, vogels, insecten, reptielen en vlinders.
Lees meer ...
Fonte Benémola bezoek je niet om een stevige wandeling te maken. Je gaat er heen om zo veel mogelijk soorten orchideeën en andere bloemen soorten te vinden.

Voordat je bij de rivier bent, loopt de onverharde weg vanaf de parkeerplaats langs oude muren die er volgens de overlevering al staan sinds de Moorse overheersing, een oude kalkput, olijfbomen, citroen- en sinaasappelbomen. Natuurlijk is er ook weer een aantal voor de Barrocal zo typerende volkstuinen of horta´s. Eenmaal aangekomen bij de rivier, is de vegetatie vol en groen.

Waar water is, zijn waterdieren. In en om de rivier wonen dan ook talloze soorten (water)slangen schildpadden, kikkers, salamanders en hagedissen te bekijken in hun natuurlijke habitat; de rivier of de rivieroevers. Er is niets heerlijkers om eens een half uurtje te gaan zitten op een rustig plekje langs de stroom en te kijken wat er zoals langs komt zwemmen en drijven.

Natuurlijk is dit gebied ook bij uitstek de habitat voor vogels. Met name ijsvogels vinden hier het hele jaar door voldoende voedsel, maar ook bijeneters, reigersoorten, merels, nachtegalen, vinken- en mezensoorten, tapuiten en eksters hebben het hier ontzettend naar hun zin. Wandelroute Fonte Benémola is eigenlijk een grote ontdekkingstocht voor de natuurliefhebber. En het mooie is, dat hij te “bedwingen” is door iedereen. Zelfs mijn bijna 80 jarige schoonmoeder met een rotte knie kon het parcours aan en heeft volop genoten.

In buurdorp Querença op het dorpsplein bevinden zich één kroeg en één restaurant waar je prima iets kunt eten. Misschien is het nog leuker om een picknick mee te nemen. Gemeente Loulé heeft op wandelroute LLE PR16 picknicktafels neer gezet op een hele mooie plek langs de rivier. Dat is de optie waar wij voor zouden gaan.

Download file: lle-pr16-fonte-benemola.gpx
×