Feitera

 

Feiteira

GPS route – Wandelen Algarve – Tavira

 

 7.8 km  Middelmatig   160m Feiteira

Feiteira wandeling is een middelmatig zware 7,8 kilometer lange route door de heuvels van Tavira. De  wandelroute begint in het gelijknamige dorp, op 30 minuten rijden vanaf B&B Algarve, Cas al Cubo.

Lees meer ...

We parkeren aan het begin van het dorp naast de eerste bushalte, bij het huis van een vriendelijk Frans echtpaar. Zij vertellen ons over de leegloop van het dorp en hoe jammer dat is voor dit prachtige gebied. We verlaten het dorp over een goede asfaltweg langs een paar indrukwekkende windmolens.

Wanneer we de bewoning verder achter ons laten, leidt de GPS ons een grindpad op. Tot onze verbazing werkt een bijzondere soort paddenstoelen zich door het grind een weg naar boven. In dit gebied begon in 2012 de enorme bosbrand die in de gemeente Tavira ruim 20.000 hectaren natuurgebied in de as legde. Je ziet daar verrassend weinig van terug. De natuur heeft zich al heel behoorlijk hersteld. Slechts hier en daar herinnert een verkoolde kurkeik aan het inferno dat moet hebben plaatsgevonden.

Heuvels van Tavira

Op het grindpad begin je aan een lange afdaling met de meest fantastische vergezichten. Het is heel lastig om de route te blijven volgen zonder GPS want op verschillende plaatsen zijn wegwijzers verdwenen. Misschien is dit gebeurd in de brand, misschien zijn de onjuist terug gezet. Op andere plaatsen is het pad opeens helemaal verdwenen en heeft het plaatsgemaakt voor wilde begroeiing. Desondanks is het geen moeilijke route wanneer je hem met GPS loopt.

Het tweede deel van wandeling Feiteira trakteert je op twee fikse klimmetjes waarmee je het dal weer volledig achter je laat. Er zijn twee plaatsen waar de brand nog haar sporen heeft achtergelaten doordat de weg is versperd door omgevallen stammen van verbrande kurkeiken. Je moet er voorzichtig overheen klimmen anders zit je onder de roet. Het laatste stuk van de Feiteira wandeling loop je weer over het asfalt terug naar het dorp.

Samenvattend is Feiteira een niet al te moeilijke en afwisselende wandeling van een kleine 8 kilometer. Mooi voor een zonnige middag.

Download file: feiteira_rtw.gpx
×