Vale das Hortas

 13.5 km  Middelmatig   124m Mealha

Wandelroute do Vale das Hortas (TAV PR7) is een officiële wandelroute, uitgezet door gemeente Tavira.
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden net als het PDF document dat door de gemeente wordt aangeboden met daarin de route informatie.

Wandelroute do Vale das Hortas in drie etappes

 

MEALHA – MEALHA STUWMEER (3,5 km; maximale hoogte 386 m)

De wandelroute begint in het centrum en gaat eerst langs het plein waar de wasserijen liggen en waar de picota  staat. Dit is een grote staak waar in het verleden de hoofden van onthoofde misdadigers op werden geprikt. De wandeling gaat door de kleine geplaveide straatjes, waardoor de wandelaar een goed beeld krijgt van het leven en de lokale bevolking: de huizen hebben deuren met uitzicht op de binnenplaats, iedereen kent elkaar en ’s avonds komt het hele dorp samen op de stenen banken. Je verlaat nu het gehucht en je loopt langs de kleine horta´s (volkstuinen). Hier verbouwen de dorpsbewoners hun dagelijks voedsel. De tuinen worden geïrrigeerd uit het kleine stuwmeer. Het pad loopt verder tussen de eucalyptusbomen door

VALE DAS HORTAS (3 km; maximale hoogte 402 m)

Bovenop de heuvel loop je ongemerkt gemeente Loulé binnen en de afdaling leidt naar de “heuvel” van Vale das Hortas. Rivier de Corte wordt overgestoken over een betonnen rijplaat en de wandelroute loopt verder over een onverhard pad. De vegetatie is hier gevarieerder; de tuinen meer verwaarloosd en de waterputten overwoekerd door bramen. Maak na het kleine punt een omweg en bezoek Azenha do Pisão, een goed onderhouden hydraulisch (door water) aangedreven molen in uitstekende staat. In de jaren 1950 waren deze systemen van groot belang voor de bevloeiing van de akkers.

CORTE JOÃO MARQUES (7 km; maximale hoogte 340 m)

Loop door naar de asfaltweg en volg de rivier de Corte naar Corte João Marques. Neem hier een pauze om te genieten van de omgeving. Dit is een mooie plek voor een lunch aan de picknicktafels. Deze rustige heuvel ligt op het kruispunt van wegen naar de Alentejo, Ameixial, Mealha, Cachopo. De stenen huizen en schaapskooien nodigen uit tot het maken van foto´s.  In de omgeving zijn ook overblijfselen van een andere watermolen. Het pad wordt nogmaals onderbroken door de rivier en aan beide zijden liggen goed onderhouden moestuinen. Hier worden de cycli van de natuur, de aarde en jaargetijden door de mens begrepen en gerespecteerd. Men leeft in harmonie met de omgeving. De rondwandeling eindigt ook weer in Mealhas.

×