Das 7 Fontes

Das 7 Fontes

GPS wandelroute – Wandelen-Algarve – Loulé (LLE PR12)

 8.8 km  Middelmatig   125m Corcitos

Das 7 Fontes wandeling (LLE PR12) is een middelzware 8,8 kilometer lange gps route van Loulé bij Querença. Dat ligt aan de voet van de bergen van de Serra do Caldeirão.

Lees meer ...

Das 7 Fontes is een officiële wandelroute, uitgezet door de gemeente Loulé. Het startpunt  is in het dorpje Corcitos (spreek uit: Korkietoe). Je zou dit een echte ‘water-wandeling’ kunnen noemen. De route loopt langs zeven belangrijke bronnen waar deze streek haar frisse groen aan dankt.

De route loopt zowel langs gehuchtjes en dorpjes, als ook door natuurlandschap waar de wilde planten en bloemen uitbundig bloeien. Voor een botanicus is dit paradijs op aarde. De belangrijkste van de zeven bronnen in de buurt is de ‘Fonte Benemola’. Die kan die tot wel 4 miljoen liter water per uur leveren en droogt ook in de warmste zomers niet op.  Deze bron staat op de nominatie om te worden opgenomen in de lijst van natuurmonumenten in Portugal.

Waterwingebied

Ook de andere ‘donkeys’ ofwel oude waterwerken brengen het kraakheldere bronwater uit de natuurlijke ondergrondse voorraden naar boven. Het traditionele Portugal is in wandelroute Das 7 Fontes goed terug te vinden. De wandeling is vooral heel afwisselend. Op een deel heb je de rotsformaties en “droog-tropische” Agaven. Daarnaast loop je door boomgaarden met amandelbomen. Natuurlijk is er ook de rivier de Menalva.  De route heeft een groot verval met hellende paden met losliggend gesteente. We adviseren echt goede schoenen adviseren voor een dagje volop genieten!

Fonte Benemola, op driekwart van de wandeling, is uitgerust met picknicktafels langs de rivier. We raden aan om een lunch mee te nemen en te genieten van de rust aan de rivier. Die wordt alleen verstoord door het gekwaak van kikkers en soms de plons van een waterschildpad.

Nawoord bij deze wandeling (2019):

De Portugese overheid heeft een paar jaar geleden toestemming gegeven voor de aanleg van een 18 holes golfbaan in dit belangrijke waterwin gebied. Hiervoor wordt dusdanig veel water onttrokken aan het ecosysteem, dat nog vóór de opening van het onding (sorry fanatieke golfers) duidelijk werd dat de natuur onherstelbaar en onomkeerbaar beschadigd gaat worden. De grond gaat verdrogen door excessief gebruik van water voor het gras van de golfbanen. Fonte Benemola verliest haar water, de bronnen vallen droog en daarmee verliest wederom een uniek ecosysteem het van het economisch systeem.

Download file: LLE-PR12-7 Fontes.gpx
×