+351 916894616 bnb@casalcubo.nl

Das 7 Fontes

GPS route -Wandelen Algarve – Loulé (LLE PR12)

 8,8 km  Middelmatig   125m Corcitos

Das 7 Fontes (LLE PR12) is een wandeling binnen de grenzen van gemeente Querença, aan de voet van de bergen van de Serra do Caldeirão.

Lees meer ...

Das 7 Fontes is een officiële wandelroute, uitgezet door de gemeente Loulé. Het startpunt van Das 7 Fontes is in het dorpje Corcitos (spreek uit: Korkietoe). Je zou dit een echte ‘water-wandeling’ kunnen noemen omdat hij de wandelaar leidt langs zeven belangrijke  bronnen waar deze streek haar frisse uiterlijk aan dankt.

Je loopt zowel langs gehuchtjes en dorpjes, als ook door onontgonnen land waar de wilde planten en bloemen uitbundig bloeien. Voor een botanicus is dit paradijs op aarde. De belangrijkste van de zeven bronnen in de buurt is de ‘Fonte Benemola’, die tot wel 4 miljoen liter water per uur kan leveren en die ook in de warmste zomers zelden opdroogt. Deze bron staat ook op de nominatie om te worden opgenomen in de lijst van natuurmonumenten in Portugal.

Ook de andere ‘donkeys’ ofwel oude waterraden brengen het kraakheldere bronwater uit de natuurlijke ondergrondse voorraden naar boven. Het traditionele Portugal is in wandelroute Das 7 Fontes goed terug te vinden. Met haar amandelboomgaarden, rotsformaties, “droog-tropische” Agaven en de rivier de Menalva binnen das 7 Fontes, is dit een afwisselende wandeling met een behoorlijk verval. De route kent hellende paden met losliggend gesteente en hier en daar wat rotsige paden waardoor we echt goede schoenen adviseren voor een dagje volop genieten!

Fonte Benemola, op driekwart van de wandeling, is uitgerust met picknicktafels langs de rivier en we raden dan ook aan een lunch mee te nemen en te genieten van de rust, slechts verstoord door het gekwaak van kikkers en soms de plons van een waterschildpad, aan de rivier.

Nawoord bij deze wandeling (2019): 

De Portugese overheid heeft een paar jaar geleden toestemming gegeven voor de aanleg van een 18 holes golfbaan in dit belangrijke waterwin gebied. Hiervoor wordt dusdanig veel water onttrokken aan het ecosysteem, dat nog vóór de opening van het onding (sorry fanatieke golfers) duidelijk werd dat de natuur onherstelbaar en onomkeerbaar beschadigd gaat worden. De grond gaat verdrogen door excessief gebruik van water voor het gras van de golfbanen. Fonte Benemola verliest haar water, de bronnen vallen droog en daarmee verliest wederom een uniek ecosysteem het van het economisch systeem. 

Download file: LLE-PR12-7 Fontes.gpx

Pin It on Pinterest

Share This
×