Cruz Alta

Cruz Alta

GPS wandelroute – Wandelen-Algarve – Loulé (LLE PR10)

 5 km  Moeilijk   211m Cruz Alta

Ontdek de Cruz Alta wandelroute (LLE PR10), een korte maar krachtige 5 km lange rondwandeling die perfect is voor vogelspotters net boven Salir. Deze betoverende route is zorgvuldig uitgestippeld door de gemeente Loulé. Hoewel we zelf deze route nog niet hebben bewandeld, kunnen we u de GPS-track downloaden op deze pagina. Ga dit avontuur aan en dompel uzelf onder in de natuurlijke schoonheid die op u wacht!
Download file: lle-pr10-cruz-alta.gpx

Cruz Alta wandelroute (LLE PR10)

Wandelroute Cruz Alta is een echte vogelspotters wandeling. De wandeling is niet zo lang, bijna vijf kilometer en begint vlak boven Salir. Het eerste stuk is meteen een behoorlijke klim naar Cruz Alta.  Deze wandelroute is door gemeente Loulé uitgezet om wandelaars een beeld te geven van de enorme vogelrijkdom van de streek. Informatie over vogels en routes is te vinden in het boek : Guide book to observing birds in the County of Loulé

De geologie van het gebied waar de Cruz Alta wandelroute doorheen loopt, is een oud bergmassief dat voornamelijk bestaat uit schalie en grauvaque. Dit is een soort  zandsteen die bestaat uit veel andere mineralen, vooral mica’s als chloriet en biotiet. De Serra do Caldeirão is een van de meest tot de verbeelding sprekende gebieden van het binnenland van de Algarve. Het brengt biofysische en culturele kenmerken samen die uniek zijn in de regio. Het hoogste punt is 580 m. Het gebied wordt bedekt door dichte mediterrane- en kurkbossen. In de meer toegankelijke gebieden zijn kleine zelfvoorzienende gemeenschappen ontstaan. De valleien worden vooral gebruikt voor traditionele landbouwactiviteiten, omdat in hier in de rivieren en beken water beschikbaar is voor het bevloeien van akkers en als drinkwater voor kleine kuddes.

Vogelspotten

Deze regio wordt sterk gekenmerkt door de aanwezigheid van een rijke biodiversiteit, vooral gestimuleerd door de aanwezigheid van veel kurkeiken struikgewas. De vruchtbare valleien en wetlands waar enkele van de belangrijkste waterlopen van de Algarve-regio ontspringen, dragen bij aan het bestaan ​​van een zeer rijke fauna en flora. Deze habitats zijn de gebieden waar veel wilde dieren voorkomen, met bijzondere nadruk op avifauna. Meer dan 150 soorten vogels leven in deze regio, waaronder roofvogels, kraaiachtigen en talloze zangvogels.

Natura 2000

De ecologische relevantie van dit berggebied heeft ertoe geleid, dat het werd opgenomen in de lijst van Natura 2000-gebieden als een speciaal beschermingsgebied (ZEC) (PTCON0057) en als een speciaal beschermingsgebied voor vogels (ZPE). Het is ook geclassificeerd als een belangrijk vogelgebied (PT051), in het kader van een internationaal project ontwikkeld door BirdLife International en SPEA (Portugese Society for the Study of Birds), voornamelijk vanwege het voorkomen van verschillende roofvogels, met name de Bonelli’s adelaar of Havikarend (Hieraaetus fasciatus), de Slangenarend (Circaetus gallicus) en de Euraziatische oehoe (Bubo bubo), die zich in dit gebied goed voortplanten. Dit zijn ook soorten die in hun voortbestaan worden bedreigd, en daarom zijn ze opgenomen in de communautaire vogelrichtlijn (79/409 / EEG).

×