Corte Perdido

Corte Perdido

GPS route – Wandelen Algarve – Tavira

 17.2 km  Moeilijk   115m Pego do Inferno

Corte Perdido wandeling is een zware 17 kilometer lange gps rondwandeling in de heuvels boven Tavira. De start is bij Pego do Inferno, op nog geen tien minuten rijden van bed en breakfast Cas al Cubo Tavira. We hebben de route zelf gemaakt, vlak bij het B&B. Onze gasten zoeken vaak routes waar voor ze niet lang in de auto moeten zitten. Een wandelaar wil immers … wandelen.

Lees meer ...

Eén van de mooiste gebieden in de Oost-Algarve is de vallei ten noorden van Tavira, de Asseca vallei. Door de Asseca vallei lopen twee rivieren die ontspringen in het noordelijk heuvellandschap van de Serra do Caldeirão en juist in dat gebied zijn bijna geen officiële wandelroutes uitgezet. Reden voor ons om een poging te wagen. En met succes. We hebben de route Corte Perdido genoemd, naar het meest noordelijk gelegen gehuchtje op de route.

Corte Perdido start op de parkeerplaats van de bekende maar verwaarloosde waterval van Pego do Inferno. Van daar uit loop je door de sinaasappelgaarden naar het westen. Al vrij snel gaat het pad stijgen en wordt het zicht weidser. Na een uurtje kom je langs een klein stuwmeertje, en na anderhalf uur sta je op de top van de heuvel met een schitterend uitzicht over de eilanden van de Ria Formosa en het stadje Tavira. Dit is een mooi plekje om even te pauzeren en te genieten want de klim is pittig.

Uitzicht over de Alportel rivier

Nadat de top is bedwongen, blijft het pad op hoogte. Het volgt zijn weg langs Morenos en vervolgens met een prachtig uitzicht op de Ribeira do Alportel die zich in kloven tussen de heuvels door slingert. De rivier moet een keer worden overgestoken (handdoekje mee, want er kan nog wel eens wat water in staan) waarna je een stukje op loopt met de officiële PR route van Morenos (PR13). Nadat die weer is achtergelaten kom je langs het gehuchtje Carcavala en wordt de Rivier de Alportel weer bedwongen. Hierna loopt de route door een verlaten vallei met een paar kleine huisjes: Corte Perdido. Een prachtig plekje voor een picknick. Na de pauze staat weer een stevige klim op het programma en de omgeving wordt wat meer begroeid.

Eenmaal op hoogte, is duidelijk dat allemaal nieuwe terrassen worden aangelegd om het gebied opnieuw te voorzien van een gemengde vegetatie. Het uitzicht op de rivier de Alportel, die schittert in het dal, is weergaloos en verveelt geen moment. Wat nu nog volgt is een lange, rustige afdaling naar de sinaasappelgaarden en terug naar de auto. Corte Perdido is een uitdagende en afwisselende wandeling voor de echte natuurliefhebber.

Download file: CAC15 ~ Corte Perdido.gpx
×