Cerro Grande

Cerro Grande

GPS route – Wandelen Algarve – Albufeira (ABF PR03)

 10.6 km  Middelmatig   164m Paderne

Cerro Grande wandelroute (ABF PR03) is een ruim 10 kilometer lange, gemiddeld zware rondwandeling van gemeente Albufeira, beginnend en eindigend in het dorp Paderne. Typerend in Paderne is een interessante groep echte Algarviaanse huizen. Let vooral op de omlijsting van de ramen, de dakranden en op de schoorstenen. Tijdens wandeling loop je door drie soorten landschap. Een landschap met gehuchten van 10 tot 15 huizen, een meer bergachtig gebied en door een agrarisch landschap in de uiterwaarden en weiden langs de Ribeira (rivier) de Algibre.

Lees meer ...

Barrocal

In het typische landschap van de Barrocal Agarvio liggen kleine boerenbedrijven met johannesbrood-, amandel- en vijgenbomen. Overheersend tijdens wandeling zijn verschillende niet ontgonnen gebieden, waar struikgewas, steeneiken, mastiekbomen, wilde olijfbomen en dwergpalmen overheersen.

Eilandberg

Cerro Grande is een geïsoleerde berg met een top van 227 meter hoog. Vanaf het hoogste punt kijk je uit over het landschap dat zich in het noorden uitstrekt tot aan de kleine dorpjes op de linkeroever van de Ribeira do Algibre en in het zuiden tot aan de zee.
De inselberg of eilandberg is uitgesleten uit kalksteen uit het Boven-Jura tijdperk ( 201,3 tot 145,0 miljoen jaar geleden). De dorpen Aldeia Grande en Casas do Poço, met hun typische tavernes, kruidenierswinkels en cafés zijn de meest pittoreske dorpjes.

Het laatste gedeelte van de wandeling loopt door de uiterwaarden van de Ribeira de Algibre. Het laatste stuk van de Algibre bocht, doorkruist een gebied met een agrarisch mozaïek van geïrrigeerde gewassen.
Het landschap rond deze beek heeft boeiend oever-ecosysteem met verschillende stuwen en overblijfselen van oude watermolens.

Paderne

Na iets meer dan 10 kilometer eindigt wandelroute Cerro Grande weer in Paderne. Een bezoek aan het Museu da Sociedade Musical e Recreio Popular de Paderne is een echte aanrader. Andere bezienswaardigheden zijn het Casa Museu do Acordeão, het Bibliotheek-Museum van de krant Avezinha en de 16e-eeuwse parochiekerk, waar de stijl van de late Renaissance wordt gecombineerd met Manueline elementen.

Download file: pr-3-percurso-do-cerro-grande.gpx

×