Cerro de São Vicente

Cerro de São Vicente

GPS route – Wandelen Algarve – Albufeira (ABF PR02)

 11.3 km  Middelmatig   126m Paderne

Wandelroute PR2 ABF – Percurso do Cerro de São Vicente is een gemiddeld lastige rondwandeling rondom het dorp Paderne door het Geopark Algarvensis. de route begint in Paderne. We verlaten het dorp, passeren de kapel van Nª Sra. ao Pé da Cruz (17e eeuw), en gaan rechtdoor naar Purgatório, een stadje in het westen. We lopen nu ongeveer 600 meter ten zuiden van de kruising van de rivieren van Alte en Algibre. Beiden monden uit in de rivier van Quarteira. Wandeling Cerro de São Vicente loopt langs de breuklijnen de aardkorst tussen São Marcos da Serra en Quarteira.

Lees meer ...

Rivierenland

Vanuit Purgatório klim je naar de Cerro de S. Vicente. Typerend voor dit gebied is de manier waarop het land wordt bebouwd en verzorgd. De percelen zijn verdeeld door stenen muren, waar amandelbomen, vijgenbomen, johannesbroodbomen en wat mediterraan struikgewas langs groeien.
Op de top van de Cerro de São Vicente(169 meter),  geniet je van het landschap dat is ontstaan door het hydrografische bekken van de Ribeiras de Alte, Algibre en Quarteira. 

Geologie

De valleien in dit gebied doorsnijden geologische formaties uit het Boven-Jura (160 miljoen jaar oud). Op de top, voorbij de ruïnes van de oude windmolen, vind je overal in het landschap herinneringen aan de oude levenswijze van de bevolking. Vanaf deze heuvel wordt het schilderachtige landschap slechts doorbroken door de snelweg en de schoorstenen van de oude steenfabriek. De vijvers, hier zijn ontstaan door de voortdurende exploitatie van klei in de tweede helft van de 20e eeuw.

Uiterwaarden

Het laatste deel van de route loopt door de uiterwaarden van de Ribeira (rivier)de Alte en de rivier de Algibre. Deze laatse steek je over naar de andere oever gemaakt via een doorwaadbare plaats. Vijgenbomen, olijfbomen, wijngaarden en typische riviervegetatie omzomen het pad op de terugweg naar het beginpunt.

Download file: abf-pr2-cerro-de-sao-vicente.gpx
×