Cerro Acima Cerro Abaixo

Cerro Acima Cerro Abaixo

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Alcoutim (ALC PR7)

 13.5 km  Moeilijk   94m Vaqueiros

Fijn dat je geïnteresseerd bent in de Cerro Acima Cerro Abaixo wandelroute! Deze uitdagende 13,5 km lange officiële rondwandeling vanuit Vaqueiros, gemeente Alcoutim, biedt een onvergetelijke ervaring om de prachtige natuur en cultuur van de regio te ontdekken. Laat je betoveren door adembenemende landschappen terwijl je deze route verkent.

Wij zijn nog niet persoonlijk deze route gaan verkennen, maar we bieden je graag de mogelijkheid om de GPS-track van de route te downloaden. Daarnaast stellen we het PDF-document beschikbaar dat door de gemeente is verstrekt, met gedetailleerde route-informatie. Bereid je voor op een avontuur, geniet van de Algarve en maak herinneringen die een leven lang meegaan!

Cerro Acima Cerro Abaixo wandeling van gemeente Alcoutim (ALC PR7). In het Nederlands betekent dit, heel typerend, “heuvel op, heuvel af”. De route laat de wandelaar kennismaken met de heuvels in het zuidelijk stroomgebied van de Guadiana.

Tussen Vaqueiros en Ferrarias zie je voorbeelden van de traditionele architectuur van de regio. Intacte Donkeys (waterwielen), traditioneel gebouwde leistenen huizen en typisch Algarve schoorstenen zijn hiervan een voorbeeld. De landwegen worden geflankeerd door lage stenen muren. Wanneer je de Barranco das Hortas, letterlijk het ravijn van de moestuinen, oversteekt, loop je tussen wilgen, lisdodden, braamstruiken en wilde munt.

Cova dos Mouros mijn is een hoogtepunt van de wandeling. De mijn ligt in de buurt van het dorp Santa Justa. De eerste activiteit was in de kopertijd (5500 – 3000 voor Christus). Tot in het midden van de 19e eeuw werd hier nog koper gewonnen. Je kunt een hoofdschacht zien van 30 meter diep. Er werd kopermineraal gewonnen uit de grauwacke van de Mértola-formatie.

Panoramisch uitzicht

Het pad volgt een heuvelrug van waar je de vallei van de rivier de Foupana kunt zien. Vervolgens kruist de route de plaats waar dan de rivieren de Foupanilha en Foupana samenkomen. Het landschap is steil, met het water dat de grote platen Grauwacke uitslijt. Onder Tamarisken, Flueggea Tinctoria, Oleanders, Cistusrozen en Wilgen leven waterslangen, schildpadden, kikkers, vissen en een grote diversiteit aan insecten. Vooral voor libellen is deze omgeving aantrekkelijk.

Tot aan Pão Duro, en terug naar Vaqueiros, word je verwend met panoramische uitzichten over het gebied. Je loopt over een hoog Schist plateau tussen de rivieren Foupana en Odeleite. Het landschap wordt doorsneden door ontelbare diepe ravijnen. Op de schaduwrijke hellingen groeien bossen van steeneiken, kurkeiken en arbutus, naast mediterraan struikgewas met verschillende soorten cistus rozen, brem, gaspeldoorn, mastiek en Spaanse lavendel. Let op de sporen van patrijzen, hazen, konijnen, wilde zwijnen en vossen. Een enkele keer kan je ze zelf waarnemen.

Begin van het parcours 37º 23 ‘01.61’ ‘N 7º 43’ 37.41 ” W

×