Castelo Alferce

Entre o vale e o Castelo Alferce

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Monchique

 7.6 km  Middelmatig   250m Alferce

MCQ PR09 – Entre o Vale e o Castelo

Castelo Alferce, of: Entre o Vale e o Castelo – MCQ PR09 is een gemiddeld zware rondwandeling van 7,6 km in de Monchique-Algarve. Verken het adembenemende berglandschap van deze betoverende 7,6 kilometer lange route, waar majestueuze bergtoppen harmoniëren met weelderige, schilderachtige valleien.

Ontdek op deze route de fantastische historische ruïnes van het eeuwenoude islamitische kasteel van Alferce uit de HISN-periode.

BESCHRIJVING VAN DE ROUTE

De route begint naast de kerk van São Romão, in Alferce, en loopt in noordelijke richting. Sla voor het waterornament rechtsaf in de richting van het kerkhof van de stad en houd dat aan je rechterhand.

Lees meer ...

Vale do Demo en de hangbrug

Op dit punt kun je een glimp opvangen van de uitgesleten en verrassende “Vale do Demo” kloof met zijn talrijke watervallen. Verlaat het dorp achter en vervolg je weg tussen de kurkeiken (Quercus suber), aardbeibomen (Arbutus unedo), heide (Erica arborea) en andere struiken. Op dit deel van de wandelroute heb je een onbelemmerd uitzicht over de hele Serra de Monchique. In de verte vang je een glimp op van de zee. Spiegelend water in de verte wijst op de aanwezigheid van de stuwdammen van Odelouca en Arade.

Lopen door het water

Na een lange, zigzaggende afdaling, kom je op de kruising tussen de Barranco do Demo en de Monchique rivier. Steekt de stroom over. Afhankelijk van de waterhoogte moet je misschien je schoenen uitdoen. Dit deel van de wandeling is rijk aan oevervegetatie. De rivier heeft bijna altijd kristalhelder water, behalve na grote regenbuien. Dan sleept hij modder en plantenafval mee uit de bergen. Nu begint dan een lange klim.

Castelo Alferce

Halverwege vind je een bord naar de archeologische vindplaats Cerro do Castelo de Alferce. Dit is een “heen- en-weertje” van ongeveer 2 kilometer. Deze archeologische vindplaats ligt op de top van een heuvel van 488 meter hoog aan de oostelijke rand van de bergketen Monchique. Het is een onmisbare bezienswaardigheid in het omringende landschap.

Islamitisch fort

Op de top van de Cerro do Castelo de Alferce liggen de ruïnes van een islamitisch fort (Hisn), dat waarschijnlijk werd gebouwd in de 9e eeuw na Christus. Dit was het emiraat-islamitische tijdperk. Het is een van de oudste overgebleven islamitische kastelen in Portugal. Sinds juni 2013 is het geclassificeerd als een site van openbaar belang.

Waanzinnig uitzicht

Geniet van het adembenemende uitzicht: het is gemakkelijk te zien waarom het Castelo juist hier is gebouwd. Vanaf de top heb je een panoramisch uitzicht over de Monchique. Het Castelo speelde een belangrijke rol bij het controleren van de belangrijkste verbindingswegen van de regio. Deze heuvel heeft uitstekende natuurlijke eigenschappen voor bewaking en verdediging. Hij ligt ook dicht bij twee belangrijke waterlopen in de regio; de rivieren Monchique en Odelouca.
Om deze archeologische vindplaats te bezoeken, moet je een kleine omweg maken vanaf de rondwandeling. Dat is zeker de moeite waard.

Via Algarviana

Wanneer je de geasfalteerde weg bereikt, sla je rechtsaf en voeg je in op Verbinding 11 van de GR13 – Via Algarviana, in tegenovergestelde richting van wat wordt aanbevolen. Ongeveer 700 meter later, bij de ingang van Alto de Baixo, een klein kluitje huizen, komt ook de MCQ PR08 (Pelos Caminhos de Alferce) bij onze wandeling.

Beide routes slaan rechtsaf. Vanaf hier gaat de route in de richting van Alferce over verharde landweggetjes door het kleine dorpje Alto de Baixo, waar u de typische architectonische huizen van de bergen en de traditionele landbouwvelden kunt zien. Vanaf hier daalt de route en slaat bij het kruispunt linksaf naar de gemeentelijke weg (EM) 1073. Hier sla je rechtsaf slaat tot je Alferce bereikt. De drie routes eindigen naast de parochiekerk van São Romão.

Vale do Demo

Opmerking: Het wandelpad Barranco do Demo begint op een van de punten waar deze korte route langs loopt, maar maakt geen officieel deel uit van de route. Je kunt hem echter wel makkelijk integreren in de MCQ PR09. Wij hebben dat zelf gedaan en dat gaat uitstekend.

ONDERWEG: NATUURLIJK ERFGOED

GEOLOGIE

Het dorp Alferce ligt aan de oostkant van de Monchique bergen. Het wordt omgeven door valleien in het noorden en zuiden die door watererosie diepe en steile ravijnen hebben gevormd, zoals de Barranco do Demo of de vallei van de Monchique rivier.
.

FLORA

In de valleien is de oevervegetatie bijzonder fraai. Dichte elzenbossen (Alnus glutinosa) en essen (Fraxinus angustifolia) worden afgewisseld met populieren (Populus sp.) en struiken zoals oleander (Nerium oleander), braamstruiken (Rubus ulmifolius) en haagbeuken (Rhamnus alaternus).

Alferce wordt omringd door dichte kurkeikbossen, met prachtige en imposante exemplaren. Economisch wordt de kurkeik geassocieerd met kurkwinning. Maar eigenlijk is de kurkeik een ecosysteem op zich. Het nut dit ecosysteem is oneindig groot. De kurkeik helpt de luchtvervuiling te verminderen, water te zuiveren, koolstof vast te houden en op te slaan. Hij vermindert de kans op overstromingen, beïnvloedt de lokale regenval en is een sieraad in de vrijetijds- en recreatieruimte.

Rondom kurkeiken zijn gunstige plekken voor het kweken van aromatische en geneeskrachtige planten, en ook voor de bijenteelt en voor het kweken van eetbare paddenstoelen biedt de omgeving van de kurkeik een fantastische voedingsbodem. Het kurkeikenbos dient ook nog als vlucht- en nestplaats en als voedselgebied voor verschillende diersoorten.

VOGELS

Onder de zomertrekvogels vallen enkele zangvogels op, zoals de Iberische TjifTjaf (Phylloscopus ibericus) of de Orpheusspotvogel (Hippolais polyglotta). Andere soorten zijn de nachtegaal (Luscinia megarhynchos), de wielewaal (Oriolus oriolus) of de gekraagde roodstaart (Phoenicurus phoenicurus).

Let bij de standvogels op de vele bosvogels, zoals het roodborstje (Erithacus rubecula), de boomklever (Sitta europaea), de kuifmees (Lophophanes cristatus), de gaai (Garrulus glandarius) of de havik (Accipiter nisus).

Aan de randen van bossen, akkers en struikgewas kun je de zwartkopgrasmus (Sylvia melanocephala), blauwe rotslijster (Monticola solitarius), grijze gors (Emberiza cia) en cirlgors (Emberiza cirlus) zien.

Download file: mcq-pr09-entre-o-vale-e-o-castelo.gpx
×