Cascatas

Trilho das Cascatas

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Monchique

 16.6 km  Moeilijk   709m Foia

Panoramische wandelroute Trilho das Cascatas (MCQ – PR05)

Watervallen in de bergen

Trilho das Cascatas of de watervallen route (MCQ PR05) is een 16,6 kilometer lange, zware rondwandeling vanuit Foia, Algarve. Ontdek de pracht van de Algarve met onze avontuurlijke route, beginnend bij Fóia, het hoogste punt van de regio. Trek oostwaarts over de geasfalteerde weg en sla linksaf naar de oude weg naar Fóia, omgeven door majestueuze kastanjebomen. Volg de weg en neem bovenaan het pad naar rechts, genietend van adembenemende panorama’s in noordelijke richting.

Bereik Cruz da Fóia met een prachtig uitzicht op Penedo do Buraco en volg dan een onverhard pad naar rechts, naar beneden naar de charmante Chilrão-waterval, een rustgevende plek om te pauzeren.
Vervolg het pad naar de indrukwekkende Barbelote-waterval en het gelijknamige dorp, waar oude terrassen en vee het landschap sieren.

Keer terug naar Penedo do Buraco en ontdek de GR13 – Via Algarviana. Volg het smalle pad langs de dam omhoog naar Fóia, waar je avontuur begon. Laat je verrassen door de schoonheid van de natuurlijke wonderen van de Algarve.

Lees meer ...

Ontdek de betoverende watervallen van Monchique

Ervaar de adembenemende pracht van de Cascata (waterval) do Penedo do Buraco, gelegen op 650 meter hoogte op de noordoostelijke helling van Fóia. Deze tijdelijke waterval, omringd door gecultiveerde bossen en terrassen, biedt een unieke charme dankzij zijn ontoegankelijke klif, een toevluchtsoord voor broedende vogelsoorten.

Verken de majestueuze Cascata do Chilrão, ontspringend in een gebied van korneusgesteente. Gelegen langs Gemeentepad 1067, nodigt een nabijgelegen picknickplaats uit tot rust en bewondering van deze natuurlijke pracht.

Betreed de mysterieuze wereld van de Cascata do Barbelote, misschien wel de mooiste waterval van Monchique. Omgeven door een bijzondere geologische omgeving en de ruige schoonheid van steenhopen, is deze waterval een juweel van de Serra de Monchique.
Let op: De toegang tot de Cascata do Barbelote is moeilijk en gevaarlijk. Bezoekers dienen de nodige kleding, schoeisel en uitrusting te dragen voor een veilige verkenning.

Geologie

Ontdek de fascinerende geologie van de Serra de Monchique! Dit unieke gebied in de Algarve wordt gekenmerkt door Nepheline Syenite, een bijzonder gesteente met een rijke geschiedenis. Met zijn kronkelende reliëf en diepe valleien is het landschap hier adembenemend. Verken de hoogten en ontdek Fóia, het hoogste punt van de Algarve op 902 meter hoogte. Start jouw avontuurlijke reis door deze prachtige regio!

Flora

Ontdek de natuurlijke pracht van de adembenemende omgeving van de Serra de Monchique. Als onderdeel van het prestigieuze Natura 2000-netwerk, combineert dit mediterrane juweeltje een unieke mix van Atlantische invloeden en overvloedige neerslag, waardoor het een botanisch paradijs is.
Ooit gedomineerd door majestueuze eiken, waaronder de opmerkelijke Monchique eik (Quercus canariensis), wordt het landschap nu getooid met de gracieuze aanwezigheid van eucalyptus en pijnbomen, afgewisseld met inheemse flora. Hier gedijen zeldzame en endemische planten, zoals de adelfeira of rododendron (Rhododendron ponticum subsp. baeticum), de arméria-de-Monchique (Armeria beirana subsp. monchiquensis), en de betoverende orchidee Epipactis lusitanica.
Ontdek een wereld van natuurlijke schoonheid en ontdekking in dit watervallengebied, waar elk pad je leidt naar nieuwe en zeldzame schatten van Moeder Natuur.

Fauna

Ontdek de diversiteit van fauna tijdens je reis! Langs onze route vind je een schat aan wilde dieren. Ontmoet de gracieuze vos, het stoere wilde zwijn, de sierlijke genetkat en de nieuwsgierige mangoest.

Vogels spotten

Als vogelliefhebber zal je het hele jaar door verrukt zijn. Spot de kleurrijke Cirlgors, de mysterieuze Grijze Gors en de melodieuze Bosrietzanger. Bewonder de schitterende IJsvogel, de charmante Koolmees en de levendige Vuurgoudhaan. Kijk omhoog en zie majestueuze roofvogels zweven, zoals de imposante visarend, de krachtige steenarend en tijdens het voor- en najaar de elegante slangenarend.

Download file: mcq-pr5-cascatas.gpx
×