Caminhos da Fonte

Caminhos da Fonte

GPS wandelroute- WandelenAlgarve – Alcoutim (ALC PR4)

 10.6 km  Middelmatig   82m Pereiro

Caminhos da Fonte wandelroute (ALC PR4) is een officiële gemiddeld zware 10,6 km lange gps wandelroute, uitgezet door gemeente Alcoutim.
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden net als het PDF document dat door de gemeente wordt aangeboden met daarin de route informatie.

Caminhos da Fonte wandelroute begint in Pereiro, een typisch dorp in het noordoosten van de Algarve. De route loopt over oude paden door de landelijke heuvels van de regio. Het thema van deze wandeling is water, watergebruik en water infrastructuur. Water is een schaars product in dit gebied.

Bezoek in Pereiro Casa do Ferreiro, een museum gewijd aan het traditionele ambacht van het smeden. De collectie geeft een beeld van dit oude vak en er wordt een documentaire vertoond de kunst om met vuur en ijzer werktuigen en gebruiksvoorwerpen te maken. Net buiten het dorp is er een put met een hydraulische pomp met verticale handgreep.

Heuvelland

Buiten Pereiro is het landschap glooiend en wijds. Steeneik bossen, weilanden en Parasolden plantages worden onderbroken door oude windmolens in de hoge heuvels. Een monumentale steeneik markeert het uiterste zuiden van de Pereiro-irrigatiedam. Zelfs in het droge seizoen bloeien hier de Biezen en Lisdoddestaarten en onthult het gekwaak van kikkers kleine verborgen vijvers.

Fonte do Zambujo de Cima is het volgende gehucht op de route. Let hier op de elegante lijnen van de landelijke architectuur van het kleine dorp. Ook hier weer een water ornament. De fontein bestaat uit een handmatige hydraulische put met een wiel. Je steekt een kleine vallei over, vruchtbare grond voor patrijzen, wilde konijnen en hazen.

Vogels

In Fonte Zambujo en Fonte Zambujo de Baixo zie je het mozaïek van terrasvormige velden, weilanden en boomgaarden. Er zijn arbutusbomen, amandelbomen, vijgenbomen en olijfbomen en er zijn veel kleine wijngaarden. Dit is een goede plek om de Euraziatische Hop en de Blauwe Ekster te spotten.

Silveira, een oud boerenlandgoed (monte), was ooit een belangrijke plaats in de parochie van Pereiro. In de 18e eeuw stonden hier ongeveer zeven huizen met zeventien inwoners. In deze typische oude en onbewoonde hoeve in het gebied van de Baixo Guadiana, heb je het gevoel dat de klok achteruit draait.

Terug naar Pereiro, brengt een kleine omweg u naar het reservoir van het stuwmeer. In het water kun je vogels observeren zoals de Blauwe  Reiger, de Kleine Zilverreiger, de Wilde Eend of de Purperhoen. Dit is ook de habitat van de mediterrane schildpad. Met een beetje geluk is het mogelijk om ze door het water te zien glijden.

Begin van het parcours 37º 26 ‘49,83’ ‘N 7º 35’ 38,99 ” W

×