Caminho dos Contrabandistas

Caminho dos Contrabandistas

GPS wandelroute- WandelenAlgarve – Olhão (OLH PR3)

 11.5 km  Makkelijk   29m Fuseta

Ontdek de wandeling ‘Caminho dos Contrabandistas’, een eenvoudige GPS-route van 11,5 km die begint in Fuseta in de gemeente Olhão. Hoewel er enige verwarring bestaat rondom deze route, wordt hij op de website van de gemeente Olhão, zij het beknopt, aangeduid als ‘Caminho dos Contrabandistas’. Echter, in de brochure die is uitgegeven door Olhão staat hij bekend als ‘Caminho da Ria Formosa (OLH-PR3)’ en wordt beweerd dat de route 7,5 kilometer lang is. Maar als je deze avontuurlijke tocht aanvat, zul je merken dat je in totaal 11,5 kilometer aflegt. ‘Caminho dos contrabandistas’ betekent vrij vertaald ‘het pad van de smokkelaar’. Op dit moment hebben we geen bewijs kunnen vinden van smokkelgeschiedenis in Olhão, maar het moet ongetwijfeld bestaan.
Lees meer ...

Hoe kort of lang deze route ook is, en hoe hij ook wordt genoemd, het is een heerlijke wandeling. Wij zijn begonnen in Fuseta, op de punt van de haven bij café Borda d´Água. Langs de kade loop je in westelijke richting langzaam de Ria Formosa zoutpannen in. Aan de rechterkant loopt de spoorlijn van de Linha do Algarve. Dat is het boemeltreintje dat een paar keer per dag van Lagos in het westen naar Vila Real de Santo Antonio in het oosten van de Algarve rijdt.
Via de Ecovia Algarviana, het door de overheid aangelegde fietspad dat van west naar oost door de hele Algarve loopt, lopen we het Ria Formosa natuurreservaat in.

Parque Natural da Ria Formosa

Aan de linkerkant strekt een bijna eindeloze rij schilderachtige zoutpannen zich uit. In het water weerspiegelen de wolken en het groen omlijst dit schilderij. De vele vogelsoorten zijn de levende versiering van dit typerende landschap. Voor ons vormen de zoutpannen, hun begroeiing en bewoners zelf de grootste aantrekkingskracht van deze route. Het meest imponerend zijn de zwermen Flamingo’s die af en toe neerstrijken in dit waddengebied. In het voorjaar zijn het de paargronden, in het najaar zie je de grijzige jongen tussen de volwassen vogels staan. Ook plevieren, strandlopers, steltlopers, sterns en zelfs een ijsvogel hebben we er al eens gespot.

Ter hoogte van het gehucht Bias do Sul gaat een klein paadje onder het spoor door en over kleine landweggetjes loop je tussen gehuchten en verspreid liggende huizen terug naar Fuseta. Af en toe heb je tussen de duinen en huizen door nog een panoramisch uitzicht over het nationaal park van de Ria Formosa. Terug in het dorp, raden we een lunch aan bij het heerlijke restaurant Mó de Cima.

Download file: caminho-dos-contrabandistas-olh-pr3.gpx
×