+351 916894616 bnb@casalcubo.nl

Bemparece

GPS route – Wandelen Algarve – Tavira

 10,3 km  Middelmatig   243m Varzeas do Vinaigre

Bemparece is een wandelroute die we zelf hebben uitgezet. Halverwege de wandeling bestaat de mogelijkheid om te lunchen of gewoon iets te drinken op het schitterende terras met uitzicht van restaurant O’ Cantina da Serra in Bemparece. Wij proberen het wandelgebied rondom ons dorp Santa Catarina da Fonte do Bispo voor wandelliefhebbers in kaart te brengen. En zo ontdekken we zelf ook steeds meer de charme van onze eigen directe omgeving.

Lees meer ...

We hebben gemerkt dat wij het fijn vinden wanneer we ergens halverwege een route een restaurant of café tegenkomen, hoe klein dat ook is. Even rusten, niet met je billen op een plastic vuilniszak, maar gewoon lekker voor een haardvuur (in de winter) of op een buitenterras met uitzicht en als het even kan ook nog (lekker) eten. Dat combineert de sportieve activiteit van het wandelen aangenaam met een andere “geneugte des levens”. In de zelf uitgezette wandelroute ‘Bemparece’ is dat uitstekend gelukt!

Wandeling Bemparece is een combinatie van water en heuveltoppen. Als het veel heeft geregend, is het een natte-voeten-tocht omdat de rivier de Alportel vier maal moet worden overgestoken en stapstenen zijn er niet. Met een paar flinke vuilniszakken of een handdoek (schoenen uit) komt de sportieve wandelaar een eind.

We hebben de auto neergezet in Várzea do Vinagre en zijn langs de rivier de Alportel de vallei in gelopen. Het eerste gedeelte van de wandeling loopt langs verspreid liggende boerderijen met bijbehorende akkers, druivengaarden en prachtige huizen, verscholen in het achterland. Na de vierde rivieroversteek blijven je voeten droog en kom je uit op de weg naar Malhada do Judeu, die je kort noordwaarts volgt.  Daarna neem je aan de andere kant van de weg het pad dat langs de bergkam loopt.

Na ongeveer zeven kilometer wacht in Bemparece de lunch bij Restaurante ‘O Cantina da Serra’ (het restaurant in de bergen) waar de specialiteit ‘Javali’ ofwel wild varken, bijzonder aan te raden is. De eigenaren van het restaurant hebben ook een officiële distilleerderij waar van de lokale Medronho (boomaardbei); de Portugese jenever of aguardente wordt gestookt. De kwaliteit van deze huisgemaakte producten is veel beter dan van de producten in de supermarkt!

De terugweg van Bemparece loopt over de heuvelrug met vergezichten naar de kust waar nooit genoeg van krijgt.  Het is en heerlijke ontspannende wandeling, die het mooiste van Santa Catarina da Fonte do Bispo in zich heeft. De route is niet gemarkeerd, maar wij voorzien je graag van een goede kaart en de route is beschikbaar op GPS. Soms sta je opeens voor een uitdaging omdat een pad verdwijnt in een (nieuwe) akker, en dat maakt deze wandelroute extra leuk!

Download file: CAC07 - Bemparece.gpx

Pin It on Pinterest

Share This
×