Barranco Velho

Barranco Velho

GPS wandelroute – Wandelen-Algarve – Loulé

 7.7 km  Middelmatig   141m Barranco do Velho

Barranco do Velho wandeling is een ruim 7 kilometer lange, circulaire en middelzware wandeling rondom het gelijknamige dorp. Er zijn verschillende routes in dit gebied en wij kiezen voor een korte en niet officiële trail. We lopen deze route op een beetje mistige dag in december en we maken de fout om met de klok mee te lopen. Dat resulteert in een klim van ongeveer anderhalve kilometer met een stijgingspercentage van ongeveer 10%.
Lees meer ...

Het voordeel van zo´n klim is dan ook wel weer, dat we onderweg verschillende keren stil staan om uit te puffen. Op de helling is het uitzicht over de omgeving naar het zuiden fenomenaal. Bergruggen en valleien met daarin mini-dorpen schitteren tegen een af en toe dreigende en soms opeens blauwe lucht. Heel in de verte zien we zelfs de zee. Een deel van de wandeling gaat over het asfalt van de weg richting Javali. Normaal houden we daar niet van; asfalt lopen, maar hier maakt het uitzicht zoveel goed, dat het eigenlijk niet uitmaakt.

Biodiversiteit

Dit deel van het Serra do Caldeirão gebergte is uitgeroepen tot gebied van grote biodiversiteit. Dat geldt zowel voor de flora als ook voor de fauna. Op het deel van Barranco do Velho wandeling kort dat de GR13 – Via Algarviana overlapt, staan grote informatieborden over planten, insecten, vlinders, etc. De omgeving is groen en overvloedig. In groten getale staan kurkeiken in al hun grillige vormen op de hellingen. We maken een uitstapje naar Fonte Ferrea, een weinig voorstellende waterbron waar wel weer hele gezellige picknicktafels staan.

Wij vonden het een wandeling om echt van te genieten. Ook wanneer het zonnetje schijnt, loop je op een deel van de route lekker een beetje in de schaduw. Dat kan nuttig zijn om in de gaten te houden.  Aan het einde van de wandeling kan je heerlijk lunchen bij Restaurante A Tia Bia (bij tante Bea).

Download file: barranco-do-velho-circuito-rtw.gpx
×