Barranco do Velho

Barranco do Velho

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Loulé

 12.7 km  Moeilijk   215m Barranco do Velho

Barranco do Velho wandelroute (LLE PR17) is een 12,7 kilometer lange moeilijke rondwandeling rondom het gelijknamige dorp.
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden net als het PDF document dat door de gemeente wordt aangeboden met daarin de route informatie.

De autorit naar de bestemming, even ten noorden van Sao Brás de Alportel, is al zeer de moeite waard. Vanaf de kust rijd je de  Serra do Caldeirão binnen; een mooi gebied in het binnenland van de Algarve. Hier groeien volop kurkeiken en Medronho-bomen (boomaardbeien). Het dorp heeft een eigen destilleerderij waar van aguardente de medronho wordt gemaakt; een soort Portugese jenever. Naast kurk is Aguardente een belangrijke inkomstenbron voor de boeren.

De route

LLE PR17 is een prachtige wandeling, die deels de Via Algarviana lange afstand route overlapt. Je kunt kiezen hoeveel kilometers je wilt lopen. De korte versie is maar 5,5 km; wij publiceren hier de lange rondwandeling van 12,7 km en beoordelen de route als moeilijk, door het aantal hoogtemeters dat er in zit. Daar moet je een behoorlijke conditie voor hebben.

De wandeling start op 500m hoogte met al snel mooie vergezichten. Bij helder weer is de zee goed te zien. Je loopt over brede zeer stille zandwegen en daalt eerst af naar ongeveer 300m hoogte om vervolgens weer langzaam te stijgen. Onderweg zijn her en der bomen, die voor wat schaduw zorgen, zodat de wandeling ook bij wat warmer weer goed te doen is. Onderweg kom je enkele waterbronnen (fontes) tegen, sommige liggen een stuk van de route af. Dit zijn de extra´s voor de wandelaar die graag kilometers maakt. De route is geel-rood gemarkeerd. Onderweg kom je geen horeca tegen, dus neem een picknick mee.

Na de wandeling kan je heerlijk lunchen in het restaurant “A Tia Bia” ofwel Tante Bea (op maandag gesloten). In Barranco do Velho zelf zijn verder de kerk en het kerkhof nog het bezichtigen waard. Ze staan op het hoogste punt van de omgeving. Verder is het een rustig dorp in het achterland van de Algarve.

Als er nog tijd en zin over is, kan je van hier uit nog een autotocht maken in het binnenland; bijvoorbeeld via Cachopo en Alcaria de Cume terug naar Santa Catarina da Fonte do Bispo.

 

×