+351 916894616 bnb@casalcubo.nl

Azinhal dos Mouros

 16 km  Moeilijk   192m Azinhal dos Mouros

Wandelroute Azinhal dos Mouros (LLE PR9) is een officiële wandelroute, uitgezet door gemeente Loulé.
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden net als het PDF document dat door de gemeente wordt aangeboden met daarin de route informatie.

Download file: lle-pr09-azinhal-dos-mouros_rtw.gpx

LLE PR9 Azinhal dos Mouros

Azinhal dos Mouros is een wandelroute door het hart van de Serra Algarvia. Je wandelt tussen heuvels en valleien waar de Ribeira do Vascão en  de Ribeira do Vascanito (een van de belangrijkste zijrivieren) doorheen stromen. Je moet deze rivieren ook oversteken. Er ontvouwt zich een wandelpad van zeldzame rust en schoonheid.

In de afgeronde heuvels, bestaande uit zo-schist, groeien de kurkeiken en medronheiro´s (aardbeibomen). Bosbouw is een van de belangrijkste activiteiten van de bevolking, maar de oude gemeenschappen zijn nog pastoraal.  Op de wandeling zal je nog regelmatig een herder tegen komen met een kudde geiten of schapen. Dat is belangrijk voor het in standhouden van de vegetatie en voor het laag houden van brandbare struiken en planten. Je vindt hier nog volop traditionele landbouw wat uitstekend is voor het behoud van de landbouwgronden en natuurlijke weiden. De lokale economie wordt ook aangevuld met zelfvoorzienende landbouw in de valleien wordt volop kaas, honing en Aguardente (een soort Portugese jenever) geproduceerd.In het voorjaar bedekt wilde lupine (ook gebruikt als veevoeder) het landschap met een gele deken die mooi contrasteert met het groen van haver- en tarwevelden. Aan de oevers van de rivieren groeien de oleanders, wilgen en essen. Het is een uitstekende plek om de rijke fauna te observeren, van Merels, Nachtegalen, Gaaien, IJsvogels, en zoogdieren zoals het konijn, de haas, de vos en het wilde zwijn, en er zijn sporen van otters.

Onderweg wandel je langs watermolens, dammen en irrigatiekanalen. Voorbeelden zijn de Chavachã watermolen, de Conqueira watermolen en de Marmeleira watermolen. De watermolens op wandelroute Azinhal dos Mouros stammen uit de Romeinse tijd. Dit gedeelte van de wandeling is ook onderdeel van de Rota de Água (Via Algarviana) In Ximeno en Portela ziet u voorbeelden van traditionele architectuur die de constructie in schist, hier een overvloedig gesteente combineert met witgekalkte muren. Bijna alle huizen hebben op de begane grond Arabische tegels en interessante schoorstenen. In Azinhal dos Mouros ziet u een “muur” van Indiase vijgenbomen die het dorp omringt. Het zou ooit hebben gediend als Moorse bescherming tegen indringers.

Pin It on Pinterest

Share This
×