Azinhal dos Mouros

Azinhal dos Mouros

GPS wandelroute – WandelenAlgarve – Loulé (LLE PR09)

 16 km  Moeilijk   192m Azinhal dos Mouros

Azinhal dos Mouros (LLE PR9) is een moeilijke 16 km lange gpsrondwandeling van gemeente Loulé.
Wij hebben deze route zelf nog niet gewandeld en kunnen er geen specifieke informatie over geven.
U kunt de GPS track van de route hier downloaden net als het PDF document dat door de gemeente wordt aangeboden met daarin de route informatie.

Azinhal dos Mouros is een wandelroute door het hart van de Serra Algarvia. Je wandelt tussen heuvels en valleien waar de Ribeira do Vascão en  de Ribeira do Vascanito (een van de belangrijkste zijrivieren) doorheen stromen. Je moet deze rivieren ook oversteken. Er ontvouwt zich een gebied van zeldzame rust en schoonheid.

In de afgeronde heuvels, bestaande uit schist, groeien de kurkeiken en medronheiro´s (aardbeibomen). Bosbouw is een van de belangrijkste activiteiten van de bevolking, maar de oude gemeenschappen zijn nog pastoraal.  Op de wandeling zal je nog regelmatig een herder tegen komen met een kudde geiten of schapen. Dat is belangrijk voor het in standhouden van de vegetatie en voor het laag houden van brandbare struiken en planten. Je vindt hier nog volop traditionele landbouw wat uitstekend is voor het behoud van de landbouwgronden en natuurlijke weiden.

Lokale producten

De lokale economie wordt aangevuld met zelfvoorzienende landbouw. In de valleien wordt volop kaas, honing en Aguardente (een soort Portugese jenever) geproduceerd.In het voorjaar bedekt wilde lupine (ook gebruikt als veevoeder) het landschap met een gele deken die mooi contrasteert met het groen van haver- en tarwevelden. Aan de oevers van de rivieren groeien de oleanders, wilgen en essen. Het is een uitstekende plek om de rijke fauna te observeren. Merels, Nachtegalen, Gaaien, IJsvogels, bevolken het landschap en zoogdieren zoals het konijn, de haas, de vos en het wilde zwijn komen ook voor. Er zijn zelfs sporen van otters gevonden.

Oude waterwerken

Onderweg wandel je langs watermolens, dammen en irrigatiekanalen. Voorbeelden zijn de Chavachã watermolen, de Conqueira watermolen en de Marmeleira watermolen. De watermolens op de  wandelroute stammen uit de Romeinse tijd. Dit gedeelte van de wandeling is ook onderdeel van de Rota de Água (Via Algarviana) In Ximeno en Portela ziet u voorbeelden van traditionele architectuur die de constructie in schist, hier een overvloedig gesteente combineert met witgekalkte muren. Bijna alle huizen hebben op de begane grond Arabische tegels en interessante schoorstenen. In Azinhal dos Mouros ziet u een “muur” van Indiase vijgenbomen die het dorp omringt. Het zou ooit hebben gediend als Moorse bescherming tegen indringers.

×